x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Elena Băsescu a pus „cruce” afacerii cu haine pentru mame și copii. Compania, lichidată și dizolvată

Elena Băsescu a pus „cruce” afacerii cu haine pentru mame și copii. Compania, lichidată și dizolvată

de Ion Alexandru    |    22 Feb 2022   •   07:10
Elena Băsescu a pus „cruce” afacerii cu haine pentru mame și copii. Compania, lichidată și dizolvată

Fata cea mică a fostului președinte al României Traian Băsescu, Elena Băsescu, și-a lichidat compania care se ocupa cu vânzarea de haine pentru mame și copii, pe internet.

Decizia a fost luată în luna ianuarie, fiind invocat faptul că societatea se află în imposibilitatea de a-și derula obiectul de activitate. Este vorba despre firma pe care EBA a înființat-o în anul 2018 și care a avut sediul social în același apartament de bloc cu societatea de consultanță fondată de fostul general SRI Dumitru Dumbravă, artizanul „câmpului tactic” din justiție. Elena Băsescu nu mai are alte afaceri, lucrează consilier la Camera Deputaților și locuiește în celebrul apartament din strada Șerban Mihăileanu, pe care tatăl său, Traian Băsescu, și l-a repartizat singur, de la stat, pe vremea când era primar general al Capitalei.

Potrivit unui document remis de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), Elena Băsescu, fata cea mică a lui Traian Băsescu, a luat, în data de 17 ianuarie 2022, în calitate de unic asociat și administrator al SC Elena Băsescu & Kids SRL, prima și ultima decizie din acest an care are legătură cu această afacere. Mai exact, EBA a aprobat dizolvarea și lichidarea societății, în baza articolelor 227 și 235 din Legea nr. 31/1990, republicată, privind societățile comerciale.

Motivul închiderii firmei, așa cum rezultă din documentul citat, se datorează „imposibilității de realizare a obiectului de activitate al acesteia”. Elena Băsescu mai menționează, în aceeași decizie, că societatea nu are datorii către instituțiile statului, către persoane fizice sau juridice, către furnizori ori către creditori diverși. Mai mult, nu există active în patrimoniul societății”.

Comerț prin internet

Jurnalul a dezvăluit, în urmă cu doi ani, că, la 20 noiembrie 2018, Elena Băsescu a devenit femeie de afaceri cu acte în regulă. Mai exact, a pus bazele acestei firme pe care, în prezent, a lichidat-o. SC Elena Băsescu & Kids SRL avea drept obiect principal de activitate „comerțul cu amănuntul care nu se efectuează prin magazine, standuri, chioșcuri și piețe” și activitatea principală „comerțul cu amănuntul prin intermediul caselor de comerț sau prin internet”. Societatea avea un capital subscris și vărsat, la data de 19 noiembrie 2018, în valoare de 200 de lei, iar asociatul unic și administratorul era însăși Elena Băsescu, cu puteri depline în companie.

Firma a avut și un site de prezentare, unde Elena Băsescu preciza că urma să comercializeze haine pentru copii și mame, idee care i-ar fi venit „încă de pe vremea când mă pregăteam de botezul Sofiei. Mi-am dorit să mă asortez cu Sofia la botezul Anastasiei. Sofia a fost cea care și-a dorit”.

Sediu comun cu firma „câmpului tactic”

Unul dintre amănuntele furnizate de documentele fondării acestei societăți care atrage atenția în mod deosebit este sediul social declarat la Registrul Comerțului. Astfel, aflăm că firma Elenei Băsescu funcționa, încă de la înființare, în bulevardul Decebal, nr. 12, bloc S7, scara 1, etaj 5, apartament 15, camera 1, din Sectorul 3 al Capitalei. Exact la aceeași adresă și-a declarat, în data de 4 septembrie 2018, sediul social o altă societate comercială pe nume SC Intell Cube Consulting SRL, al cărui unic asociat și administrator este nimeni altul decât generalul de brigadă în rezervă al Serviciului Român de Informații Dumitru Dumbravă, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Florian Coldea și George Maior.

În mai 2020, Dumitru Dumbravă a schimbat denumirea companiei în SC Wise Line Consulting SRL.

Afacerea a mers numai în pierdere

SC Elena Băsescu & Kids SRL a mers, conform actelor depuse, în ultimii trei ani, la Ministerul Finanțelor Publice, numai în pierdere. De altfel, firma nu a avut niciodată angajați.

Astfel, conform bilanțului aferent anului fiscal 2018, firma deținută de EBA avea active imobilizate de 112 lei, active circulante de 291 de lei, stocuri de 30 de lei și deja înregistra datorii de 13.940 de lei. În schimb, cifra de afaceri și veniturile realizate au fost zero. A cheltuit însă 13.727 de lei, ceea ce a și constituit pierderea pe anul respectiv.

În bilanțul aferent anului 2019, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 24.964 de lei și venituri de 24.985 de lei. A cheltuit, în schimb, 35.273 de lei, înregistrând o pierdere de 11.288 de lei. Ultimul bilanț înregistrat, cel aferent anului 2020, arată o cifră de afaceri de 28.009 lei, venituri încasate de 28.144 de lei, cheltuieli efectuate de 30.700 de lei și o pierdere de 3.332 de lei.

Mezina lui Băsescu locuiește în casa pe care tatăl și-a dat-o singur de la stat

Atât din documentul prin care a luat ființă compania Elenei Băsescu, cât și din decizia de lichidarea societății, aflăm că fata cea mică a lui Traian Băsescu locuiește în apartamentul cumpărat de fostul președinte, pe vremea când ocupa funcția de primar al Capitalei, în vila din strada Ștefan Mihăileanu. 

Este de notorietate faptul că, în 2002, ca primar, Traian Băsescu a primit dreptul de a locui cu chirie în această vilă, iar în 2003 a depus o cerere pentru a cumpăra acest apartament, în suprafață de 200 de metri pătrați, pentru suma de 19.000 de dolari. Cererea și-a adresat-o lui însuși, pe care și-a aprobat-o. Legislația nu îi permitea lui Băsescu să cumpere locuința de la stat, deoarece a deținut în proprietate o altă casă în București, pe care a achiziționat-o în anul 2002, dar pe care a donat-o celeilalte fiice, Ioana Băsescu. Vila în cauză, amplasată în zona Băneasa, a fost cumpărată la câteva zile după ce Băsescu i-a vândut cumnatei omului de afaceri Costel Cășuneanu un teren în Aleea Privighetorilor, pentru 300.000 de dolari, pe care, în anul 2000, dăduse doar 70.000 de dolari, iar terenul fusese achiziționat cu bani de la Cășuneanu.

Ambele afaceri au făcut obiectul unor dosare penale instrumentate de Parchetul General. Însă au fost suspendate, în timpul mandatului de președinte al aceluiași Traian Băsescu.

A candidat pentru Camera Deputaților. Nu a fost aleasă, așa că s-a angajat acolo

Presa centrală dezvăluia, anul trecut, că Elena Băsescu lucrează la Parlamentul României. Mai exact, derulează activitatea de consilier în cadrul Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Deputaților, după ce, anterior, a activat în calitate de consilier la grupul parlamentar al Partidului Mișcarea Populară. Cum însă PMP nu a trecut pragul electoral, în urma alegerilor din decembrie 2020, EBA era să rămână fără „serviciu”. Conform jurnaliștilor, EBA ar încasa un salariu lunar de la Parlament în cuantum de 6.000 de lei. 

Elena Băsescu a candidat, în decembrie 2020, pentru un post de deputat din partea PMP, însă nu a obținut voturile necesare. În această calitate, fata cea mică a fostului președinte Traian Băsescu a completat și depus, la Autoritatea Electorală Permanentă, o declarație de avere și una de interese. Conform primului document, aflăm că Elena Băsescu nu deține nicio proprietate imobiliară, rubricile referitoare la terenuri și clădiri fiind goale. În schimb, EBA menționează un autoturism marca BMW X6 40i (un model de lux), fabricat în anul 2020, chiar cel în care a completat declarația. De asemenea, fiica lui Băsescu mai scrie că deține bijuterii din aur și argint, pe care le-a dobândit în perioada 2007 - 2014, în valoare de aproximativ 40.000 de euro.

Nici conturile pe care le declara nu erau tocmai goale. Elena Băsescu arăta că are cinci conturi și un depozit bancar, în care se aflau 3.461,89 de lei și 166.673 de euro. La capitolul venituri însă, nimic. Elena Băsescu nu a înregistrat niciun venit de natură salarială sau de altă natură, încasat în nume propriu.

×
Subiecte în articol: Elena Basescu