Virgil Măgureanu, fost director al Serviciului Român de Informaţii, este considerat unul dintre strategii care au stat în spatele lui Traian Băsescu, în anul 2004, atunci când a candidat pentru prima dată la Preşedinţia României. Numele lui Măgureanu a fost vehiculat în foarte multe afaceri controversate, în special în sistemul bancar de la sfârşitul anilor ’90, dar şi de la începutul anilor 2000, printre care se numără şi Bancorex.
În prezent, Măgureanu, urmărit penal în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, este un om de afaceri care are doi copii, tot afacerişti conectaţi la reţeaua de interese a lui Remus Truică, protagonist în două dintre cele mai scandaloase dosare instrumentate de procurori – dosarul „Bancherilor” şi dosarul restituirilor ilegale, prin cumpărarea drepturilor litigioase de la aşa-zisul prinţ Paul al României.
„Jurnalul Naţional” a descoperit faptul că fiul, fiica şi ginerele lui Virgil Măgureanu sunt implicaţi într-o afacere imobiliară cu vile în staţiunea Predeal, afacere parafată la nimeni alta decât notăriţa lui Bebe Ionescu, cuscrul lui Traian Băsescu. Este vorba despre Liuba Alexandrescu, cercetată, la rândul ei, în dosarul „Bancherilor”, cea care a autentificat preluarea terenurilor agricole de la Nana, de către firma-fantomă Berfige SRL, de la mai multe persoane din localitate, terenuri care, în cele din urmă, au ajuns în proprietatea Ioanei Băsescu.
„Jurnalul Naţional” continuă seria dezvăluirilor referitoare la legăturile existente între mai multe grupări ce au gravitat în jurul familiei Băsescu. În ediţiile precedente, am prezentat modul în care Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, dar şi fiul lui Adriean Videanu, Andrei, sunt implicaţi în afaceri, alături de membrii familiei Creştin.
Este vorba despre afaceri imobiliare sau din domeniul colectării deşeurilor sau al energiei. Astăzi, prezentăm modul în care familia fostului director al SRI, Virgil Măgureanu, este conectată la această reţea, cu ramificaţii în cercul de interese al controversatului afacerist Remus Truică.
Green Forest Resort, afacerea profitabilă a familiei Virgil Măgureanu - Andrei Biriş
Fostul director al Serviciului Român de Informaţii, Virgil Măgureanu, împeună cu soţia sa, Maria, au doi copii. Un băiat, Marian Măgureanu, în vârstă de 46 de ani, şi o fată, Anca Andreea Biriş (fostă Măgureanu), în vârstă de 41 de ani. Aceasta din urmă este căsătorită cu un afacerist pe nume Ion Andrei Biriş, despre care „Jurnaul Naţional” a dezvăluit, în decembrie 2015, că se află în relaţii de business cu magnatul de carton Remus Truică, fiind, totodată, un apropiat al patronului ziarului „Evenimentul Zilei”, Dan Andronic. Aceste amănunte pot explica multe lucruri şi pot, de asemenea, răspunde la multe întrebări.
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, în data de 13 iunie 2006, Marian Măgureanu, împreună cu cumnatul său, Ion Andrei Biriş, au înfiinţat societatea comercială SC Green Forest Resort SRL, cu sediul în Bucureşti, având ca principal obiect de activitate „cumpărarea şi vânzarea bunurilor imobiliare proprii”. Măgureanu deţinea, la acel moment, 66,67% din acţiuni, în timp ce Biriş controla doar 33,33% din activele societăţii, însă deţinea şi funcţia de administrator.
Cât de încurcate sunt căile intereselor de grup
În urmă cu o lună, ziarul nostru dezvăluia, într-o anchetă referitoare la reţeaua de afaceri a lui Remus Truică, faptul că societatea SC Team Service SRL, aparţinând Ioanei Irina Truică, soţia lui Remus Truică, a înfiinţat, împreună cu un anume Cristian Relu Aparaschivei, compania Romconsulting Serv SRL. În data de 23 iulie 2010, cei doi asociaţi au cesionat acţiunile către un grup de afacerişti compus din Ion Andrei Biriş (ginerele lui Virgil Măgureanu), Petru Berciu, Vladimir Cohn şi Remus Truică, aceştia devenind acţionari în părţi egale, cu câte 25% din beneficii şi pierderi.
Un an mai târziu, mai exact la 14 iunie 2011, Ion Andrei Biriş şi Petru Berciu cesionează acţiunile de la Romconsulting Serv SRL, astfel încât Remus Truică şi Vladimir Cohn rămân acţionari, primul cu 25%, celălat cu 75%. La data de 8 iulie 2012, iese din societate şi Remus Truică, astfel încât Vladimir Cohn devine asociat unic. Berciu, Truică, Biriş şi Cohn au preluat, în 10 iunie 2011, de la Raluca Petcu şi Amelia Mănăilescu, firma Leader Art Construct SRL, companie aflată, astăzi, sub confiscare specială la cererea procurorilor. Vladimir Cohn s-a născut în Federaţia Rusă, în anul 1944. El a fost acţionar la FC Dinamo şi este patron al RomCarton. A deţinut, la un moment dat, chiar şi funcţia de vicepreşedinte al Club Sportiv Dinamo Bucureşti, din cadrul Ministerului Adminis-traţiei şi Internelor.
Averea sa a fost estimată la 100 de milioane de euro, bani depozitaţi în Elveţia. Cohn a fost asociat de-a lungul timpului cu Cristi Borcea şi Nicolae Badea. Petru Berciu, celălalt asociat al lui Truică, apare în top 300 miliardari, cu o avere de 34 milioane de euro. Este importator de băuturi spirtoase şi, împreună cu Ioan Biriş, au desfăşurat afaceri, prin intermediul companiei Tribeca Distribution, cu firma Niro ’95 Impex SRL, controlată de Nicolae Dumitru, zis „Niro”. De asemenea, mai multe companii deţinute de Biriş şi Berciu au sediul în strada Nerva Traian nr. 184-186, din sectorul 2 al Capitalei, adresă unde a funcţionat şi compania lui Dan Andronic, SC D.A. Communications & Media SRL.
Tranzacții imobiliare parafate la notăriţa... de la Nana
Revenind la compania Green Forest Resort SRL, o adunare generală a asociaţilor din data de 22 august 2008 scoate la lumină o afacere imobiliară la Predeal şi legă- tura dintre familia Măgureanu-Biriş cu apropiata lui Bebe Ionescu, notăriţa Liuba Alexandrescu, implicată în dosarul „Bancherilor”, dar şi în afacerea cu terenurile agricole din comuna Nana.
Astfel, la data cu pricina, Marian Măgureanu şi Ion Andrei Biriş decid majorarea capitalului social al companiei cu suma de 108.980 lei, reprezentând aport în natură prin cota indiviză de 30% din imobilul situat în Predeal, zona Cioplea, compus dintr-un teren în suprafaţă de 1.000,12 metri pătraţi şi Vila 1, compusă din subsol, parter, etaj şi mansardă, cu o suprafaţă desfăşurată de 130 metri pătraţi. Atât vila, cât şi terenul se aflau în proprietatea SC Lemar Investment SRL, în cotă de 70%, şi a SC Green Forest Resort, în cotă de 30%.
Potrivit documentelor oficiale, Ion Andrei Biriş a primit acordul din partea soţiei sale, Anca Andreea Biriş (fiica lui Virgil Măgureanu), să aducă acest aport în natură la capi-talul social al SC Green Forest Resort SRL. Ion Andrei Birş, Anca Biriş, Marian Măgureanu şi SC Lemar Investment SRL au încheiat, în data de 28 martie 2006, contractul de societate, pe care l-au autentificat, sub numărul 552, la Biroul Notarului Public Liuba Alexandrescu. Prin acest contract, familia Măgureanu-Biriş şi firma Lemar Investments, care erau proprietarii unui teren în suprafaţă de 6.694 metri pătraţi, în Predeal, s-au asociat în vederea construirii a nouă vile pe această proprietate.
Trei vile construite la Predeal
În baza contractului de societate, SC Lemar Investment SRL a construit, pe 2.382,17 metri pătraţi din acest teren, trei vile (Vila 1, Vila 5 şi Vila 6), recepţionate în data de 6 august 2005. Terenul şi cele trei vile au devenit proprietatea comună a SC Lemar Investment SRL, a lui Marian Măgureanu şi a soţilor Ion Andrei şi Anca Andreea Biriş.
Firma deţinând 70% din proprietate, iar familia Măgureanu-Biriş, 30%. Lemar Investment SRL şi-a dat acordul expres pentru ca parte din Vila 1 să fie trecută de Marian Măgureanu şi Ion Andrei Biriş ca aport la capitalul social al SC Green Forest Resort SRL, actele fiind autentificate, de asemenea, la notăriţa din dosarul „Nana” şi din dosarul „Bancherilor”, Liuba Alexandrescu.
Mai multe companii deţinute de ginerele fostului şef al SRI au sediul în strada Nerva Traian nr. 184 – 186, din sectorul 2 al Capitalei, adresă unde a funcţionat şi compania lui Dan Andronic, SC D.A. Communications & Media SRL.
Cum se fac banii în familia fostului şef al SRI
interesantăCopiii lui Virgil Măgureanu sunt implicaţi, separat, în mai multe afaceri. Fiul, Marian, însă, este asociat cu tatăl său într-o companie denumită SC Cabinet de Consultanţă „Pro România SRL”, înfiinţată de Virgil Măgureanu în anul 2003, prin care fostul director al SRI derulează activităţi juridice, contabilitate şi revizie contabilă, activităţi de studiere a pieţei, precum şi activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management. În iunie 2006, Virgil Măgureanu i-a cesionat fiului său un procent de 5% din acţiunile acestei societăţi.
Potrivit Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, Marian Măgureanu a deţinut acţiuni, împreună cu sora, cumnatul şi soţia sa, Alina Ioana, alături de compania Cesilef SA Sălaj, acţiuni în cadrul companiei SC Neola SA Sălaj, care se ocupă cu fructe şi legume. Marian Măgureanu a mai fost sau este asociat în SC Frandi Com SRL, companie care se ocupă cu comerţul de carne şi produse din carne, dar şi în SC Domina Consulting SRL, fosta Domina Imobiliar Consult SRL, companie care s-a ocupat cu activităţi ale agenţiilor imobiliare şi, ulterior, cu publicitatea.
Virgil Măgureanu, pus sub acuzare în dosarul „Mineriadei”
Şi Virgil Măgureanu a derulat afaceri pe cont propriu. El a deţinut părţi sociale în cadrul societăţii SC Casa Hermes SRL sau la SC Afinul SA Satu Mare. Fostul director al SRI a fost pus sub acuzare, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, în dosarul „Mineriadei” din 13-15 iunie 1990, alături de fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, fostul prim-ministru, Petre Roman, şi de Gelu Voican Voiculescu.