Prezentată ca o posibilă candidată pentru Cotroceni, Elena Gabriela Udrea s-a impus lejer la şefia partidului Mişcarea Populară. Carierea fulminantă în politică şi-a croit-o sub aripa protectoarea a preşedintelui României, Traian Băsescu. În paralel, a excelat şi pe plan financiar. Chiar dacă a divorţat de controversatul afacerist Dorin Cocoş, Elena Udrea a continuat să îşi extindă afacerile. Drumul în politică l-a început în 2004, când Traian Băsescu era primarul Bucureştiului. Un an mai târziu, Elena Udrea l-a urmat pe preşedintele Băsescu la Cotroceni, care a uns-o şefa cancelariei prezidenţiale.
La începutul mandatului său de consilier prezidenţial, Elena Udrea a vândut o casă subvenţionată pe care o luase de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe, cu numai 62.900 de euro. Ulterior, şi-a vândut casa cu doar 50.000 de euro. O afacere imobiliară curioasă, în care cumpărătorul a fost italianul Claudio Zambon, cel care deţinea palmaresurile sportive al Politehnicii Timişoara. Ce a determinat-o pe Elena Udrea să vândă casa cu mult sub preţul pieţei, nimeni nu a vrut să zică. Potrivit declaraţiei de avere, fostul consilier prezidenţial Elena Udrea ar fi vândut, în ianuarie 2005, o casă de locuit ridicată “la roşu”, situată în Sectorul 1 din Bucureşti, cu suma 50.000 de euro. Imobilul se află într-o oază liniştită, nu departe de Parcul Bazilescu. Astfel că, în zonă, preţul terenului ajungea şi la 1.000 de euro/mp. Prin urmare, un calcul simplu ne spunea că cei 50.000 de euro pe care i-ar fi scos Claudio Zambon din buzunar nu acopereau nici măcar valoarea de piaţă a terenului. Aflat în Italia, Claudio Zambon a spus că nu îşi mai aminteşte exact adresa imobilului, mai ales că a fost cumpărat pe una dintre firmele sale. Contactată de reporterii Jurnalului Naţional, în 2007, nici Elena Udrea nu-şi mai amintea strada şi numărul casei. Apoi şi-a adus aminte că imobilul a fost cumpărat de la Agenţia Naţională pentru Locuinţe: “Eram o avocată tânără, nu aveam bani să cumpăr o locuinţă mai veche, adică mai scumpă, aşa că am luat un credit şi m-am înscris pe listă la ANL”, ne-a mărturisit atunci doamna Udrea. “Am primit această casă, pe care ulterior am vândut-o, cu acte în regulă, făcute la notariat, unei firme a unui italian pe care nu-l cunoşteam. Şi care-i problema? Am returnat tot creditul. Am făcut ceva ilegal?”. Cei doi parteneri din această tranzacţie imobiliară nu sunt deloc nişte tineri cu nevoi speciale, pentru care trebuia să găsească statul soluţii să-i ajute să-şi asigure un acoperiş deasupra capului. Cartierul “Fabrica de cărămidă”, construit fără prea multă vâlvă, le-a oferit şansa unei case de lux pe banii statului mai multor oameni cu bani.
Avere de politician
Potrivit declaraţiei de avere din anul 2013, Elena Udrea deţine şapte terenuri intravilane, dintre care şase în Bucureşti şi unul în Ilfov. Pe lângă terenuri, mai deţine un apartament din 2003 şi două case primite în urma partajului. Totodată, mai deţine o pătrime dintr-un imobil din Bucureşti, restul fiind în proprietatea lui Dorin Cocoş şi a Marianei Cindea. De-a lungul timpului a reuşit să strângă bijuterii din aur şi argint în valoare de 50.000 de euro. În bancă are aproximativ 500.000 de euro în două conturi, plus aproape 1,4 milioane de lei cash. Dar nu se specifică nimic de ceasurile de lux pe care le deţine şi le etalează ori de câte ori are ocazia.
Elena Udrea, afaceristă de succes?!
Tânăra aspirantă la fotoliul prezidenţial Elena Gabriela Udrea şi-a descoperit vocaţia pentru afaceri în momentul în care a înfiinţat firma Agro Green Nana SRL, prin care şi-a cumpărat pământ agricol în comuna călărăşeană Nana, chiar lângă ferma familiei preşedintelui Traian Băsescu. De administrarea societăţii se ocupă Tudor Liberiu Breazu. În octombrie 2013, Elena Udrea a preluat 50% din firma Băi Boghiş SRL, care are ca obiect de activitate hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare. Ea îi are ca asociaţi pe Maria Ciurte şi Elena Veronica Stanca. Afacerile Elenei Udrea s-au extins şi în domeniul transporturilor pe calea ferată. Alexandru Bejenaru împreună cu Emanuela Drăghiea au înfiinţat firma Tim Rail Cargo SRL, în localitatea Dumbrăviţa, care are ca obiect de activitate transportul pe calea ferată. Sediul social este într-o vilă din Dumbrăviţa care aparţine lui Valeriu Trică, fost şef al regionalei CFR. Ulterior, o parte din părţile sociale au fost preluate de Mirela Adriana Trică, Lucian Perescu şi Elena Udrea. Alexandru Bejenaru este cumnatul deputatului PDL Alin Popoviciu, cel care a închiriat pe o perioadă de 15 ani clubul CFR din centrul oraşului Timişoara. În schimb, pe filiera de partid Valeriu Trică a fost numit director general al companiei de stat CFR SA.
Citește pe Antena3.ro