A trecut o luna de cand presa a scris desprecei 170.000 de euro primiti de Daniela Ungureanu, de la OMV in 2009 si 2010. Cum a ajuns nevasta premierului pe statele de plata ale celei mai mari companii petroliere din Romania a fost un secret pastrat pana acum cu sfintenie. In loc sa explice cum a luat sotia sa 7.000 de euro/luna de la OMV, premierul a facut declaratii care au ridicat si mai multe semne de intrebare. In spatele acestei discretii sta faptul ca doamna Ungureanu face parte din Consiliul de Administratie al unei subsidiare Petrom, care furnizeaza servicii medicale pentru companie.
Intrebari multe, raspunsuri vagi
Contractul cu OMV a intrat in atentia presei imediat dupa investirea noului premier. In declaratia de avere a lui Ungureanu suma figureaza drept "servicii de consultanta medicala' si este platita direct de catre OMV AG Viena. Jurnalul National a solicitat oficial atat OMV cat si Guvernului sa precizeze foarte clar in ce a constat activitatea Danielei Ungureanu pentru compania petroliera, daca s-a retinut TVA si modalitatea in care aceasta a castigat contractul.
Primul-ministru Mihai Razvan Ungureanu declara saptamana trecuta ca banii acordati de grupul austriac fac parte dintr-un proiect social al companiei, care a implicat medici foarte buni din Romania si din strainatate si la constructia caruia a participat si sotia sa, un medic anestezist "probabil bun". Altfel spus, "consultata medicala" s-a transformat in "proiect social".
Ca atare au aparut o serie de alte intrebari pe care Jurnalul National le-a trimis oficial Guvernului si OMV: Ce alti medici au mai primit bani de la OMV in cadrul acestui proiect? Cu cat a fost platit fiecare dintre acestia? Care e numele acestui proiect al companiei austriece?
De asemenea, nu era clar nici daca acest contract continua, caz in care premierul s-ar afla intr-o situatie delicata. Pe de o parte sotia sa primeste bani de la OMV, pe de alta parte, Guvernul pe care il conduce negociaza cu Petrom pe o gama larga de domenii, de la nivelul redeventelor si liberalizarea gazelor pana la situatia rafinariei Arpechim si posibila vanzare a acesteia la pachet cu combinatul chimic Oltchim.
La aceste intrebari, pemierul nu a raspuns nici pana in ziua de azi. In schimb, biroul de presa al Executivului ne-a transmis ca "Guvernul nu detine informatiile pe care le solicitati, referitoare la activitatile si contractele firmei OMV. Amintim ca, potrivit art. 2 lit. b din Legea 544/2001 'prin informatie de interes public se intelege orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice (...)'.
Daniela Ungureanu, in CA la o subsidiara Petrom
Desi nu este informatie de interes public, dupa cum a subliniat Biroul de Presa al Guvernul, OMV a facut lumina in acest caz. "Datorita expertizei si abilitatilor sale profesionale excelente, dr. Ungureanu este membru al Consiliului de Administratie al Petromed (100% subsidiara a Petrom). Petromed este compania care gestioneaza activitatea de medicina muncii a Petrom si este furnizorul tuturor serviciilor medicale catre Petrom", au precizat reprezentantii OMV in exclusivitate pentru Jurnalul National. Cu alte cuvinte, doamna Ungureanu este inca administrator al unei subsidiare a Petrom. Un secret pe care, premierul a evitat cu gratie sa il faca public.
Basescu a rupt legaturile cu Petrom
Duminica presedintele Traian Basescu a declarat ca a rupt orice legatura cu Petrom ca semn de protest fata de profitul pe care l-a obtinut pe timp de criza, el adaugand ca politica acestei companii este "incorecta". "Eu sunt cel care a rupt orice legatura cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obtinut intr-o perioada de criza", a declarat presedintele. Intrebat ce inseamna ruperea legaturii, Basescu a explicat ca trebuia sa aiba o intalnire cu Petrom, sa mearga impreuna cu reprezentantii companiei la platforma marina. La observatia ca a mers cu cei de la Exxon, Basescu a raspuns: "Da, pentru ca am vrut sa vad nava, dar nu cu OMV, pentru ca nu-mi place politica lor, este incorecta".
"Nu poti sa ceri unei firme sa fie 100% morala, dar nici nu poti sa-mi arunci in fata in fiecare zi: pretul mondial al petrolului este 120 de dolari barilul, cand tu il extragi din Romania cu 16 dolari. Aici mi se pare ca este zona de lipsa de fair-play a Petrom-ului", a spus presedintele. Traian Basescu a spus ca a avut discutii numeroase pe tema acestor nemultumiri cu cei de la Petrom, dar si cu presedintele austriac. "Raspunsul a fost: sa vedem, sa incercam, sa discutam, dar realitatea in practica lor este ca nu tin cont", a spus presedintele.
Plangere la Parchet
Situtia contractului incheiat de sotia premierului cu OMV AG a intrat si in atentia Parchetului, dupa ce Grupul de Investigatii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvica, a facut o plangere in acest sens.
"Grupul de Investigatii Politice (GIP) a sesizat Parchetul General in legatura cu conflictul de interese in care s-a aflat fostul director SIE, Mihai Razvan Ungureanu, a carui familie a primit 170.000 de euro in 2009 si 2010 de la firma austriaca OMV AG. GIP considera, de asemenea, ca era de datoria Comisiei Parlamentare de control al SIE sa il ancheteze pe Mihai Razvan Ungureanu cu privire la problemele de securitate nationala pe care le implica relatia sa cu OMV AG", a anuntat GIP, intr-un comunicat de saptamana trecuta. "In decembrie 2007 Mihai Razvan Ungureanu a fost numit director al SIE, functie de demnitate publica asimilata rangului de ministru. Incepand cu 2009, firma OMV a devenit principala sursa de venit a familiei Ungureanu, Daniela Ungureanu incasand de la aceasta cate 85.000 de euro pe an (7.000 de euro pe luna), de aproape 6 ori mai mult decat incasa Mihai Razvan Ungureanu de la SIE", se arata in comunicatul organizatiei.
De asemenea, Grupul de Investigatii Politice intreaba in ce tara si-a desfasurat Daniela Ungureanu activitatea de consultanta medicala pentru OMV? Mentiunile din declaratiile de avere fac referire la OMV AG, ceea ce inseamna logic, ca este vorba de firma-mama de la Viena.
ONG-ul mentioneaza ca, potrivit articolului 70 din "Legea Anticoruptie" 161/2003, "prin conflict de interese se intelege situatia in care persoana ce exercita o demnitate publica sau o functie publica are un interes personal de natura patrimoniala, care ar putea influenta indeplinirea cu obiectivitate a atributiilor care ii revin potrivit Constitutiei si altor acte normative".
Vizionati inregistrarea emisiunii "Prim plan" in care Mihai Razvan Ungureanu discuta cu reporterii TVR1 si pe tema veniturilor obtinute de sotia sa.