x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Coincidenţă? Legătura dintre nepoţelul Băsescu şi procurorul Jurj

Coincidenţă? Legătura dintre nepoţelul Băsescu şi procurorul Jurj

de Ion Alexandru    |    18 Iun 2015   •   22:42
Coincidenţă? Legătura dintre nepoţelul Băsescu şi procurorul Jurj

Nepotul lui Traian Băsescu, Dragoş Băsescu, a obţinut documente din dosarul instrumentat de procurorul DIICOT Remus Jurj-Tudoran, pentru a-l determina pe afaceristul Sandu Staicu să plătească o „taxă de protecţie” în valoare de un milion de euro. Radu Petru Pricop şi Sergiu Lucinschi l-au şantajat pe afaceristul Alexandru Horpoş cu un alt dosar penal instrumentat de acelaşi procuror Remus Jurj. Cum au avut acces rudele lui Traian Băses-cu la acest procuror?

Conform declaraţiei de avere publicate de procurorul Remus Jurj-Tudoran, acesta este căsătorit cu Roxana Jurj-Tudoran, care ocupă funcţia de inspector în cadrul Consiliului Concurenţei. Coincidenţă sau nu, în anul 2009, tot la Consiliul Concurenţei a fost numit, prin semnătura preşedintelui Româ-niei, avocatul Mircea Valentin, un apropiat al familiei lui Traian Băsescu, pe care juristul l-a reprezentat în mai multe procese. Mai mult, în anul 2011, Traian Băsescu a semnat chiar numirea lui Mircea Valentin în funcţia de vice-preşedinte al Consiliului Concurenţei. Nu putem afirma că există vreo legătură directă între Mircea Valentin şi afacerile penale pe care Radu Pricop şi Dragoş Băsescu le-au pus la cale cu procurorul Remus Jurj. Însă există dovezi că Mircea Valentin a militat pentru eliminarea posturilor Antena 1 şi Antena 3 din grila societăţilor de cablu din România. Jurnalistul Radu Tudor dezvăluia, în 2012, că avocatul lui Traian Băsescu a pledat, într-un articol publicat pe site-ul contributors.ro, împotriva conceptului „must carry”, care obligă societăţile de cablu să introducă în pachetul minimal câteva televiziuni româneşti de interes public, având acoperire naţională. Ulterior acestor afirmaţii ale vicepreşedintelui Consiliului Concurenţei, a fost emisă pe internet o petiţie care viza eliminarea din grila societăţilor de cablu posturile de televizuune Antena 1 şi Antena 3.

După instalarea la putere a USL, în anul 2013 avocatul Mircea Valentin a anunţat că demisionează de la Consiliul Concurenţei, din motive de ordin personal, cum ar fi „starea de lucruri din prezent a Consiliului Concurenţei” și din cauza anumitor „atitudini ale instituţiei, care nu corespund, cred eu, misiunii acesteia şi principiilor mele personale”.
 

×
Subiecte în articol: dragos basescu