x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Statul își cumpără scule de spărgător: scannere de yale și imprimante 3D de chei

Statul își cumpără scule de spărgător: scannere de yale și imprimante 3D de chei

de Ion Alexandru    |    19 Iul 2023   •   08:20
Statul își cumpără scule de spărgător: scannere de yale și imprimante 3D de chei

Direcția Generală Anticorupție, structura specializată a Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă cu „prinderea” salariaților MAI care sunt suspectați că săvârșesc fapte de corupție și care lucrează, în mod consistent, pentru DNA, este pe cale să achiziționeze instrumente specializate care să genereze chei potrivite cu care să se poată pătrunde, conspirat, în orice imobil sau autoturism aflat în proprietate privată. Instituția a publicat, la data de 16 iunie 2023, pe SEAP un anunț de participare, prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a contracta „echipamente de tehnică specială”.

Concret, este vorba despre un contract, a cărui valoare este estimată la 1.336.834 de lei cu TVA (278.854,7 euro), împărțit în nu mai puțin de șapte loturi. Analizând aceste loturi, descoperim intenția DGA de a achiziționa un întreg arsenal pentru care spărgătorii de case și de mașini ar fi cu adevărat invidioși.

Astfel, primul lot constă în dispozitive de blocare a semnalelor radio, pe care DGA este dispusă să plătească suma de 50.800 de lei fără TVA. Al doilea lot vizează achiziția de software destinat proiectării 3D și de printare a cheilor, fiind alocat un buget de 105.000 de lei fără TVA. Apoi, lotul al treilea constă în kit-uri de deschidere a diferitelor tipuri de autovehicule, pentru care se pleacă la procedura de achiziție de la un buget de 37.300 de lei fără TVA.

Al patrulea lot licitat de DGA se referă la kit-uri de extracție pentru sisteme de închidere. Aici, bugetul este mai limitat – doar 9.200 de lei fără TVA. 

Cele mai costisitoare loturi abia acum urmează. DGA dorește extinderea sistemului de monitorizare a flotei de vehicule prin GPS, alocând un buget de 498.000 de lei fără TVA, precum și achiziția de echipamente de înregistrare și transmisie 4G și accesorii, cu un buget estimat la 176.900 de lei fără TVA. Nu în ultimul rând, pe lista de cumpărături se mai află kit-uri de instalare audio-video, cu un buget de 271.400 de lei fără TVA.

DGA organizează, pentru a intra în posesia acestor echipamente, o licitație deschisă, specificând în documentația de atribuire că pentru aceste produse, ofertanții trebuie să prezinte o cifră de afaceri medie anuală cel puțin egală cu valorile estimate prezentate mai sus. Ofertele sunt primite de DGA până pe data de 24 iulie 2023, când vor fi deschise.

 

Se poate replica orice tip de cheie, fără ca „filatorul” să poată fi descoperit

 

Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei interesante achiziții, dispozitivul de blocare a semnalelor radio va permite blocarea semnalelor de rețea și va împiedica terminalele mobile să stabilească un apel și să primească sau să transmită mesaje text sau de date. DGA arată că utilizarea acestui dispozitiv conferă „avantajul asigurării conspirativității activităților desfășurate”.

Softul de proiectare 3D și de printare a cheilor este utilizat pentru „a permite crearea unor chei care să respecte cu fidelitate caracteristicile legate de forma și dimensiunile cheii originale și permite accesul rapid și în mod conspirat în spațiile private, în baza mandatelor de supraveghere tehnică. DGA arată că acest produs „reduce semnificativ timpul de creare a unei chei, reduce substanțial riscul deconspirării și reduce costurile pentru fabricarea cheilor”. Softul are capacitatea de a proiecta 8.500 de chei, pe care să le replice cu ajutorul unei imprimante 3D de înaltă rezoluție pentru utilizare directă și care permite crearea de profile de chei pentru folosirea decodorului ultrasonic și bump keys (VEZI FACSIMIL).

 

Pătrunderea în spații private, pentru montarea camerelor și a microfoanelor

 

Cele 16 kit-uri de deschidere pentru diferite autovehicule „vor completa tehnica utilizată deja de DGA, oferind capacități de decodificare a cilindrului, în perspectiva creării unei chei și permite deschiderea și închiderea cu operativitate a butucului în timpul executării unei misiuni”. Aceste kit-uri pot „sparge” orice mașină marca Mercedes, Renault, Vag Group, Toyota, Lexus, Alfa Romeo, Iveco, Jaguar, Volvo, Rover, Hyundai, Kia, BMW, Opel, Chevrolet, SAAB, Vauxhall, MAN Truck, DAF Truck, Fiat, Chrysler, Ford, Peugeot sau Citroen.

Kit-ul de extracție pentru sisteme de închidere, susține DGA, „este necesar pentru efectuarea unor pătrunderi în spații private, pentru a activa sau dezactiva mijloacele tehnice utilizate, ca urmare a punerii în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică, asigurând conspirativitatea activității desfășurate și accesul conspirat în spații private”.

 

„Anticorupția” nu are atâtea echipamente la câte mandate de supraveghere sunt solicitate

 

Așa cum am arătat mai sus, pe lângă aceste instrumente specifice spărgătorilor, DGA își extinde și sistemul de monitorizare a flotei de vehicule prin GPS. În documentația de atribuire, instituția se plânge că „numărul dispozitivelor de monitorizare achiziționate deja nu este suficient, având în vedere solicitările tot mai numeroase de punere în executare a mandatelor de supraveghere tehnică”.

Apoi, se achiziționează echipamente audio de înregistrare și transmisie 4G, „care vor duce la reducerea timpului de predare a materialelor audio obținute prin punerea în aplicare a mandatelor de supraveghere tehnică, acestea oferind posibilitatea accesării echipamentelor de la distanță”. Un alt avantaj al acestei tehnici este acela „al capabilității de a urmări în timp real activitățile desfășurate de persoanele vizate”.

Nu în ultimul rând, DGA cumpără kit-uri de instalare audio-video, „necesare pentru sprijinul personalului Direcției în activitățile de instalare a mijloacelor tehnice specializate (…) și ajută la identificarea operativă a locurilor de disimulare și instalare a tehnicii de supraveghere audio-video”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: dga chei imobil masina