Dosarul “Gala Bute”, aflat în ancheta DNA, s-a extins şi la sponsorizările primite de Rudel Obreja de la companiile de stat din sectorul energetic. Ion Ariton, fostul ministru al Economiei în Cabinetul Boc, a fost audiat ca martor de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în dosarul pornit de la un raport DLAF care sesiza acte de corupţie, comise în principal de Rudel Obreja cu ocazia organizării galei "Campion pentru România". Principalul sponsor al acestui eveniment a fost Ministerul Dezvoltării condus de Elena Udrea, care a alocat pentru finanţarea meciului de box suma de 1,93 milioane de euro. Pe final de mandat, Udrea a plătit peste 1,5 milioane de euro din bugetul ministerului urmând ca banii să fie decontaţi din Fondul European de Dezvoltare Regională. Raportul DLAF a oprit însă rambursările şi s-a transformat într-o anchetă a DNA în care Rudel Obreja este acuzat de corupţie. Raportul DLAF a fost realizat pe vremea când instituţia era condusă de Claudiu Dumitrescu. Jurnalul Naţional a sesizat public autorităţile comunitare pentru cheltuirea aberantă a fondurilor europene alocate forţat de Ministerul Dezvoltării. Acum Dumitrescu, care cunoaşte bine acest caz, este procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA.
Audierea lui Ariton are legătură cu sponsorizările făcute de mai multe companii de stat din subordinea ministerului pentru organizarea Galei Bute. Transelectrica a contribuit la finanţarea galei cu 50.000 de euro, Transgaz cu 100.000 de euro, Hidroelectrica a dat 150.000 de euro iar complexurile energetice Turceni şi Rovinari au finanţat gala cu câte 25.000 de euro. După modelul contractului încheiat cu MDRT, cererile de sponsorizare au fost făcute în numele Federaţiei Române de Box dar banii au ajuns la Europlus Computers firma care a organizat gala, unde unic acţionar era preşedintelui FRBox, Rudel Obreja. Aceste sponsorizări au fost făcute cu acceptul ministrului economiei, care a sarit în ajutorul colegei de guvernare, Elena Udrea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, principala susţinătoare a meciului. Udrea şi-a exprimat public dorinţa ca Lucian Bute să boxeze în România încă de la sfârşitul anului 2010, făcându-şi capital politic pe spinarea sportivului.
Contract de 1,9 milioane de euro cu MDRT
Gala de box profesionist "Campion pentru România" a fost organizată de către firma fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, în cadrul căreia a avut loc şi meciul dintre Lucian Bute şi francezul Jean-Paul Mendy, care s-a desfăşurat pe 9 iulie 2011, la Romexpo. Valoarea totală a contractului dintre MDRT şi Europlus Computers a fost de 1,93 milioane de euro fără TVA. La 1 noiembrie 2011, MDRT anunţa că firma lui Rudel Obreja va încasa suma de 1,53 milioane euro, fără TVA, cu aproape 400.000 euro mai puţin decât valoarea din contract, întrucât nu şi-a îndeplinit unele obligaţii. Elena Udrea a modificat câteva acte pentru ca Bute să poată boxa în ţară pe banii ministerului. Udrea a modificat Planul anual de marketing astfel încât ministerul să poată aloca fonduri europene pentru a promova brandul turistic al României pe perioada desfăşurării galei de box.
Cum s-au cheltuit banii
Potrivit Notei DLAF, din totalul sumei achitate de MDRT către BRD în contul creditului luat de Rudel Obreja pentru organizarea Galei Bute, respectiv 8,1 milioane de lei, doar 92.000 de lei au fost folosiţi pentru promovarea României. "Plăţi în legătură cu prestarea serviciilor de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului turistic naţional ¬ 91.535 de lei, respectiv 1,13% din valoarea plăţii efectuate de MDRT în valoare de 8.116.800 de lei", potrivit Notei. De restul, Obreja a achitat cheltuielile de organizare a evenimentului, ba chiar şi-a cumpărat costume de haine şi a plătit biletele de avion ale fiicei sale. Jurnalul Naţional a scris mai multe articole despre cum Obreja s-a folosit de poziţia sa pentru a direcţiona banii obţinuţi de la companii de stat şi MDRT către firma sa. Deşi promitea că după finalizarea Galei Bute va face publice cheltuielile cu organizarea evenimentului, Obreja nu s-a mai ţinut de cuvânt. "Nu vă interesează câţi bani a încasat firma mea pentru organizarea şi promovarea acestei gale", ne-a declarat, în iulie 2011, Obreja.
Instituţia Europeană a găsit neregulile
Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a sesizat DNA, în aprilie 2012, în legătură cu posibile acte de corupţie şi alte fapte penale comise în principal de Rudel Obreja, în contextul organizării galei "Campion pentru România". În nota de control întocmită de inspectorii DLAF şi înaintată DNA a fost descris modul în care Rudel Obreja, atunci preşedinte al FRB, a dat dreptul de exclusivitate în organizarea galei de box "Campion pentru România" unei firme care îi aparţinea tot lui. În baza acestui contract de exclusivitate, firma lui Obreja, Europlus Computers SRL, a obţinut, prin negociere directă de la MDRT un contract având ca obiect "Promovarea brandului turistic al României". Valoarea a fost stabilită în baza unui studiu întocmit de The AdComp - Divizia de Publicitate SRL, la comanda Europlus Computers, valoare pe care MDRT "şi-a însuşit-o". Inspectorii DLAF au ajuns la concluzia că firma lui Rudel Obreja nu avea în niciun caz capacitatea tehnică şi profesională de a organiza o asemena gală sau de a presta servicii de promovare a României ca destinaţie turistică şi a brandului naţional. Imediat după obţinerea contractului de la MDRT, firma lui Obreja a luat un credit de la BRD, garantând cu sumele ce urmau să fie obţinute din acest contract. MDRT a plătit, la 1 februarie 2012, o primă tranşă din contract, în valoare de 8.116.800 de lei. Banii au intrat în contul de trezorerie deschis de BRD pentru a-şi primi banii din contractul dintre MDRT şi Europlus Computers. Plata s-a făcut din bugetul MDRT, însă urma să fie decontată din Fondul European de Dezvoltare Regională. Cererea de rambursare a fost depusă în 16 februarie, însă autoritatea de management a acestui proiect în România a suspendat verificarea ei, până la încheierea controlului DLAF.
Greii boxului au fost audiaţi anul trecut
Ancheta DNA în dosarul Gala Bute poate lua o nouă turnură după ce Claudiu Dumitrescu, fostul şef al DLAF la momentul realizării anchetei, a fost numit în luna iulie procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din DNA. Ancheta părea a fi intrat într-un con de umbră, deşi în noiembrie 2012 nume marcante din lumea boxului au fost chemate la DNA.
Procurorii anticorupţie i-au audiat pe Titi Tudor, fostul antrenor al lotului naţional de box, pe Fănel Trandafir, antrenorul lotului naţional de box feminin, pe Adrian Lăcătuş, Rudel Obreja şi alţi oameni din lumea boxului românesc. Declaraţiile date la DNA au scos la iveală gravele abuzuri făcute de Rudel Obreja în organizarea "Galei Bute".
Titi Tudor a susţinut că în şedinţa Biroului din aprilie 2011 nu s-a discutat nimic despre gala "Campion pentru România", iar Rudel Obreja a adăugat unele pasaje la sfârşitul procesului verbal de după şedinţă, după ce participanţii semnaseră documentul.
"Şi noi ne întrebăm cine i-a dat drepturile exclusive de organizare a galei firmei lui Obreja. Nu ştiu cine a făcut fals, eu am rămas surprins şi totuşi scrie. Nu am semnat ca primarul, au fost pasaje care au fost scrise la urmă", a spus Titi Tudor.