x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Primăria lui Clotilde vrea să afle cât valorează străzile

Primăria lui Clotilde vrea să afle cât valorează străzile

de Ion Alexandru    |    28 Sep 2023   •   08:00
Primăria lui Clotilde vrea să afle cât valorează străzile

Primăria Sectorului 1, la conducerea căreia se află Clotilde Armand, a contractat, la începutul acestei luni, în două rânduri, servicii de evaluare imobiliară, în baza unui contract de achiziții publice atribuit fără licitație.

 

180.000 de lei este suma finală negociată cu o companie din domeniu, din acționariatul căreia face parte și un fost candidat la Parlamentul European, sumă în schimbul căreia primăria dorește să afle cât costă 70 de străzi, zece spații comerciale din piețele agroalimentare, mai multe proprietăți private ce ar putea fi expropriate, dar și alte 20 de spații comerciale pe care dorește să le vândă. Anul trecut, instituția în cauză a încheiat cu aceeași firmă un contract de 88.400 de euro pentru servicii similare.

 

Afacerea a fost pusă la cale încă din 10 iulie, când respectiva instituție a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț, prin care și-a justificat demersul în sensul că trebuie să îndeplinească anumite cerințe dintr-un raport al Direcției de Cadastru, Fond  Funciar și Registru Agricol.

Astfel, primul contract vizează servicii în vederea stabilirii valorii de inventar a… străzilor, dar și a spațiilor comerciale situate în cadrul piețelor agroalimentare din Sectorul 1 al Capitalei, „în vederea înregistrării în situațiile financiare ale instituției”, precum și a stabilirii valorii de piață a unor imobile, „în vederea acoperirii nevoilor interne ale instituției în ceea ce privește punerea în aplicare a unor proiecte de investiții ce implică demararea unor proceduri de expropriere pentru lucrări de utilitate publică sau în vederea ducerii la îndeplinire a hotărârilor adoptate de Consiliul Local al Sectorului 1 privind achiziția de imobile de pe piața liberă”.

 

Primul contract vizează, printre altele, 70 de străzi

 

Pentru această evaluare, Primăria Sectorului 1 a pus la bătaie un buget estimat inițial la 312.000 de lei fără TVA, contractul vizat urmând a se finaliza la data de 31 decembrie 2023. În baza acestui contract, ar urma să fie evaluate 70 de străzi din sectorul 1 „vederea stabilirii valorii contabile a acestora”. De asemenea, ar urma să fie efectuate alte zece lucrări de evaluare a valorii de piață și de inventar a spațiilor comerciale situate în cadrul piețelor agroalimentare. 

Totodată, va fi evaluată valoarea de piață a unor terenuri și construcții, aflate în proprietate privată a persoanelor fizice și juridice, „care vor fi achiziționate de pe piața liberă pentru promovarea sau punerea în aplicare a unor proiecte de investiții”.

Așa cum am precizat mai sus, pentru atribuirea contractului, Primăria Sectorului 1 a organizat o procedură simplificată de selecție de oferte, la care s-a înscris o singură companie, iar, la data de 4 septembrie 2023, a fost încheiat un contract, în valoare finală de 130.000 de lei fără TVA, respectiv de 154.700 de lei cu TVA inclusă, cu societatea SC Appraisal & Valuation SRL.

 

A doua afacere se referă la spațiile comerciale

Al doilea contract parafat de primăria lui Clotilde Armand se referă la prestarea de servicii în vederea stabilirii prețului minim de pornire pentru vânzarea spațiilor comerciale și de prestări servicii, aflate în proprietatea publică a statului.

Și acest contract trebuie finalizat până la data de 31 decembrie 2022 și vizează, potrivit caietului de sarcini, evaluarea a 15 spații comerciale cu suprafața mai mică de 200 de metri pătrați aflate în patrimoniul municipiului București, „în vederea stabilirii valorii de piață a acestora”. De asemenea, mai trebuie stabilită valoarea de piață a altor cinci spații comerciale cu suprafața mai mare de 200 de metri pătrați, de asemenea aflate în patrimoniul municipiului București.

Potrivit Legii 550/2002, în vederea vânzării spațiului comercial sau de prestări servicii, Comisia de licitație stabilește un preț minim de vânzare, pe baza unui raport de evaluare. Acest raport de evaluare și stabilirea prețului de vânzare pot fi contestate. Pentru stabilirea prețului de vânzare a spațiilor, raportul de evaluare trebuie să evidențieze valoarea investițiilor efectuate de către solicitant, dar nu poate depăși jumătate din valoarea stabilită în raportul de evaluare.

Pentru acest contract, Primăria Sectorului 1 a pus la bătaie un buget estimat inițial la 35.000 de lei fără TVA, organizând, ca și în cazul primului contract, o procedură simplificată de selecție de oferte. De data aceasta, la procedură s-au înscris doi agenți economici, iar, la data de 6 septembrie 2023, Primăria Sectorului 1 a atribuit contractul aceleiași SC Appraisal & Valuation SRL, pentru un preț final de 21.000 de lei fără TVA.

 

Un contract similar a fost atribuit, anul trecut, aceleiași firme

 

De altfel, nu este pentru prima dată când primăria condusă de Clotilde Armand apelează la serviciile acestei companii, Primăria Sectorului 1 fiind singurul client pe bani publici al SC Appraisal & Valuation SRL, potrivit bazei de date a SEAP. 

În acest sens, am identificat un contract încheiat între cele două părți la data de 5 octombrie 2022, parafat tot prin procedură simplificată, pentru suma de 433.160 de lei cu TVA (88.400 de euro), contract care a avut ca obiect prestarea unor servicii de evaluare a activelor fixe corporale, de natura construcțiilor și terenurilor, aflate în administrarea Sectorului 1 al municipiului București. Este vorba despre străzi, unități de învățământ, piețe agroalimentare sau sedii administrative. Evaluarea urmărea, atunci, înregistrarea acestor active în situațiile financiare ale instituției, în ceea ce privește punerea în aplicare a altor proiecte de investiții ce implicau demararea unor proceduri de expropriere pentru lucrări de utilitate publică sau achiziția de imobile. 

Suma pe care, inițial, Primăria Sectorului 1 era dispusă să o plătească pentru aceste servicii fusese de 690.000 de lei fără TVA.

SC Appraisal & Valuation SRL este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de către Ioan Andrei Botiș, Georgiana Roxana Botiș și Mihai Sorin Huidu. Acesta din urmă figurează ca având o activitate politică, în baza unor declarații de avere și de interese, completate și publicate în perioada 2012-2014. Astfel, în 2012, Huidu își declina calitatea de președinte al Organizației de Tineret a PPPS. Declarația a fost depusă în calitate de candidat la Sectorul 2 și la Camera Deputaților. Apoi, într-o altă declarație de interese din 2014, acesta menționa că viza un post de deputat în Parlamentul European (VEZI FACSIMIL).

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: Clotilde Armand magazine piete sectorul 1