Legea privind Statutul politistului prevede la art. 41 ca "politistul este dator sa dovedeasca solicitudine si respect fata de orice persoana si, prin intregul sau comportament, sa se arate demn de consideratia si increderea impuse de profesia de politist".
In toamna lui 2008, pe vremea cand era sef al IJP Bihor, Liviu Popa sarea la gatul unei doamne procuror care-si permisese sa-i cerceteze penal un subordonat. Cand cele doua dosare au fost trimise in instanta, iar cererea de stramutare a proceselor a fost admisa, actualul sef al Politiei Romane a trecut la atac direct, intr-o conferinta de presa. "Este revoltator ce s-a intamplat", declara el in data de 2 octombrie 2008. "Dintre toate cererile de stramutare judecate in aceasta zi, a fost singura care a fost admisa. Avem informatii ca procurori din Oradea au intervenit la Bucuresti pentru a obtine aceasta solutie. Motivul este ca au ramas in curu’ gol in fata instantei (n.r. - procurorii, adica). Rechizitoriul a fost contrazis de cercetarea judecatoreasca, iar acuzatiile care i s-au adus acestui politist s-au dovedit niste nascociri. Acum, ca sa salveze aparentele, au facut presiuni la Bucuresti pentru a muta dosarul, folosindu-se de pretexte nascocite. Este aberant ce se poate intampla, toate din cauza orgoliilor unei procuroare bolnava psihic. Si spun asta cu probe, problemele ei psihice fiind dovedite cu acte in regula", declara jurnalistilor Liviu Popa despre procuroarea Sasa Cercel.
A doua zi, declaratia lui a aparut "ad litteram" in presa locala. Sasa Cercel, care avea o vechime de 32 de ani in functia de procuror, s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) cu o cerere de aparare a reputatiei profesionale. Fara sa para foarte deranjat de faptul ca un sef de inspectorat de politie isi permite formulari de genul "(procurorii) au ramas in curu' gol in fata instantei", Plenul CSM a comunicat ca informatiile din declaratia publicata de presa locala nu corespund situatiei de fapt existente. "Masura stramutarii judecarii cauzelor a fost dispusa de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la solicitarea partilor vatamate care au formulat cereri in acest sens, si nu a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea".
In ceea ce priveste starea de sanatate psihica a doamnei procuror despre care Liviu Popa afirmase ca ar avea "probleme dovedite cu acte in regula", CSM precizeaza ca "din verificarile efectuate de Inspectia Judiciara a rezultat ca, in baza ordinul nr. 5/20.01.2003 al Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a efectuat si de catre doamna procuror controlul medical obligatoriu, care nu a evidentiat niciun element care sa sugereze indiciile unei boli psihice. De asemenea, in urma verificarilor s-a stabilit si faptul ca in perioada 2003 – 2008, dupa intrarea in vigoare a Legii 303/2004, doamna procuror nu a beneficiat de concedii medicale si nu a urmat tratamente medicale de specialitate care sa impuna declansarea procedurii de expertizare medicala". Plenul CSM a considerat intemeiata cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de doamna procuror Sasa Cercel si a procedat la admiterea ei. Pe Liviu Popa insa nu l-a cercetat nimeni. Desi, in declaratia facuta jurnalistilor, el a folosit cuvinte insultatoare la adresa unui procuror, pentru fapte indeplinite de acesta in exercitiul functiunii.
Popa a sarit, scut si pavaza, pentru a apara un subordonat (trimis in judecata, si nu intr-un lagar de concentrare), chiar daca sub bocancii lui se afla demnitatea unui magistrat... Era oare capabil cel care, odata ajuns la conducerea IGPR i-a numit pe politisti "betivi", "nenorociti" si "plangaciosi", sa comita astfel de sacrilegii pentru oricare dintre subordonatii sai?
Flavius Secan a avut parte de un tratament deosebit. In noaptea de 12/13 mai 2009, lucra in schimbul 3 la Politia Rutiera a IJP Bihor. El sustine ca a fost victima unei inscenari. Era afara, fuma in fata inspectoratului, iar un individ a venit la el, au dat noroc si, intr-un moment de neatentie, i-a bagat 1000 de euro in buzunar. De dosarul "mituitorului", o tamponare, se ocupa colegul lui, Ciprian Campan. Secan spune ca s-a prins ca ceva e in neregula abia cand i-a vazut pe ofiterii DGA intrand in sediu IJP. Atunci a gasit banii, s-a speriat, zice el, si i-a aruncat pe geamul WC-ului din cladire. "Pe la ora 1:30 a venit procurorul Gavra, impreuna cu Liviu Popa", isi aminteste Secan. "Popa apare, de altfel, si in procesul verbal de constatare a flagrantului". In calitate de martor asistent? "Nu. Semneaza acel proces verbal, ca sef al IPJ Bihor".
Un rol a jucat totusi si Popa, in acea noapte. Rolul durului. "Mi-a dat prima palma", povesteste Secan, "zicandu-mi ceva de genul cum e posibil ca eu, politist, sa iau mita... Am ramas perplex. L-am intrebat "de ce dati, domnu' comisar?" si s-a enervat si mai tare. Mi-a mai dat o palma si a inceput sa ma faca ca la usa cortului, sa ma injure de mama. Atunci eu m-am intors, sa plec de acolo, si el a venit dupa mine si mi-a mai dat o palma, dupa ceafa". De fata, spune Secan, erau si ofiterii DGA care organizasera flagrantul, insa niciunul n-a mai vrut apoi sa povesteasca incidentul. "Exista insa la dosar o declaratie a unui martor asistent care a avut curajul sa scrie ca Popa mi-a vorbit urat".
La cateva minute dupa ce l-a blagoslovit cu cele trei palme, Popa l-a pus pe Secan sa-si scrie demisia. Agentul lucra de 5 ani in politie. "I-a cerut ofiterului de serviciu o foaie si un pix, s-o scriu acolo, in fata lui. N-am vrut, da' unul dintre ofiterii DGA mi-a zis ca poate o fi mai bine pentru mine, daca asta zice sefu', ca o fi mai simplu daca nu's cercetat ca politist". Si-a scris-o. Acum, ii pare rau. "Dansul (n.r. - Liviu Popa) vorbea intr-un articol despre prezumtia de nevinovatie. Pe care eu nu am avut-o. Pentru ca pe mine m-a pus sa-mi scriu demisia chiar in acea noapte". De fapt, conform art.89 din Statutul Politistului, agentul urma sa fie "pus la dispozitie", si nu obligat sa inceteze, la cerere, raporturile de munca.
Secan a aflat ca, in sedinta fulger pe care a avut-o a doua zi cu conducerea IJP si cu toti colegii lui de la Rutiera, Liviu Popa ar fi marturisit: "imi pare rau acum ca l-am plesnit, dar nu a procedat corect". Stiind ca demisia este un gest unilateral, asupra caruia putea reveni, daca exista si acordul angajatorului, in iulie 2009, imediat dupa ce a iesit din arest, Secan a facut o cerere de revocare a actului. Nu i-a fost aprobata. Cum instantele din Romania nu i-au dat castig de cauza, luna trecuta el a facut plangere la CEDO.
La sfarsitul anului 2009, el a depus la Parchetul Curtii de Apel Oradea o plangere penala, acuzandu-l pe Liviu Popa de abuz in serviciu. Parchetul nu i-a dat niciun raspuns, desi au trecut de atunci doi ani. "Cred ca solicitarea e clasata, cu raspuns cu tot", marturiseste Secan.
O procuroare este lovita cu apelativul de "bolnava psihic", un politist incaseaza trei palme, iar ofiteri ai DGA sunt trimisi la controlul psihiatric. Se poate mai mult de atat? Se poate, mai ales atunci cand vine vorba de bani...
Invatator suplinitor si revizor contabil la Posta
Liviu Popa s-a nascut in satul Saud (Bihor) la 14 iulie 1968. A absolvit Liceul Economic "Partenie Cosma" din Oradea, in 1986. In CV-ul sau oficial, intre aceasta data si anul 1991, cand intra la Academia de Politie, e o pauza. Ce-a facut Popa in acest timp? Doi ani a fost invatator suplinitor in satul natal, iar din 1989 a devenit revizor contabil la Posta. A lucrat aici 2 ani, dupa care a fost admis la Academie, pe care a absolvit-o in 1995. A devenit ofiter in cadrul Serviciului Economic din cadrul IPJ Bihor, evidentiindu-se in activitate. Din 2001 s-a ocupat de investigarea cauzelor complexe, in cadrul Sectiei Cercetari Penale. De la 1 ianuarie 2003 a lucrat detasat la Parchetul National Anticoruptie, iar in 23 mai 2005 a fost numit sef al IJP Bihor. Din 5 octombrie 2009 a fost director general al DGA, iar din noiembrie 2010 ocupa functia de inspector general al IGPR.
Nepotul lui Vasile Blaga
La sfarsitul lui 2009, mama lui Flaviu Secan a fost in audienta la Vasile Blaga, pe atunci ministru de Interne, deranjandu-l cu o nelamurire: "Domnule, daca baiatul meu a gresit, va plati, exista lege pentru asta. Da' de ce a dat in el, domnule minstru?". Blaga a pus-o sa scrie un memoriu si i-a promis ca va cerceta cazul. Nici pana in ziua de azi femeia nu a primit vreun raspuns. In ziarul "Bihoreanul" din 8 august 2011, Liviu Popa recunostea ca "in ce priveste faptul ca sunt nepotul domnului ministru Blaga, nu am negat niciodata acest lucru, pentru ca nu am crezut ca este cazul, si va asigur ca n-am stiut acest lucru decat dupa ce am ajuns inspector-sef. Pana atunci, nu numai ca nu l-am cunoscut, dar nici nu l-am vazut vreodata".
Obsesie pentru "deranjamente la mansarda"
Pe 12 decembrie 2008, Liviu Popa, pe atunci sef al IJP Bihor, ii acuza pe ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie ca "se ocupa de gainarii in loc sa instrumenteze cazurile reale de coruptie".
In timpul conferintei de presa, organizata pentru mediatizarea cazului unui subofiter arestat sub acuzatia de inselaciune, Popa s-a lansat intr-un atac virulent impotriva ofiterilor DGA Bihor, acuzandu-i ca inventeaza dosare si chiar instiga oamenii sa dea mita politistilor, in timp ce sesizarile cu suport real sunt tinute la sertar. "Liviu Popa sustine ca politistii Anticoruptie nu l-au iertat nici pe el, cautandu-l de vile inventate, despre care se spunea ca ar fi detinute de seful Politiei in Sanmartin", notau jurnalistii de la "Bihoreanul". "Mai mult, comisarul nu s-a sfiit sa puna la indoiala sanatatea mintala a ofiterilor DGA. <>", declara Liviu Popa in 2008.
Cititi maine: Ce face seful Politiei Romane?