Printre acordurile-cadru parafate de DNA, prin licitație deschisă, în data de 1 noiembrie 2021, dar publicate pe SEAP abia la finalul săptămânii trecute, se numără și contractul având numărul 62/AC/2021, care vizează prestarea serviciilor de curățenie la sediile Serviciilor Teritoriale ale DNA de la Iași și de la Brașov. Valoarea estimată inițial pentru aceste servicii, în cele două sedii, era de 449.280 de lei fără TVA, pentru ca, în urma desemnării câștigătorului, valoarea finală să ajungă la 346.575,6 lei cu TVA inclusă.
Ofertantul câștigător al acestui lot se numește SC Alpinpolaris SRL, are sediul în localitatea Valea Lupului, județul Iași, după ce, anterior, firma a avut sediul social în județul Constanța.
Obiectul secundar a devenit principal și viceversa
Conform unei încheieri de la Oficiul Național al Registrului Comerțului, în 8 iunie 2021, înainte de a participa la licitația organizată de DNA, SC Alpoinpolaris SRL, prin decizia asociatului unic, Aurora Bîja, a decis să restrângă obiectele de activitate secundare, cu Codul CAEN 8122 – „activități specializate de curățenie a clădirilor, mijloacelor de transport, mașini și utilaje” -, care a devenit, astfel, obiectul principal de activitate. Iar vechiul obiect principal de activitate, aferent Codului CAEN 9609 „alte activități de servicii n.c.a.”, a devenit obiectul secundar.
Ei bine, aflăm, dintr-o încheiere a Registrului Comerțului, dezvăluită de publicația „News Moldova”, că SC Alpinpolaris SRL se ocupa, în cadrul acestor „alte activități de servicii n.c.a”, printre altele, cu „activități de astrologie și spiritism”, cu „servicii personale cu caracter social, cum ar fi servicii de escortă și stabilire a întâlnirilor, servicii de agenții matrimoniale”, precum și cu „servicii de îngrijire a animalelor de companie”.
Compania prestează și pentru Curtea de Apel Iași
Conform jurnaliștilor citați, anul trecut, SC Alpinpolaris SRL a mai încheiat un contract de prestări de servicii de curățenie cu… Curtea de Apel Iași. Era vorba, atunci, de un contract ce urma să se deruleze pe o perioadă de 24 de luni, pentru intervalul 2021-2023, valoarea estimată a acestor servicii fiind de 194.880 de lei fără TVA.
Lunar, serviciile prestate de această companie pentru Curtea de Apel Iași se ridicau la 8.120 de lei fără TVA. Citând caietul de sarcini care a stat la baza parafării acestui contract, „lucrătorii firmei de curățenie vor curăța praful, vor goli coșurile de gunoi, vor aspira și vor spăla podelele, vor salubriza și vor dezinfecta toaletele, vor aspira pereții, tavanele, vor spăla tocurile, pervazele, ușile, geamurile și feroneria etc”.
Celelalte loturi, atribuite tot în noiembrie 2021. Cine sunt prestatorii
Acordul-cadru parafat de Direcția Națională Anticorupție (DNA) cu SC Alpinpolaris SRL este doar unul dintre cele nouă contracte similare, încheiate prin licitație, în data de 1 noiembrie 2021.
Astfel, primul acord, cu numărul 66/AC/2021, vizează loturile 8 și 12 care se referă la sediile Serviciului Teritorial Galați și Serviciului Teritorial Ploiești ale DNA. Curățenia la aceste sedii va fi asigurată de SC K1 Tot SRL, pentru suma de 299.508,72 de lei cu TVA. SC K1 Tot SRL este deținută, conform Registrului Comerțului, de către Liliana și Cosmin Alexandru Dumachița.
Pentru lotul 7, vizând prestarea de servicii de curățenie la Sediul Serviciului Teritorial Craiova al DNA, a fost încheiat acordul-cadru nr. 65/AC/2021, în valoare de 160.512,9 lei cu TVA, cu PFA Nițoiu N. Georgeta.
Serviciul Teritorial Alba al DNA va fi curățat de SC Alfa & Omega Group SRL, pentru 118.187 lei cu TVA. Compania este deținută, în calitate de asociat unic, de Virgil Rus, cu domiciliul în Austria.
Constanța, mai ieftină decât Timișoara
Lotul 15, constând în prestarea de servicii de curățenie la Serviciul Teritorial Timișoara al DNA, a fost adjudecat de către SC Dana & Angi Dragomir SRL, pentru suma de 142.942,8 lei cu TVA. Societatea este deținută de către Daniela și Angelica Dragomir, conform RECOM.
Mai departe, DNA a achiziționat, de la SC Terra Clean Service SRL, servicii de curățenie pentru Serviciul Teritorial Constanța, în valoare de 119.952 de lei cu TVA. Societatea are sediul în Tulcea și este deținută de Mircea și Anamaria Ciocîrlan.
Cel mai scump contract înglobează „unitățile de elită” de la Ploiești și Oradea
Cel mai scump acord-cadru vizând servile de curățenie este cel cu numărul 61/AC/2021, vizând loturile aferente serviciilor teritoriale ale DNA de la Ploiești, Oradea, Suceava și Bacău, toate adjudecate de către SC Lavaria Flor SRL, pentru 779.231,04 lei fără TVA. Conform Registrului Comerțului, compania în cauză este deținută de Adrian Ioan Medelean și de Valentina Martinov.
La aceeași dată, a fost încheiat un alt contract, pentru sediile ST Cluj și Biroul Teritorial Baia Mare, în valoare de 205.257,9 lei cu TVA. Firma câștigătoare se numește SC Chic Cleaning Services SRL și este deținută de Ramona Cristina Petrice.
Ultimul lot, vizând serviciile de curățenie aferente Serviciului Teritorial Târgu Mureș al DNA, a fost adjudecat de SC Acis Invest SRL, deținută de Daniela Flueraș, pentru suma de 117.210,2 lei cu TVA inclusă.
DNA are, în teritoriu, peste 7.600 metri pătrați de clădiri. Lunar, acestea sunt vizitate de 3.500 de persoane
DNA pusese, inițial, la bătaie pentru toate aceste loturi suma de 2.872.416 lei fără TVA. După organizarea licitației, contractele-cadru încheiate se ridică la 2.289.738,2 lei cu TVA inclusă.
Din caietul de sarcini care a stat la baza acestei achiziții de servicii de curățenie aflăm că, în toate aceste sedii, urmează să se aspire, să se șteargă praful, să se măture și să se igienizeze toaletele. Unele activități se desfășoară lunar, altele zilnic.
Din același document, mai aflăm, însă, și câteva date interesante. Cele 15 servicii teritoriale ale DNA care fac obiectul acestor contracte au o suprafață totală a spațiilor interioare de 7.618 metri pătrați. Iar fluxul de „vizitatori” lunar este de 3.476 de persoane.