x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Dosarul Flota: Ce primești când ștergi 300 milioane USD

Dosarul Flota: Ce primești când ștergi 300 milioane USD

de Ion Alexandru    |    14 Mai 2015   •   09:29
Dosarul Flota: Ce primești când ștergi 300 milioane USD
Sursa foto: Christian Silva/INTACT IMAGES

Ștergerea prejudiciului de 300 de milioane de dolari din dosarul „Flota” rămâne cel mai mare cadou făcut lui Traian Băsescu de Direcția Națională Anticorupție. Operațiunea de diminuare până la zero a pagubelor produse prin înstrăinarea navelor comerciale a fost orchestrată de doi experți contabili autorizați C.E.C.C.A.R., angajați de DNA pentru realizarea faimosului raport de expertiză din data de 18 septembrie 2007. Două luni mai târziu, în noiembrie 2007, soțul unuia dintre experții care au constatat inexistența vreunui prejudiciu în dosarul „Flota” a fost „uns” membru supleant în cadrul Consiliului Național de Integritate, organism aflat în subordinea Senatului, care monitorizează activitatea Agenției Naționale de Integritate.


Carmen Caracaș și Constantin Tănase sunt cei doi experți contabili care, în urma realizării raportului de expertiză din data de 18 septembrie 2007, au redus prejudiciul din dosarul „Flota” de la 300 de milioane de dolari la zero. Cei doi experți auto-rizați C.E.C.C.A.R. au fost selectați de Direcția Națională Anticorupție să lucreze la această nouă expertiză în luna ianuarie a anului 2007.

Soțul avocat, ales de Senat membru în Consiliul Național de Integritate
La nicio lună de zile de la finali-zarea raportului de expertiză, mai exact la data de 9 octombrie 2007, Senatul României validează noii membri ai Consiliului Național de Integritate – organismul care moni¬torizează și coordonează activitatea Agenției Naționale de Integritate. Printre cei validați s-a numărat și avocatul Mugur Jak Caracaș, propus de Uniunea Elenilor din România. Acesta este nimeni altul decât soțul expertului Carmen Caracaș.
Anularea prejudiciului de 300 de milioane de dolari din Dosarul „Flota” i-a servit lui Traian Băsescu direct interesele, scăpându-l, astfel, de facto, încă din 2007 de răspunderea penală pentru dispariția flotei comerciale a României. Asta, deoarece noua exper tiză care a constatat un prejudiciu zero în acest dosar a fost realizată la cererea celor 80 de inculpați, printre care s-a aflat, la vremea respectivă, și fostul președinte. Totul a fost posibil cu concursul Monicăi Macovei, care l-a instalat pe Daniel Morar la conducerea DNA, și cu aportul noului procuror de caz, Simona Gruescu, recompensată, la rândul ei, ulterior, cu o funcție de procuror supe¬rior la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, în subordinea Laurei Codruța Kovesi. ¬

Însă munca cea mai grea au făcut-o experții contabili, care au reușit performanța diminuării prejudiciului în această cauză cu 300 de milioane de dolari. Coincidență sau nu, dacă ștergerea prejudi¬ciului din dosarul „Flota” i-a servit intereselor personale ale lui Traian Băsescu, proaspăt înființata Agenție Națională de Integritate a servit intereselor politice ale re-gimului fostului președinte, la am-bele mecanisme contribuind soții Carmen și Mugur Jak Caracaș. De menționat este faptul că CNI a numit, prin votul membrilor acestui organism, conducerea Agenției Naționale de Inte-gritate, iar printre beneficiarii acestui vot se numără și în prezent arestatul Horia Geor¬gescu, implicat în fraudele de la ANRP.

Firmă cu acţionari „de top”
La data de 10 aprilie 2006, în Monitorul Oficial al României, partea a IV-a, este publicat un act adițional al acționarilor SC Elan Grup SRL. Acționarii sunt Udrea Elena Gabriela, Cocoș Dorin, Petre Ion și Urlich Olimpia, care au decis „numirea în funcția de lichi¬dator al societății firma Prestige Expert S.C.P.A.J.L SRL, reprezentată legal de adminis¬tratorul Caracaș Carmen”. Astfel, expertul care, unsprezece luni mai târziu, avea să șteargă prejudiciul din dosarul „Flota” a preluat admi-nistrarea societății familiei Udrea-Cocoș. Fostul admi-nistrator al Elan Grup SRL se numea Neculai Udrea și este nimeni altul decât tatăl fostului ministru al Turis¬mului, Elena Udrea.
SC Elan Grup SRL a fost înființată, la data de 8 aprilie 2002, de către Elena Udrea, împreună cu Ana Maria Topo¬liceanu și cu Neculai Udrea în calitate de administrator, firma având ca obiect de activitate restaurante. În decembrie 2002, Ana Maria Topoliceanu cesionează acțiunile către Dorin Cocoș, Ion Petre și Olimpia Urlich.

Flota României a intrat la apă. În doar câţiva ani, aproape 300 de nave au dispărut. O gaură de sute de milioane de dolari pentru care nimeni nu a răspuns. Un şir lung de contracte şi asocieri păguboase au distrus flota comercială a României, o ramură stra¬tegică a economiei.
Procurorii anticorupţie au decis clasarea dosaru¬lui „Flota”, în care fostul preşedinte Traian Băsescu era acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare, „întrucât fap-tele nu există”, se arată într-un răspuns al DNA.

Declarația de avere a avocatului Caracaș dezvăluie legături mai vechi ale soției cu familia Udrea-Cocoș. Unde duc relațiile de afaceri

Din cuprinsul declarațiilor de avere depuse de Mugur Jak Caracaș pe pagina electronică a Consiliului Național de Inte-gritate rezultă că soția sa este acționar în cadrul societății Prestige Expert Services S.C.P.A.J.L. SRL, de unde, în anul 2007, a încasat dividende aferente anului fiscal 2006, în valoare de 200.000 de lei.
Societatea în cauză a fost înființată, în anul 2004, sub numele de SC Craker Grup SRL, de Carmen Caracaș (care purta, la vremea respectivă, numele de familie Eleuterescu), împreună cu SC Caruso Expert SRL.
Tot în 2004, Caruso Expert cesionează acțiunile către un anume Sorin Craca, iar firma își schimbă numele în SC Prestige Expert Services S.C.P.A.J.L. SRL. Printre alte activități, firma de expertize contabile aparținând lui Carmen Caracaș s-a ocupat și cu lichidarea unor societăți comerciale sau cu reprezentarea unor firme în cali¬tatea de cenzor. În câteva situații, unele firme cu capital și acționari greci au apelat atât la SC Pres¬tige Expert S.C.P.A.J.L. SRL pentru efectuarea de activități de audit, cât și la Societatea Civilă de Avocați Caracaș și Asociații, aparținând nimănui altuia decât membrului CNI, avocatul Mugur Jak Caracaș, soțul expertului contabil Carmen Caracaș.
 

×
Subiecte în articol: dosarul Flota traian basescu