Direcţia Naţională Anticorupţie refuză să permită unei firme aflate în insolvenţă, şi pentru care o instanţă de judecată a decis să îşi recupereze creanţele, să intre în posesia documentelor necesare în vederea respectării hotărârii judecătoreşti. Este vorba despre compania Libarom Agri SRL, controlată de controversatul afacerist libanez Said Baaklini, ale cărei documente contabile, arhivă şi acte de insolvenţă au fost sechestrate de DIICOT, încă din anul 2013, şi transmise, ulterior, instituţiei conduse de Laura Codruţa Kovesi. Lichidatorul judiciar al firmei a cerut, în mai multe rânduri, să intre în posesia acestor documente, însă procurorii au refuzat, permiţând doar studierea unei părţi a acestei documentaţii, însă numai în sediul DNA. Asta, în ciuda faptului că dosarul în care s-a dispus ridicarea acestor acte se află deja în instanţă.
“Jurnalul” a intrat în posesia raportului încheiat, în data de 12 aprilie 2018, de către casa de insolvenţă AA Total Insolvency IPURL, lichidatorul judiciar al firmei SC Libarom Agri SRL, aflată în procedură de insolvenţă, prin care se arată cum procurorii DNA obstrucţionează punerea în executare a unei hotărâri judecătoreşti.
Astfel, potrivit acestui raport, în 22 octombrie 2017, Tribunalul Bucureşti, instanţă învestită cu judecarea dosarului de insolvenţă a SC Libarom Agri SRL, a constatat suspendată lichidarea judicară a debitoarei şi a pus în vedere lichidatorului judiciar să nu efectueze niciun fel de demers de lichidare a averii companiei în cauză. Mai mult, instanţa de judecată a dispus lichidatorului judiciar să întreprindă toate demersurile în vederea recuperării, de către compania debitoare, a creanţelor. În acelaşi document, se mai arată că, în data de 4 octombrie 2013, a fost desemnat evaluatorul de bunuri mobile şi imobile pentru evaluarea patrimoniului SC Libarom Agri SRL. Evaluatorul a constatat, încă de atunci, că toate documentele contabile ale firmei se află la DNA şi că mare parte din bunuri sunt puse sub sechestru penal, motiv pentru care nu a putut fi întocmit raportul de evaluare nici până în prezent.
Abia în 15 decembrie 2013, DNA a adus la cunoştinţă faptul că s-a pus în mişare acţiunea penală împotriva SC Libarom Agri SRL, pentru complicitate la evaziune fiscală şi spălare de bani, într-un dosar ce poartă numărul 5/P/2013. Lichidatorul judiciar mai arată că, pe rolul Tribunalului Bucureşti, la Secţia I-a Penală, s-a constituit un dosar, 15889/3/2016, în care SC Libarom Agri SRL are calitatea de inculpat, iar următorul termen de judecată va avea loc în data de 19 aprilie 2018.
Toată arhiva companiei, ridicată de DIICOT şi depusă la DNA
Pe data de 18 aprilie se împlinesc fix cinci ani de când documentele în cauză au fost ridicate, iniţial de DIICOT, într-un dosar denumit 84/D/P/2013. Cu acest prilej, au fost ridicate de la sediul lichidatorului judiciar toate documentele pe care acesta le-a preluat de la fostul administrator judiciar al SC Libarom Agri SRL şi pe care acesta le-a primit, la rândul său, de la reprezentantul societăţii. Printre documentele sechestrate se află inclusiv cele întocmite cu privire la învestirea lichidatorului judiciar. La cinci ani de la aceste evenimente, documentele nu au fost restituite, deşi au fost solicitate în nenumărate rânduri.
Lichidatorul judiciar precizează că nu a avut nici măcar acces la fotocopierea acestor documente. În 18 aprilie 2013, poliţia a descins, în vederea ridicării acestor documente, atât la sediul Libarom Agri SRL, cât şi la sediul profesional al lichidatorului judiciar. Cu acest prilej, au fost sechestrate un biblioraft cu bilanţuri contabile pentru perioada 31 decembrie 2009 – 30 iunie 2012, balanţa de verificare pentru lunile ianuarie- octombrie 2012, extrasele bancare pentru lunile octombrie- decembrie 2012, un biblioraft cu inventarul patrmoniului firmei din perioada 2009- 2012, un biblioraft conţinând diverse documente legate de procedura insolvenţei, precum şi un biblioraft conţinând fotocopii ale dosarului de insolvenţă a SC Libarom Agri SRL nr. 29410/3/2012, al Tribunalului Bucureşti. Pe lângă aceste biliorafturi, poliţia a ridicat toată arhiva companiei.
Procurorii nu vor să pună la dispoziţie documentele
Având în vedere dispoziţiile instanţei care a judecăt insolvenţa, inclusiv cea de la sfârşitul anului 2017, lichidatorul judiciar a solicitat, în nenumărate rânduri, atât la DIICOT, cât şi la DNA, să îi fie puse la dispoziţie documentele financiar-contabile ale debitoarei SC Libarom Agri SRL. Astfel, urmare a deciziei instanţei de judecată, prin încheierea din 9 noiembrie 2016, a fost depusă la dosarul cauzei o adresă transmisă către Direcţia Naţională Anticorupţie, prin care s-a solicitat înapoierea documentelor ridicate, în data de 18 aprilie 2013, documente care privesc debitoarea şi care sunt, spune lichidatorul judiciar, absolut necesare şi care servesc la continuarea procedurii insolvenţei, procedură care face obiectul dosarului 29140/3/2012, aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti.
Ei bine, DNA a luat, ulterior, legătura cu lichidatorul judiciar, cerându-i să se prezinte la sediul parchetului în vederea indentificării documentelor contabile “necesare strict pentru operaţiunea de recuperare a creanţelor şi numai pe baza cercetării actelor ridicate de la lichidatorul judiciar”. AA Total Insolvency IPURL consideră că demersul de studiere a documentelor la sediul DNA este insuficient pentru procedură, în sensul că, pentru operaţiunea de identificare şi recuperare a creanţelor pe care SC Libarom Agri SRL le are de recuperat de la debitorii săi, este nevoie de acces la întreaga arhivă contabilă, şi nu doar la actele care s-au aflat în posesia lichidatorului judiciar.
Lichidatorul judiciar, în imposibilitatea de a respecta hotărârea instanţei
AA Total Insolvency IPURL, lichidatorul judiciar al Libarom Agri, declară că se află în imposibilitatea de a studia şi de a efectua fotocopii după întreaga arhivă a debitoarei. Asta, în condiţiile în care orice operaţiune trebuie să se desfăşoare la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, “cu respectarea regimului actelor deţinute de un organ de cercetare penală”. Ca atare, studiul documentelor debitoarei se va putea efectua numai după preluarea în integralitate a documentelor aflate în posesia DNA, respectiv după preluarea actelor de către o firmă de specialitate în arhivare. Lichidatorul judiciar mai arată, în documentul citat, că volumul mare de documente nu permite procesarea şi opisarea acestora fără sprijin de specialitate.
Interesant, în acest caz, este că dosarul în care SC Libarom Agri SA are calitatea de inculpat - motiv pentru care aceste documente au fost indisponibilizate de către DNA -, a fost trimis în judecată încă din 26 aprilie 2016, el aflându-se, în prezent, pe rolul secţiei penale a Tribunalului Bucureşti. Cu toate acestea, DNA refuză să pună la dispoziţie aceste documente, necesare respectării unei hotărâri judecătoreşti dispuse în procesul de insolvenţă.
Actele, parte a dosarului Interagro, aflat deja în instanţă
Dosarul în care DNA deţine toată arhiva cu documente a Libarom Agri SRL îi vizează pe omul de afaceri Ioan Niculae, pe fostul preşedinte al Consilului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, pe preşedintele Interagro, Nicoleta Toncea, precum şi companiile Interagro SA, Intervitt SRL, Libarom Agri SRL şi Mike Tradinf & Investment SRL. Din rechizitoriu aflăm că, în perioada august-martie 2009, între Interagro şi Libarom Agri a fost încheiat un contract fictiv de publicitate, în baza căruia au fost înregistrate în contabilitatea Interagro operaţiuni nereale, prin care s-au eludat plăţile taxelor şi impozitelor. Obiectul contractului a constat în realizarea de brelocuri, post-it-uri şi standuri pentru Interagro, iar, în urma încheierii şi derulării contractului, prin decizia lui Ioan Niculae, au fost înregistrate în evidenţa contabilă cheltuieli deductibile în sumă de 36.245.000 de lei.
Procurorii mai spun că, în aceeaşi perioadă, Ioan Niculae a coordonat un circuit de spălare a banilor, prin operaţiuni fictive, prin care a externalizat veniturile Interagro SA, pentru a nu fi supuse impozitării, a creat imposibilitatea urmăririi sumelor de bani intrate în firmă şi a finanţat unele afaceri din cadrul grupului. În acest sens, a fost finanţată, cu 5 milioane de euro, divizia de vinificaţie a Interagro, Intervitt SRL, prin majorarea capitalului social cu aportul unei firme off-shore din Insulele Virgine Britanice cu activitate în Cipru, controlată tot de Ioan Niculae.
Încheierea şi derularea contractului de prestări servicii de publicitate dintre SC Interagro SA şi societatea respectivă s-a făcut prin intermediul directorului Interagro, Viorel Bărac, care a semnat contractul şi ulterior s-a ocupat de transferarea sumelor de bani către SC Libarom Agri SRL. Inculpaţii au beneficiat şi de ajutorul preşedintelui SC Interagro SRL, Toncea Nicoleta Mariana, care, din dispoziţia inculpatului Ioan Niculae, s-a implicat în realizarea plăţilor către firma SC Libarom Agri SRL şi de reintroducerea sumelor de bani „spălate” în circuitul civil.
Actele au fost cerute, în nenumărate rânduri, Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Procurorii au permis doar studierea parţială a acestora, controlat, şi doar în sediul din Ştirbei Vodă.
Documentele pe care DNA nu vrea să le predea conţin date şi probe necesare pentru ca firma, aflată în insolvenţă, să îşi poată recupera creanţele de la debitorii săi, recuperare dispusă de Tribunalul Bucureşti.