La Universitatea de Medicina si Farmacie din Timisoara se duc adevarate lupte de culise pentru a stabili componenta Senatului dar si nominalizarile pentru functia de rector. Batalia se anunta extrem de murdara, actualul rector-deputat-director de spital, incompatibilul ANI, Stefan Dragulescu, tragand sforile pentru a-si pune oameni in functii cheie si a castiga controlul in Senatul universitatii, anihiland astfel posibilele reforme ale celui care va fi ales ca rector, in locul sau. Si la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului sindicatul se lupta cu actualul rector, care vrea sa lase locul unui incompatibil, fost director al Directiei agricole.
Ilegalitati si sabotaje la Medicina
La UMF Timisoara scandalurile privind abuzul de putere al rectorului Stefan Dragulescu se tin lant de ani de zile. In prag de pensionare, acesta ii saboteaza pe unii candidati la functia de rector si, in paralel, numeste ilegal proprii oameni pe diverse functii in univeristate. Dragulescu e prea putin interesat cine va fi noul rector, strategia sa fiind anihilarea autoritatea viitorului rector prin controlarea Senatului univeristatii, unde si-a plasat strategic apropiati si rude ale acestora. Piesa de rezistenta este medicul Dan Gaita, prieten extrem de apropiat cu Dragulescu si actual secretar stiintific al Senatului UMF. Acesta este propulsat pentru functia de secretar al senatului UMF, de unde poate manevra in voie mersul universitatii. "Sunt adept al sistemului democratic. Am dreptul sa spun cine poate sa conduca univeristatea, mai ales ca sunt si rector si parlamentar', a declarat rectorul declarat incompatibil de catre Agentia Nationala de Integritate. "Il sprijin ca rector pe Marius Raica iar ca presedinte al senatului pe profesorul Dan Gaita', a dictat "democratic' Dragulescu, in luna decembrie. Doctorul Gaita a devenit celebru prin faptul ca este un companion frecvent al lui Dragulescu la diverse congrese. Ca o coincidenta, cei doi sunt premianti ai Galei Sanatatii 2011, unde Drgulescu a primit premiul I de excelenta pentru implicarea deosebita in activitatea didactica, iar Dan Gaita un premiu de excelenta, locul al III-lea pentru cea mai buna campanie de informare publica in domeniul sanatatii.
Viitor presedinte al senatului – 170 de zile lipsa la apel
Veritabil chiulangiu, Dan Gaita face parte din peste 10 societati si comitete natioanle si internationale de medicina, in special pe cardiologie. In aceasta calitate, in anul 2011, omul a lipsit de la serviciu nu mai putin de 170 de zile, in cursul anului trecut. Socoteala a fost tinuta de catre colegii sai, medici care fie au tinut cursuri studentilor in locul sau, fie i-au tratat pacientii si au facut de garda pentru el, la spitalul de cardiologie. Pe langa congrese si conferinte, Dan Gaita este un abonat al prezentarilor de medicamente si echipamente medicale, pentru care firmele din domeniu ii platesc deplasarile, cazarile si ii fac diverse cadouri si facilitati. Gaita isi face lobby pe banii firmelor medicale, invitand medici si ziaristi al congrese si prezentari de medicamente, oferind generos bilete de avion si cazari la hoteluri de 4 stele. Prin in atatea activitati paralele cu munca din universitate si spital, aspirantul la functia de presesindte al senatului UMF Timisoara, nici nu mai stie cate zile pe an lipseste de la lucru. "Mabucur ca aveti o cifra exacta. Eu nu mi-am facut un calcul cate zile am fost plecat. Nu cred ca e o cifra reala si nu are legatura, pentru ca o mare parte din deplasari sunt in weekend sau in zilele mele libere. Sunt luni in care am4 -5 conferinte la care trebuie sa merg. Per total, sunt zeci. La Societatea Europeana de Cardilogie sunt in comitetul director. Toate deplasarile au fost cu avizul univeristatii si al spitalului. In mare parte, in ziel libere ce au tinut de concediu medical. Vrea sa fiu mai selectiv cu participarile. Se putea face sa fiu mai mult la Timisoara dar asta e calea care am ales-o. Fondurile nu au legptura cu finantarea de la universitate. Deplasarile externe au fost suprotate de organizatori, de structuri europene. Deplasarile au fost legale, acoperite si justificate', a declarat doctorul voiajor. Acoperite de semnatura rectorului-director de spital Stefan Dragulescu, acre ii este sef la ambele locuri de munca.
Sabotati rectorii, cuceriti senatul
Actualul rector Dragulescu isi va exercita influenta asupra viitorului rector, prin intermediul supusilor sai din Senat, mai ales daca il vor avea ca presedinte pe chiulangiul Dan Gaita. Pentru postul de rector, candideaza, cu fair-play, trei profesionisti: Sorin Pescariu – directorul Departamentului de Cardiologie din cadrul UMF Timisoara, Marius Raica – prorector al UMF Timisoara, Dorel Sandesc – seful Clinicii Anestezie Terapie Intensiva (ATI) de la Spitalul Clinic Judetean Timisoara. Cel mai incomod este Sorin Pescariu, tinta unor intamplari bizare si abuzuri administrative. La inceputul lunii decembrie, acestuia i-au disparut din cabinetul de la insitutul de cardiologie doua laptopuri si mai multe microunitati de memorie. "A fost politia, au zis ca nu sunt amprente. Nu am mai primit nici un raspuns de la ei. In laptopuri si pe stickuri aveam informatii profesionale si cursuri medicale noi. Curios, au intrat pe geam, la mine la etajul unu, desi era mai simplu sa sparga cabinetul de la parter, al unei colege. Era mai usor de intrat si gaseau si acolo electronice, daca asta au cautat. Au spart doar cabinetul meu iar munca mea stiintifica si perosnala s-a pierdut', a declarat doctorul Pescariu.
In plus, acesta a intrat in conlfict cu Stefan Dragulescu atat la univeristate cat si la spital. "A venit la mine managerul institutului de cardiologie, Ranko Szuhanek sa semnez receptia unor aparate. Erau la pret de 2 sau 3 ori mai mari decat pe piata, asa ca nu am semnat receptia. M-a pus sa semnez pentru un aparat care nici macar nu era adus in tara. I-am amenintat ca ma autodenunt la procuratura. Ultima achizitie a fost de 700 sau 800 de mii de euro, desi aparatul ala e vreo 200 de mii de euro. Am refuzat sa semnez receptia, asa ca a semnat un alt coleg, a carui fiica trebuia promovata', a mai spus Pescariu.
El acuza ca si la universitate a fost sabotat si s-au facut numiri ilegale pe functii, pentru apropiatii rectorului Dragulescu. "Eu am spus pe fata in senat tot ce a fost de spus. Supunerea mea fata de Dragulescu a fost ca am semnat impreuna carti, articole de specialitate in care el nu a scris nici macar o virgula. Si ia premii de excelenta. In 20 de ani, nu a tinut un curs, aparea doar la examene cand trebuia sa dea notele. Promoveaza doar oameni pe care ii tine in lesa. Fie le promite promovari contra tacerii, fie promoveaza rude ale unor colegi. Acum senatul voteaza cum vrea el, pentru ca senatul e compus din supusi, prieteni si rude ale acestora',a mai declarat Pescariu.
Numiri ilegale
"Ca sef de departament cardiologie la univeristate, m-am trezi ca au fost scoase la concurs posturi. Conform regulamentului trebuia sa fiu seful comisiei. In schimb m-am trezit exclus din comisie cu totul. Am protestat, iar Dragulescu mi-a zis ca el e retcor de 20 de ani si ca se trece la vot. Acum avem doua state de functii: unul legal fcaut de seful de departament si unul paralel, aprobat de catre senat, unde rectorul Dragulescu este si presedinte. De aceea functia asta a devenit atat de importanta acum. Concursul pe posturi s-a facut cu dedicatie, insa candidatii nu aveau doctorat. Asa ca au inventat alta metoda. M-am trezit ca cei trei candidati nu mai dau concurs, in schimb ajund pe post prin transfer. Nici asta nu e legal, ca nu au studiile. E vorba de ginerele doamnei profesor Mancas, de o fosta asistenta a acesteia si de Alina Negru, fiica unui medic cardiolog, in acelasi timp sotie a confernetiarului Negru de la clinica privata Oncomed. M-a socs si din consiliul de administratie, unde reprezentam Colegiul Medicilor, fara explicatii. Au incercat sa ma schimbe de tot, dar nu au reusit', a mai spus medicul Sorin Pescariu.
Interesant este ca transferul doctoritei Alina Negru duce spre mai multe fire. Ea este sotia lui Serban Nergu, medic coordonator la clinica privata Oncomed. "Personal am facut eforturi pe langa ministrii educatiei si cel al sanatatii sa transforme Oncomed in spital clinic, primul din Timisoara. Domnul Serban Negru a fost numit conferentiar la disciplina oncologie la noi la univeristate', a explicat lejer legaturile Stefan Dragulescu. A uitat sa spuna ca la Institutul de Cardiologie pe care il conduce, o alta ruda a familiei Negru, furnizeaza printr-o firma, produsele de cateterism si alte consumabile medicale.
Incompatibilul de la Agronomie
Un alt scandal a izbucnit la Universitatea de Stiinte Agricole. Sindicatul din USAMVB acuza actuala conducere a universitatii ca a schimbat ilegal regulamentul de organizare a alegerilor de anul viitor. Sindicalistii cer anularea tuturor decizilor luate in senat. Totul a fost pus la punct, spun sindicalistii, pentru ca Paul Parsan, fostul director al Directiei Agricole, actualul decan al Facultatii de Agricultura, sa ramana singurul candidat pentru functia de rector. In Senat s-a votat ca toti candidatii la functia de rector, decan sau sef de departament sa nu aiba rude in universitate, respectiv facultati. Daca alti candidati ar trebui sa divorteze, avand sotii angajate la USAMVB, candidatul Parsan parea unicul compatibil. Asta pana cand s-a descoperit ca si-a angajat o nepoata ca sef de departament la facultatea de tehonlogie a produselor agroalimentare.