x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dispărute pe drumul spre casă. Simona şi Ana-Maria sunt de negăsit de aproape două luni

Dispărute pe drumul spre casă. Simona şi Ana-Maria sunt de negăsit de aproape două luni

de Andreea Sminchise    |    18 Aug 2011   •   21:00
Dispărute pe drumul spre casă. Simona şi Ana-Maria sunt de negăsit de aproape două luni

Ana-Maria Ciobotaru a disparut pe 14 iunie din cartierul Istru, din Giur­giu. Fetita de 8 ani, careia toata lumea ii spunea "Pompi", fusese abandonata de mama ei, care a plecat in Spania, cand avea 5 ani si ramasese in grija bunicii. Traia cu femeia si alti 7 copii – nepoti ai acesteia si o fiica de 10 ani - intr-o incapere mizera de camin de nefamilisti. Mersese la scoala numai doua luni, dupa care, spune bunica - "nu i-a mai placut si a dat toate cartile ghiozdanul si uniforma unei verisoare". Locurile ei preferate de joaca erau cimitirul din cartier, unde uneori cersea, si tomberoanele din care aducea acasa toate cartile si caietele pe care le gasea. Le pastra curate si nu lasa pe nimeni sa i le atinga. Erau jucariile ei. Intr-unul dintre caietele aduse de la gunoi au ramas cateva randuri de cerculete ordonate scrise de fetita cu o carioca rosie. Ciudat, pentru un copil caruia "nu i-a placut" scoala.

In ziua disparitiei, bunica luase alocatia copiilor. Pe la pranz, Ana-Maria i-a cerut bani de inghetata. Femeia spune ca i-a dat trei lei si a trimis-o la magazin. Atunci, spune ea, a vazut-o pentru ultima data. Fetita apare insa pe inregistrarea camerei de supraveghere a maga­zinului din cartier la ora 14:14. Sta aproape un minut, timp in care isi cumpara o acadea si un jeleu. Ultima persoana care a vazut-o este o femeie in varsta. Ea a povestit anchetatorilor ca s-a intalnit cu fetita in jurul orei 16:15, la containerele de gunoi. Ana-Maria era cocotata intr-unul dintre ele. "Fetita parea abatuta, isi tinea capul in maini si n-a vrut sa vorbeasca cu martora. Femeia a vazut-o apoi ca a iesit din tomberon si s-a indreptat spre aleea care duce catre liceul de chimie", ne-a spus comisarul-sef Iulian Avram, seful Serviciului Investigatii Criminale din IPJ Giurgiu. La 16:30 in acea zi a inceput sa ploua torential, iar ploaia a tinut aproape o ora.

Bunica fetitei a anuntat politia seara, in jurul orei 21:30. Ea sustine ca, de obicei, Ana-Maria venea aca­sa pana la ora opt si ca o cautase de­ja prin cartier cu un politist comunitar. Politistii au venit chiar in acea seara si au inceput scotocirile. Ofiteri si agenti de la Politia Municipala Giurgiu, de la IPJ, pompieri de la ISU si jandarmi au cautat fetita pe o raza de cativa kilometri. Timp de cinci zile, pompierii au "pe­riat" canalul Ca­ma, aflat la ca­pa­tul aleii pe care a fost vazuta ultima data fetita, peste calea ferata. Tot pompierii au scotocit si subsolurile blocurilor din cartierul Istru. Nici macar atunci cand au adus o salupa echipata cu sonar, de la Politia de Frontiera, anchetatorii n-au reusit sa gaseasca nimic pe fundul apei. Jandarmii au cautat si in cimitirul din cartier, unde fetita obisnuia sa se joace si chiar sa se ascunda in cavouri.

Acum, la mai bine de doua luni de la disparitie, politistii din Giurgiu inca nu au reusit sa afle nimic despre soarta Anei-Maria. "Am continuat verificarile in tot acest timp. Am reusit sa o gasim si sa o audiem si pe ma­ma fetei, in Spa­nia, pentru ca exis­­tau suspi­ciuni ca fetita ar fi fost trecuta granita, dar femeia nu stie ni­mic. Am verificat absolut toti ab­solventii liceului din cartier, care in acea zi au sustinut o proba de competente pe calculator. Dar
nu am gasit nici o pista", spune co­mi­sarul-sef Avram.

Pe 4 iunie 2011, o alta fetita de 8 ani disparea din Reghin, ju­de­tul Mures. Si­mo­na Nicoleta Na­da­san locuia im­preuna cu parintii si sora ei de 2 ani in cartierul Iernuteni. In jurul orei 18:00, tatal i-a dat un leu si a trimis-o sa cumpere o tigara de la barul din cartier, aflat la circa 500 de metri de casa. Barmanita a po­vestit politistilor ca o cunostea pe Simona de trei ani si ca tot timpul venea singura sa cumpere cate ceva, dar niciodata nu intra in vorba cu strainii. In acea zi, a declarat femeia, fetita a intrat in bar si era vesela si plina de viata, ca de obicei. A cumparat tigara, a primit restul de 30 de bani si a iesit. O femeie care lucra la frizeria de langa local a urmarit-o cu privirea traversand strada in drumul spre casa. Ea este ultima persoana care a vazut-o pe fetita. De acolo, Simona mai avea de traversat un parculet si o alee. Dar n-a mai ajuns niciodata acasa.

Dupa 20 de minute, parintii au inceput sa se ingrijoreze. Simion Nadasan, tatal Simonei, a iesit sa o caute dar, negasind-o, a anuntat politia. Oamenii legii au impanzit cartierul, dar n-au reusit sa dea de urma ei. "Simona e un copil cuminte si jucaus. N-a plecat niciodata de acasa fara sa spuna unde se duce sau fara sa se mai intoarca", spune Maria, mama fetitei. Ultima data, ea a vorbit cu anchetatorii in urma cu trei saptamani, cand a fost supusa testului poligraf alaturi de sotul ei.

"Inca facem verificari. Au fost multe ipoteze de lucru", spune comi­sa­rul Livia Popa, purtatorul de cuvant al IPJ Mures. "A existat la un moment dat un copil care a spus ca a vazut fetita plecand de pe podul care se afla la 100 de metri de casa impreuna cu un barbat. Dar acea ipoteza de lucru a picat, pentru ca nu a putut fi sus­ti­nuta de alte probe. In Reghin au fost puse peste tot afise cu fotografia si semnalmentele fetitei, iar colegii mei o cauta in continuare", a adaugat ea.

Le-ati vazut?
Ana-Maria Ciobotaru (foto stanga) are parul ondulat, saten, tuns pana la nivelul umerilor, ochi caprui si pistrui pe ambii obraji. La data disparitiei purta pantaloni neagri, un tricou alb fara maneci si era incaltata cu papuci negri, din plastic. Simona Nicoleta Nadasan (foto dreapta) are parul negru carliontat, lung pana la umeri, ochi caprui si o alunita pe genunchiul drept. Cand a disparut era imbracata cu o bluza rosie cu maneca lunga, pantaloni rosii, iar in picioare purta papuci portocalii. Cei ce pot oferi informatii care pot ajuta la gasirea lor sunt rugati sa sune la 112.

×
Subiecte în articol: copii disparuti