Ghinea susține că DNA nici măcar nu avea dreptul să ancheteze această speță, deoarece competent aici era doar Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi. Fostul demnitar USR pretinde că în caietul de sarcini al achiziției mașinilor au fost inserate criterii de atribuire care puteau fi îndeplinite numai de Automobile Bavaria, firmă controlată de un apropiat al președintelui României, Klaus Iohannis. Ghinea s-a remarcat, în ultima lună, prin atacuri furibunde la adresa procurorilor DNA, după punerea sub acuzare a lui Vlad Voiculescu în dosarul privind frauda de un miliard de euro cu vaccinuri anti-COVID-19.
Cristian Ghinea s-a prezentat, ieri, la DNA, pentru a depune o plângere împotriva unei ordonanțe de clasare dispusă de procurori în dosarul prin care Poliția Română a contractat de la Automobile Bavaria, companie controlată de omul de afaceri Michael Schmidt, 600 de autoturisme M1 BMW seria III. „În 14 pagini, aduc argumente juridice și precedente din activitatea DNA, din activitatea OLAF și a instanțelor de judecată din România, prin care arăt că această închidere a dosarului «Bode-BMW» este scandaloasă”, susține fostul demnitar USR.
Acesta pretinde că, prin atribuirea acestui contract, „vorbim despre o limitare a concurenței și de o trucare a licitației”, deoarece, în caietul de sarcini, Poliția Română a trecut o cerință referitoare la dotarea cu cutie de viteză automată cu 8+1 viteze, „cerință care excludea un număr mare de vehicule similare produse de Volkswagen, Mercedes sau Porsche”, dar și o cerință referitoare la ampatament (distanța dintre osii), care „excludea autovehicule precum Skoda Octavia, utilizate de mai multe forțe de poliție europene”.
„Procurorul DNA se face că anchetează un posibil abuz în serviciu al funcționarilor de execuție din MAI. Nu al lui Bode, nu al șefilor Poliției. S-a făcut că cercetează dacă, printr-o minune, niște funcționari de execuție nu cumva au aranjat ei o licitație la care putea să participe doar firma prietenului președintelui Iohannis”, a adăugat fostul demnitar USR.
Procurorii, somați să predea dosarul Laurei Kovesi
USR-istul susține că este vorba despre „o fraudă cu fonduri europene. O să sesizăm Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Dacă Voineag (Marius Voineag, procurorul șef al DNA - n.red.) nu întoarce această clasare, atacăm soluția la Curtea de Apel București și la CJUE. DNA nu avea dreptul să ancheteze acest caz, ci EPPO (Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi - n.red.). Voineag trebuie să infirme ordonanța de clasare, să redeschidă dosarul și să decline competența la EPPO”.
Mai mult, Cristian Ghinea amenință că, dacă cererea sa nu este luată în serios, „DNA face scut pentru infractori”. „Domnul Predoiu (Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne - n.red.) trebuie să ceară bani europeni pentru plata BMW-urilor. Dacă nu ar fi închis DNA acest dosar, Predoiu nu putea face cererea de finanțare. Domnul Bode (Lucian Bode, ex-ministrul de Interne - n.red.) se laudă prin PNL că va face el dosare penale la toți foștii miniștri USR. El și cu Hellvig (fostul șef al SRI - n.red.) au pus mâna pe PNL prin șantaj și amenințare cu dosare. Lucică, au fost oameni în țara asta mai puternici ca tine, mai deștepți ca tine, care s-au crezut atotputernici și care au ajuns la pușcărie. Ai grijă ce faci”.
Operațiunea de „demitizare” a Parchetului Anticorupție, declanșată odată cu anchetarea lui Vlad Voiculescu
Acțiunea de ieri a lui Cristian Ghinea se înscrie într-un șir lung de atacuri ale USR împotriva DNA, operațiune declanșată după ce Vlad Voiculescu, ex-ministrul USR al Sănătății, a fost pus sub acuzare în dosarul „Vaccinurilor”. Liderul USR, Cătălin Drulă, a expediat chiar o scrisoare deschisă în atenția președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care îl acuză pe procurorul de caz de la DNA că „încalcă principiul statului de drept” pentru că anchetează un jaf de un miliard de euro.
Mai mult, în ziua în care Vlad Voiculescu a fost citat la DNA pentru a fi pus oficial sub acuzare, acesta a declarat că „nicăieri în Europa nu există un procuror care să ancheteze o decizie politică de genul acesta (de achiziție de vaccinuri mult peste necesarul convenit - n.red.)”. De altfel, și Vlad Voiculescu a încercat să îl facă responsabil tot pe președintele Klaus Iohannis de faptul că dozele de vaccin cumpărate nu au fost administrate românilor.
La rândul său, Cristian Ghinea a avut mai multe postări pe contul său de socializare în care a atacat la baionetă atât ancheta DNA, cât și pe șeful acestei structuri de parchet.
Într-o astfel de postare, Ghinea susține că „un procuror nu are dreptul să spună că este bine sau rău că s-au salvat vieți. Și dacă ajunge să decidă asta, atunci dosarul este unul politic”. Același Ghinea îl acuză pe Marius Voineag că a fost pus la șefia DNA „pentru că a blocat CNATDCU să ancheteze plagiatul lui Nicolae Ciucă. Nu are niciun alt merit”.