x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Bomba gunoaielor din Sectorul 1 stă să explodeze. Contract paralel de salubrizare, legături cu Cosa Nostra și contracte pe bandă rulantă cu statul

Bomba gunoaielor din Sectorul 1 stă să explodeze. Contract paralel de salubrizare, legături cu Cosa Nostra și contracte pe bandă rulantă cu statul

de Ion Alexandru    |    26 Iul 2021   •   07:30
Bomba gunoaielor din Sectorul 1 stă să explodeze. Contract paralel de salubrizare, legături cu Cosa Nostra și contracte pe bandă rulantă cu statul

Scandalul gunoaielor din Sectorul 1 al Capitalei abia acum pare să înceapă. După ce edilul Clotilde Armand, ajutată de dispoziția prefectului Bucureștiului de instituire a stării de alertă în această zonă, a încheiat un contract paralel celui aflat în derulare, cu o altă societate de salubritate.  Compania Romprest, care se află în litigiu cu primăria, poate executa silit instituția în orice moment, după ce a câștigat definitiv un proces în instanță. Iar noua companie, Brai Cata SRL, ar practica prețuri mai mari pe tonă decât Romprest, potrivit unor documente intrate în posesia presei. Informațiile despre acționariatul acestei companii sunt de-a dreptul interesante, descoperindu-se că, până în 2008, firma a fost deținută de personaje acuzate că fac parte din Cosa Nostra. Societatea a fost preluată de un grup de oameni de afaceri controlat de un anume Teodor Gabriel Florescu, trimis în judecată pentru evaziune fiscală. În prezent, firma este deținută de un apropiat al acestuia din urmă și, numai în ultimii trei ani, a derulat contracte cu instituții publice din România în valoare de peste 165 de milioane de lei.

 

„Pohta” edilului USR al Sectorului 1, Clotilde Armand, s-a împlinit. Prefectrura a autorizat instituirea stării de alertă la nivelul Sectorului 1, iar, la scurt timp, Primăria a încheiat un contract, complementar celui în litigiu derulat cu Romprest, pentru serviciile de salubrizare. Portalul „Știri pe Surse” a publicat oferta societății Brai Cata SRL, potrivit căreia prețurile practicate de aceasta sunt de șase ori mai mari decât ale Romprest. 

Mai exact, dacă Romprest ridică tona de gunoi cu un preț de 103 lei/tonă, Brai Cata SRL ridică aceeași cantitate de deșeuri cu un preț de 629 lei/tonă, conform sursei citate. Asta, în ciuda faptului că primarul Clotilde Armand a intrat în război cu firma de salubritate, încă de la preluarea mandatului, acuzând că practică prețuri exagerate. Armand preciza că, numai anu trecut, costul salubrizării a fost de 266 de milioane de lei. La care se adaugă facturi de 83 de milioane de lei aflate în litigii pe rolul instanțelor. 

Aceste informații au fost contrazise de către compania Romprest, iar, odată cu instaurarea stării de alertă, Primăria Sectorului 1 va trebui să plătească nu unul, ci doi operatori de salubrizare în același timp. 

 

 

Acționariatul italian apropiat de Mafia siciliană

 

De altfel, problemele pentru Clotilde Armand abia acum par să se accentueze, în războiul ei cu firma Romprest. Pe 21 iulie, Primăria Sectorului 1 a pierdut procesul, compania de salubritate a câștigat, iar decizia este definitivă. Practic, Romprest poate executa silit Primăria Sectorului 1 pentru a-și recupera din bani. Este vorba de suma de 73 de milioane de lei, plus încă 80 de milioane de lei penalități. Anterior, prima instanță a decis, de asemenea, că Romprest poate executa silit Primăria Sectorului 1, însă Clotilde Armand a contestat decizia, pierzând definitiv procesul.

Odată cu încheierea noului contract de salubrizare, posibil doar pentru că prefectul Capitalei, Alin Bogdan Stoica (FOTO), a admis instituirea stării de alertă, ies informații surprinzătoare cu privire la noul agent de salubritate care va activa  în Sectorul. Prima informație bombă cu privire la istoricul acestei companii SC Brai Cata SRL este că, în 27 februarie 2008, a fost preluată de acționari români de la niște cetățeni italieni asociați cu mafia siciliană Cosa Nostra. În anii 2000, presa centrală nota că  a fost fondată de sicilieni acuzați de legături cu Cosa Nostra. Este vorba despre Esposito Raffaele, de Ranieri Rosario și  de Nudo Ernesto. 

Ranieri Rosario este un fost polițist vizat de o anchetă ce privea infracțiuni de spălare de bani, instrumentată de Parchetul General din Italia, împreună cu Direcția de Investigații Antimafia de la Roma. Fostul om al legii era acuzat, la acel moment, că avea legături directe cu Cosa Nostra, fiind asociat cu un contabil, pe nume Paul Berner, care a lucrat pentru un alt personaj din lumea mafiei italiene a anilor ’90, Bernardo Provenzano.

De altfel, presa centrală mai dezvăluia, în anul 2002, că fostul director adjunct al Serviciului Român de Informații (SRI), generalul Giani Popescu, s-ar fi deplasat personal în Brăila și Galați, pentru a obține date despre o rețea de firme și afaceri cu acționari italieni suspectați de apartenență la temuta Cosa Nostra.

 

Românii au preluat firma în 2008

 

Cert este că, în 2 martie 2008, italienii îi primesc în firmă pe Elena Răileanu, pe Silviu Daniel Alexandru și compania SC Urban SA Râmnicu Vâlcea, controlată de omul de afaceri Teodor Gabriel Florescu, despre care vom face vorbire mai jos. Iar, ulterior, italienii se retrag din această societate, dispărând și din România.

Cu acest nou acționariat, SC Brai Cata SRL a funcționat până în data de 23 august 2017, când societatea Urban SA și ceilalți acționari decid să se retragă din companie, acțiunile fiind preluate de către un anume om de afaceri Constantin Petrescu, din Râmnicu Vâlcea. Acesta este fostul administrator al  Urban SA, firmă controlată de Teodor Gabriel Florescu. 

 

14 contracte în trei ani, de peste 165 de milioane de lei. Printre clienți, instituții conduse azi de USR

 

Compania contractată de edilul Sectorului 1 să ridice gunoiul stradal, în perioada stării de alertă declanșate la nivelul acestei zone, SC Brai Cata SRL, derulează, numai în ultimii trei ani, contracte cu autoritățile publice locale și centrale, în valoare de 165.722,122,6 lei cu tot cu TVA. „Jurnalul” a identificat, în  aplicația SICAP (Sistemul Informatic Centralizat al Achizițiilor Publice, nu mai puțin de 14 astfel de contracte, parafate în perioada 2018-2021, cu un număr de zece instituții de stat.

Una dintre aceste instituții este Primăria Municipiului Brașov, condusă, în prezent, de colegul de partid al lui Clotilde Armand, Allan Coliban, de la USR-PLUS. Această instituție a încheiat cu Brai Cata SRl două contracte, în valoare totală de 92.344.175,03 lei cu TVA. Primul dintre ele a fost parafat în data de 29 martie 2019, avea ca obiect delegarea prin concesiune a serviciului de curățenie și de măturare a străzilor în zonele Noua, Astra I, Astra II, Astra III, Centru, Schei și Poiana Brașov și a fost încheiat prin negociere directă la un preț de 4.645.546,08 lei fără TVA. Al doilea contract, încheiat pe doi ani, tot prin negociere directă, a fost parafat la 1 iulie 2019 și viza delegarea prin concesiune a serviciilor de colectare, transport și eliminarea  deșeurilor de la persoanele fizice din aceleași zone. Prețul – 72.954.600 de lei fără TVA.

O altă instituție, Direcția Asigurare Logistică Integrată a Ministerului de Interne, a încheiat cu aceeași firmă, la 29 aprilie 2019, un contract de 24.780 de lei fără TVA, pentru colectarea deșeurilor menajere de la imobilul situat în strada Matei Basarab nr. 41-43 din Brașov.

 

Prin negociere directă la Aeroportul Henri Coandă

 

Al doilea oraș care a apelat la Brai Cata SRL este Municipiul Călărași, cu două contracte în valoare totală de 45.896.001,4 lei cu TVA inclusă. Primul și cel mai mic a fost parafat, prin licitație, la data de 18 februarie 2020, și a vizat delegarea gestiunii serviciilor de salubrizare, curățenia și deszăpezirea căilor publice, la un preț de 2.939.877, 38 lei fără TVA. Al doilea contract, și cel mai mare, de 35.628.191,02 lei fără TVA, a fost încheiat la data de 23 decembrie 2020, este pe cinci ani, și vizează delegarea gestiunii serviciilor de salubrizare a Municipiului Călărași.

Tot două contracte, în valoare totală de 7.361.276,8 lei cu TVA, au fost atribuite, prin negociere directă, companiei Brai Cata SRL, de către Compania Națională de Aeroporturi București. Este vorba despre un contract de 5.030.3476,18 lei fără TVA, încheiat în 26 noiembrie 2018, pentru servicii de curățenie, salubrizare și colectare selectivă în spațiile terminalelor de pasageri de pe Aeroportul Henri Coandă. Al doilea contract a fost încheiat în 12 decembrie 2018, la un preț de 1.155.599,7 lei fără TVA, pentru servicii de curățenie stradală.

Administrația Piețelor Sector 6, aflată în subordinea primăriei condusă, în prezent, de către liberalul Ciprian Ciucu, are, la rândul ei, încheiate două contracte cu SC Brai Cata SRL, în valoare totală de 1.931.394,7 lei  cu TVA inclusă. Primul, parafat la 27 august 2019, în valoare de 624.975,34 lei fără TVA, iar al doilea, din 16 octombrie 2020, în valoare de 998.045,43 lei fără TVA.

 

Primării, spitale și piețe

 

Societatea Brai Cata SRL a mai derulat sau derulează contracte și cu alte instituții publice, având ca obiect servicii de curățenie, salubrizare sau colectare și transport deșeuri menajere. Este vorba despre Spitalul Universitar de Urgență București (un contract, în valoare de 25.913,6 lei cu TVA inclusă), de Primăria Comunei Budești – județul Vâlcea (un contract, în valoare de 9.148.824,8 lei cu TVA inclusă), de Administrația Piețelor și Târgurilor SA Brăila (un contract, în valoare de 281.621,43 lei cu TVA inclusă), de Primăria Orașului Horezu – județul Vâlcea (un contract, în valoare de 7.020.639,1 lei cu TVA inclusă) și de Primăria Orașului Bălcești – județul Vâlcea (un contract, în valoare de 1.682.786,5 lei cu TVA inclusă).

 

Fostul patron al operatorului contractat la Sectorul 1, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

 

Teodor Gabriel Florescu, patronul Urban SA Râmnicu Vâlcea, care a preluat de la italieni, în 2008, societatea Brai Cata SRL, este un afacerist care are probleme cu legea. El a fost reținut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, în anul 2015, fiind suspectat de o evaziune fiscală de peste 23 de milioane de euro. 

Iar Florescu nu a fost trimis singur în judecată, ci împreună cu SC Urban SA, companie care a fost administrată de actualul asociat unic al SC Brai Cata SRL, Constantin Petrescu. 

Mai mult, în ianuarie 2016, același Teodor Gabriel Florescu a mai fost reținut, într-un alt dosar de evaziune fiscală, instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București. 

Dosarul se află pe rolul Tribunalului București încă din 2018 și, până în prezent, nu a  fost soluționat pe fond.

×