x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pușculița lui Băsescu, gata de acțiune. Marea reactivare, cu un an înainte de alegeri

Pușculița lui Băsescu, gata de acțiune. Marea reactivare, cu un an înainte de alegeri

de Ion Alexandru    |    29 Mai 2023   •   08:20
Pușculița lui Băsescu, gata de acțiune. Marea reactivare, cu un an înainte de alegeri
Sursa foto: GAndul.ro

Implicat în mai multe afaceri controversate ale regimului controlat de Traian Băsescu, afaceristul Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, a intrat într-un con de umbră după ce, în prealabil, a fost la închisoare.

Până recent, deoarece, în această primăvară, Cocoș și-a reactivat una din firmele care au derulat contracte bănoase, vânzând reactivi spitalelor de stat, dar care a apărut nominal în megadosarul „Microsoft”. Cocoș este doar unul dintre personajele emblematice ale regimului Băsescu ieșit de la „naftalină”. În weekend, celebrul general Florian Coldea s-a întâlnit, în văzul lumii, la un restaurant libanez din Capitală, cu prietenul său Vasile Dîncu, fost participant în „Sufrageria lui Oprea” la vreme de alegeri prezidențiale în anul 2009.

Unul dintre pionii financiari ai intereselor regimului patronat de Traian Băsescu, Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, reapare oficial în documentele Oficiului Național al Registrului Comerțului, după mai mulți ani de „stat la cutie”. Recent, Cocoș și-a reactivat una din firmele implicate în mai multe scandaluri, cum ar fi niște afaceri interesante cu spitalele de stat, preluarea unui credit al fostului ministru al Turismului și menționarea numelui ei într-un dosar greu instrumentat de DNA. 

Este vorba despre Clamari Trading Impex SRL, companie care, conform unei încheieri de la Registrul Comerțului din 16 martie 2023, dă semne să se apuce serios de afaceri pe piața imobiliară. Mai exact, acționarul unic al firmei, însuși Dorin Cocoș, a luat decizia să elimine toate activitățile secundare de până la acel moment ale companiei și să adauge alte domenii de activitate. Documentul se referă la „dezvoltarea (promovarea) imobiliară”, la „cumpărarea și vânzarea de bunuri imobiliare proprii”, la „administrarea imobilelor pe bază de comision sau contract” și la „activități de design specializat”. Cu acest prilej, compania s-a mutat într-un sediu nou, situat la demisolul unui bloc de lux din cartierul Băneasa, pe care l-a închiriat tot la data de 16 martie 2023.

Novarea creditului Elenei Udrea de la BRD

Clamari Trading Impex SRL este o companie care s-a numit, în trecut, Dorin Cocoș Company SRL, și care l-a avut, inițial, ca asociat unic pe tatăl lui Dorin Cocoș, Victor Cocoș. Firma s-a ocupat, în acea perioadă, cu activități juridice, de contabilitate și revizie contabilă, consultanță în domeniul fiscal, studii de piață și sondaje sau consultanță pentru afaceri și management. Dorin Cocoș a preluat de la tatăl său capitalul social în anul 2003.

Numele acestei firme a devenit celebru după ce Traian Băsescu a plecat de la Cotroceni, iar Elena Udrea a început să aibă probleme cu DNA, moment în care au fost devoalate mai multe aspecte despre un credit pe care fostul ministru l-a contractat, în anul 2008, de la BRD, în valoare de 3.297.999 de euro. În rechizitoriul dosarului „Microsoft 1”, procurorii notau că „în perioada 2009 -2013, Cocoș Dorin și Udrea Elena Gabriela au înstrăinat și, respectiv, au achiziționat mai multe imobile, existând indicii în sensul că acestea au constituit una dintre modalitățile de disimulare a provenienței sumelor de bani și a circuitului financiar. În concluzie, prin operațiuni de vânzare-cumpărare de bunuri imobile sau de «bunuri viitoare», acordarea unor împrumuturi către Clamari Trading Impex SRL, respectiv prin novarea creditului de 3.297.000 de euro de la BRD, Udrea Elena Gabriela a efectuat operațiuni specifice de spălare a banilor”.

Afaceri cu spitalele de stat

De altfel, timp de foarte mulți ani, un grup de companii private, care activau pe piața produselor farmaceutice, controlate direct de Dorin Cocoș sau de sora sa, Anca Dinu, au fost onorate cu contracte de peste 100 de milioane de lei de la spitalele de stat din România.

Una dintre aceste companii abonate la aceste contracte a fost chiar Clamari Trading Impex SRL, care a reușit, în perioada 2007 – 2008, când la Palatul Cotroceni se afla Traian Băsescu, să deruleze trei astfel de contracte în valoare de peste 40 de milioane de lei, pentru furnizarea de reactivi.

„Jurnalul” a descoperit aceste contracte, unul dintre ele fiind parafat cu Spitalul Universitar de Urgență Militar „Carol Davila”, în valoare de 366.430 de euro. Apoi, a mai fost încheiat un contract similar cu Institutul Clinic Fundeni, în valoare de 2.945.795,7 euro. 

De asemenea, mai există un contract, în valoare de 23.268.792 de lei, din partea Spitalului Clinic de Urgență București.

Venituri de 1 leu, în 2022

După ce Dorin Cocoș a intrat, puțin, pe la pușcărie, afacerile acestuia au rămas și ele în „stand-by”, dovadă fiind și ultimul bilanț contabil al SC Clamari Trading Impex SRL, publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe. 

În 2022, firma fostului soț al Elenei Udrea era înregistrată cu active circulante totale în sumă de 3.942.884 de lei. Cifra de afaceri a fost zero, iar veniturile încasate au fost de… un leu. Din acest leu, compania a reușit să cheltuie 2.658 de lei, intrând în anul 2023 pe pierdere.

Întâlnire de „gradul III”, la un restaurant din Capitală

Nu doar Dorin Cocoș iese la rampă, prin această mișcare a companiei respective, ci și alte personaje cu greutate din epoca Băsescu. O parte dintre protagoniștii episodului „Sufrageria lui Oprea”, din seara alegerilor prezidențiale din anul 2009, s-au întâlnit, în weekendul care tocmai s-a încheiat, la vedere. Publicația „Gândul.ro” a publicat, în exclusivitate, fotografii de la această întâlnire, de la un restaurant libanez din Capitală, unde au participat fostul șef operativ al SRI, generalul Florian Coldea, alături de soția sa, de asemenea cadru SRL, președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, precum și finul acestuia din urmă, deputatul social-democrat Radu Popa. La ieșirea din restaurant, Dîncu și Popa s-au întreținut, pentru câteva minute, și cu senatorul AUR Claudiu Tîrziu, fondator al formațiunii conduse de George Simion.

În decembrie 2009, în seara alegerilor prezidențiale, o parte din aceste personaje (Florian Coldea și Vasile Dîncu) s-au prezentat în casa generalului Gabriel Oprea, alături de ex-directorul SRI George Maior și de Laura Codruța Kovesi, pentru a aștepta rezultatul final al scrutinului electoral.

Recent, Elena Udrea a acordat un interviu televizat, acuzând că celebrul „Grup de la Cluj” vrea să-i fure afacerea imobiliară de 2 miliarde de euro de la Cluj-Napoca. Ea a nominalizat componența acestui grup, care ar fi controlat de Florian Coldea, de Ioan Rus, de Vasile Dîncu și de George Maior.

×