x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Cu suspendatu-n suflet şi Biblia pe capotă. Procurorul Horia Şelaru demonstrează că "the american dream" e un fâs pe lângă visul românesc

Cu suspendatu-n suflet şi Biblia pe capotă. Procurorul Horia Şelaru demonstrează că "the american dream" e un fâs pe lângă visul românesc

de Razvan Barbulescu    |    19 Noi 2012   •   21:39
Cu suspendatu-n suflet şi Biblia pe capotă. Procurorul Horia Şelaru demonstrează că "the american dream" e un fâs pe lângă visul românesc
Şef de secţie în Parchetul de pe lângă ÎCCJ. Cazul ALRO l-a lansat. Gloria a cunoscut-o la referendum. Pe când suspendatul încă ocupa garajul din Comăniţa, procurorii lui Kovesi şi Şelaru s-au năpustit peste instituţiile statului să pună mâna pe listele referendumului. O promptitudine cum nu mai cunoscuse justiţia europeană. Şelaru îşi forţa limitele. Pe uliţe, pe la porţi, pe capotele maşinilor, în pronausul bisericilor, subalternii lui Şelaru combăteau lovitura de stat tocând banii publici. Cariera bucureşteană a lui Şelaru ilustrează adevărul că american dreams e un fâs pe lângă visul românesc, aflat la îndemâna oricui îl are pe naş gravat în suflet.

Dacă eşti masochist şi faci o retrospectivă a anilor Băsescu, observi că n-a fost nimic întâmplător. Pe când preşedintele căuta nunţile cu lumânarea, ca să se înrudească pe îndelete cu ţara, criteriile de promovare în justiţie ale Monicăi Macovei dădeau roade care să susţină din altă perspectivă eforturile prezidenţiale. Nimeni nu bănuia nimic. Nimănui nu-i trecea prin cap că în acei ani se vor pune bazele viitoarelor strigări: luaţi mâna de pe justiţie! Criteriile de promovare ale preşedintelui au contribuit la înălţarea băsismului pe zone geografice. Azi, nu mai defineşti politic Banatul, ci spui simplu, zona Falcă. Nu mai spui Suceava, ci Flutur. Şi tot aşa, Boc pentru Cluj, Oltean pentru Bistriţa. Sibiul a dat-o pe Laura Codruţa Kovesi. Kovesi i-a dat pe Morar şi pe Horia Valentin Şelaru. Când preşedintele se răţoia la opoziţie " -Luaţi mâna de pe justiţie!... Lăsaţi justiţia independentă!"... " apelurile patriotice deveneau fapte. Lupta anticorupţie a Monicăi Macovei a fost continuată de lupta anticorupţie a Codruţei Kovesi.

În acest context fericit pentru o carieră a fost descoperit procurorul Horia Valentin Şelaru. La Braşov. Ajunge consilierul baschetbalistei care a dus faima Sibiului şi apoi şef de secţie la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Codruţa Kovesi a avut fler. Confirmarea competenţei celui proaspăt năşit s-a produs cu prilejul celebrului dosar ALRO. Presa a urlat de-a surda. În Parlament, de asemenea, dezvăluirile s-au ţinut lanţ. Competenţa braşoveanului descoperit de Codruţa făcea furori.

-Cazul ALRO, un posibil Watergate românesc" era titlul interpelării senatorului Valer Marian, care diseca scandalul care avea drept vedetă grupul Stolojan " Udrea " Cocoş. Fără legătură cu interpelarea amintită, chestia asta cu -Watergate" dată de exemplu pe malurile Dâmboviţei şi la poalele Carpaţilor e frecţie la piciorul de lemn în epoca bronzului Băsescu. E vorba de bustul de bronz din inimile băsiştilor.

Dovada o găsim chiar în interpelare: -Grupul Stolojan " Udrea " Cocoş a fost albit printr-o rezoluţie întinsă pe 14 pagini, care a fost emisă după trei ani de la demararea lucrărilor cercetărilor asupra acestora, în ianuarie 2007. Rezoluţia este semnată de procurorul Horia Valentin Şelaru şi a fost emisă la scurt timp după realegerea lui Traian Băsescu în funcţia de preşedinte". După doi ani de la succesul ALRO a urmat pleaşca: numirea ca şef al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică. Başca gradul de lent colonel al Armatei (de la sergent major), cot la cot cu şefa Kovesi, aşijderea lent coloneleasă.  

Valentin Horia Şelaru " noua vedetă a justiţiei româneşti fidelă naşului. Şelaru a finalizat dosarul ALRO după ce alţi trei procurori, care au lucrat la cauză, procurorii şefi adjuncţi ai DIICOT Ciprian Nastasiu şi Angela Ciurea şi procurorul-şef de birou Doru Ioan Cristescu au fost mătrăşiţi, ultimul prin grăbirea pensionării.

Până la următoarea clipă memorabilă din cv-ul lui Şelaru presa aminteşte NUP-ul de generic în dosarul Căşuneanu, -suicidul Adrian Năstase". Şi mai sunt. În cupola năşiţilor cu naşul în suflet, Şelaru rămâne în istorie ca omul care a făcut justiţie cu Sfânta Scriptură pe botul maşinilor. Şi aşa ajungem la celălalt momentul de vârf al carierei strălucite a braşoveanului.

Anul 2012. După referendumul în care suspendatul ocupa garajul din Comăniţa, procurorii lui Kovesi şi Şelaru s-au năpustit peste instituţiile statului să pună mâna pe listele referendumului. Şelaru îşi forţa limitele, procurorii săi au ocupat populaţia rurală, ameninţând sătenii cu Biblia.

Pe capotele maşinilor, în pronaos, în cimitire, pe uliţe, la porţi, subalternii lui Şelaru tocau banii publici pentru ca justiţia suspendatului să combată lovitura de stat.

Cariera bucureşteană a lui Horia Valentin Şelaru ilustrează adevărul că american dreams e un fâs pe lângă visul românesc aflat la îndemâna oricui dovedeşte că-l are pe naş gravat de-a pururi în suflet.

×