x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Economia „arde” și „babele” de la RA-APPS bagă 1,7 milioane în fântânile arteziene de la Vila Lac 1

Economia „arde” și „babele” de la RA-APPS bagă 1,7 milioane în fântânile arteziene de la Vila Lac 1

de Ion Alexandru    |    30 Sep 2022   •   07:55
Economia „arde” și „babele” de la RA-APPS bagă 1,7 milioane în fântânile arteziene de la Vila Lac 1

Criza energetică este în toi, iarna grea din punct de vedere economic bate la ușă, iar veștile de pe frontul ucrainean nu sunt deloc optimiste.

 

Autoritățile pregătesc populația pentru a face economii la consumul de curent electric, iar fiecare cetățean ar putea fi silit să reducă gradele Celsius din locuință, în plin sezon rece. În tot acest timp, Guvernul, prin RA-APPS, are cu totul alte preocupări. Și încă unele costisitoare. Aproape 1,7 milioane de lei investește Regia din subordinea Executivului pentru repararea a două fântâni arteziene amplasate în curtea celebrei Vile Lac 1, locul unde se fac și se desfac alianțele guvernamentale, în spatele ușilor închise.

Vila Lac 1 a făcut, recent, obiectul a două proceduri de achiziție de lucrări de renovare, ambele contractate de Sucursala de Reprezentare și Protocol „Triumf”, din cadrul Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS). Prima, inițiată prin publicarea pe SEAP a unui anunț simplificat de participare, în data de 19 iulie, vizează „reparații fântână arteziană și bazin decorativ din curtea interioară a imobilului «Vila Lac 1»”, operațiune al cărei cost inițial estimat se ridică la nu mai puțin de 1.369.617,14 lei fără TVA.

La procedura simplificată organizată, deoarece RA-APPS a ales să nu facă o licitație deschisă, s-au depus două oferte admisibile, iar, la data de 22 septembrie 2022, a fost parafat contractul nr. 7532/2022, în valoare finală de 1.477.621,9 lei cu TVA inclusă. Afacerea a fost adjudecată de două companii, prima pe nume SC CIM Cecycling Medical Europe 94 SRL, iar a doua, pe nume SC Pergola Grădini Decorative SRL.

 

De 60 de ani nu au mai fost reparate

 

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestui contract, fântâna arteziană și bazinul de la Vila Lac 1 au fost construite în aceeași perioadă cu imobilul și, de peste 60 de ani de la edificare, la aceste obiective nu au fost efectuate decât reparații de minimă întreținere. Astfel încât, parte din instalații sunt colmatate, finisajele sunt deteriorate și „nu mai pot fi folosite în scopul pentru care au fost construite”. Bazinul decorativ are o formă dreptunghiulară, este construit pe două niveluri și este placat cu marmură de Rușchița cu grosimea de 2 centimetri. Finisajul exterior este compromis, el prezintă fisuri, spărturi și elemente lipsă, în proporție de 80 la sută. 

Structural, aceste defecte constau în fisuri ale betonului plăcii de bază și deteriorări ale substratului cauzate de infiltrații și de procesele de îngheț-dezgheț, are deteriorări ale hidroizolației, care nu mai asigură etanșeitatea. 

Fântâna arteziană și bazinul decorativ sunt prevăzute cu cinci jeturi verticale care trec prin zonele libere de coloane, fiind placate orizontal și vertical cu marmură de Rușchița. În acest moment, instalația de alimentare a bazinului, în întregime, este nefuncțională și prezintă un grad avansat de uzură, iar instalațiile electrice sunt în mare parte nefuncționale. RA-APPS solicită, prin acest contract, lucrări de reparații la infra și suprastructură, refacerea finisajelor, repararea instalațiilor sanitare și electrice, canalizarea, „pentru ca întregul ansamblu să fie modern și funcțional”. Un detaliu care atrage atenția în mod deosebit este cerința conform căreia „fântâna arteziană trebuie să fie echipată cu instalație de iluminat subacvatică”.

 

Dom cu jeturi care se unesc într-o coloană de apă spumoasă și puternică

 

A doua achiziție a fost scoasă la „mezat” de RA-APPS în data de 27 iulie și vizează „reparația fântânii arteziene exterioare din zona intrării principale a imobilului «Vila Lac 1»”. Iar modalitatea de contractare a lucrărilor a făcut, de asemenea, obiectul unei proceduri simplificate, afacerea fiind estimată inițial la 194.653,03 lei fără TVA.

De această dată, o singură companie a depus ofertă admisibilă, iar, la data de 23 septembrie 2022, RA-APPS a încheiat cu aceasta – SC Aquajet SRL – un contract în valoare de 162.001,65 de lei fără TVA, respectiv de 192.782 de lei cu TVA inclusă. 

Din documentația de atribuire aflăm, ca și în cazul celeilalte fântâni, că această a doua fântână arteziană este construită odată cu vila. Iar bazinul aferent are o formă circulară, fiind placat cu marmură de Rușchița, cu grosimea de 2 centimetri. „Fântâna arteziană este prevăzută cu 12 pulverizatoare verticale, dispuse în trepte, și cu 18 lămpi amplasate pe fundul bazinului, în prezent fiind parțial funcționale”, se precizează în caietul de sarcini.

Lucrările la acest obiectiv, cerute de RA-AAPPS, constau în faptul că fântâna arteziană trebuie să-și păstreze gabaritul general, planimetria circulară existentă, cu diametrul de 10 metri, și amplasamentul. Însă va avea echipamente și amenajări pentru jeturi și jocuri de apă și o instalație de iluminat subacvatic. RA-APPS mai vrea „realizarea unui dom de apă ale cărui jeturi să se unească în mijlocul bazinului, într-o coloană spumoasă și puternică”.

 

Amplasament de interes politico-strategic. Locul unde se fac și se desfac alianțele

 

Așadar, această „urgență” costă Guvernul României suma de 1.670.403,9 cu tot cu TVA. Iar RA-APPS arată, în memoriile tehnice aferente ambelor contracte, că „Vila Lac 1 este una dintre cele mai reprezentative vile de reprezentare și protocol la cel mai înalt nivel din România”.

Vila Lac 1 este amplasată gard în gard cu reședința oficială a președintelui României, Klaus Iohannis, și este locul preferat de politicienii aflați la guvernare pentru întâlniri în spatele ușilor închise. Aici s-au făcut și desfăcut alianțe guvernamentale. Unul dintre Cabinetele care s-au „născut” aici a fost primul Guvern Tăriceanu.

În 2020, după ce a fost repus în funcție, ex-premierul Ludovic Orban s-a izolat, timp de două săptămâni, la Vila Lac 1, deoarece a fost depistat pozitiv la Covid-19. Anterior, aici s-au purtat sesiunile de negocieri pentru formarea guvernului de coaliție PNL-USR-UDMR. Apoi, clădirea a găzduit încercările nereușite ale lui Florin Cîțu de a-și păstra funcția de prim-ministru, dar și unele întâlniri între liderii PSD și PNL, pentru formarea actualei coaliții guvernamentale.

×