Cornelia Corescu, seful Inspectoratului Teritorial de Munca Timis, a fost ridicata in aceasta dimineata de procurorii DNA, chiar de la sediul institutiei. Mandatul acesteia a fost emis in noaptea de marti spre miercuri.
Ulterior, ea a fost dusa la sediul DNA din Timisoara pentru a fi audiata de catre procurorii anticoruptie. Descinderea anchetatorilor la sediul ITM Timis, a blocat intreaga activitate. Accesul publicului a fost interzis, in timp ce procurorii si politistii au inceput o perchezitie cautand o serie de probe.
Cornelia Corescu a fost retinuta in umra unei sesizari facute de catre primarul localitatii timisene Varias, Vasile Horj, si el membru al PDL, ca si Cornelia Corescu. Confrom surselor din pirmaria Varias, aceasta fost personal in control acolo si ar fi cerut si primit o suma de bani.
De altfel, in primavara acestui an, la o intalnire cu sefii institutiilor deconcentrate din Timis, prefectul Mircea Bacala a avertizat-o public pe sefa ispectoratului teritorial de munca vizavi de faptul ca a primit sesizari si plangeri de la diverse firme si persoane, care sustin ca angajati ai ITM Timis pretind diverse sume de bani pentru a 'indulci' controloalele pe linie de munca.
Mai trebuie mentionat ca familia Corneliei Corescu are o firma care se ocupa exact de probleme de angajari, securitatea muncii si evidenta angajatilor pentru firme.
Surse din PDL Timis au declarat ca este vorba de un razboi intern intre sefa ITM Timis, Cornelia Corescu, care ar fi fost trimisa sa faca presiuni asupra primarului din comuna Varias. Acesta a intrat in conflict cu cei din conducerea PDL Timis, in urma cu doua zile, cand a denuntat public faptul ca se fac presiuni asupra sa pentru a accepta ca drumul principal care leaga comuna de alte localitati sa fie executat de catre firma AGMA TIUCA Construct SRL.
Firma este controlata din umbra de catre deputatul PDL de Timis, Alin Popoviciu. Aceleasi surse din PDL sustin ca in spatele retinerii Corneliei Corescu, dar si a razboiului intern cu primarul din Varias ar sta chiar presedintele PDL Timis si al CJ Timis, Constantin Ostaficiuc, impreuna cu deputatul Alin Popoviciu.
Scandalul drumurilor din comuna Varias a inceput in septembrie 2009. In 2009 a izbucnit un prim scandal legat de banii pentru partid. In satul Gelu, comuna Varias, a aparut o firma, a inceput sa pietruiasca drumurile si aproape ca a terminat. Pentru a masca potlogaria, primaria a decis sa organizeze, totusi, si o licitatie, chiar daca lucrarea, promisiune electorala al PDL, era deja terminata. Actiunea era "garantata" de Alin Popoviciu, cel care avea nevoie de votul oamenilor din zona.
La licitatia trucata, surpriza a fost ca firma care a executat lucrarile a iesit pe locul trei la "ofertele de pret" si legal nu putea incasa banii pe lucrare. In august 2009, inainte de europarlamentare, au aparut utilaje si muncitori care au inceput lucrul pe 18 dintre strazile satului. Ulitele au fost acoperite cu piatra, chiar daca licitatia nu a avut loc decat la 1 septembrie.
Firma Agma Tiuca Construct, care a pietruit drumurile din Gelu, este client permanent la contractele Consiliului Judetean Timis condus de pedelistul Constantin Ostaficiuc. Culmea, tot in august 2009, in Consiliul Local s-a dezbatut si aprobat caietul de sarcini pentru pietruiri, a caror valoare se ridica la peste 25 de miliarde de lei vechi.
Primarul localitatii a declarat ca "avem banii necesari si timpul ne permite", iar viceprimarul Angela Siteavu a spus ca "societatea si-a asumat riscul de a efectua aceste lucrari". Imediat dupa aprobarea caietului de sarcini, Primaria Varias a anuntat licitatia, comisia fiind condusa de Angela Siteavu. Legalitatea nu a fost supervizata de secretarul primariei, ci de un jurist adus de la Timisoara.
Dupa ce s-a anuntat organizarea licitatiei, in competitie s-au inscris mai multe firme, nelipsind nici firma Agma Tiuca, cea care efectuase deja lucrarile. Ofertele au fost deschise la 1 septembrie, in urmatoarea perioada urmand sa fie anuntat si castigatorul, dar firma care a efectuat deja mare parte din lucrari a iesit pe locul trei la ofertele de pret. Aici a aparut problema banilor. Primarul din Varias trebuia sa faca rost de peste 600.000 de euro pentru pietruirea celor peste sase kilometri de ulite din satul Gelu. Atunci presedintele PDL Timis, Constantin Ostaficiuc, care este si presedintele CJ Timis, a sustinut ca "venim de la Consiliul judetean doar cu fonduri pentru echilibrarea bugetelor locale. Nu avem bani pentru lucrarile de pietruire de la Gelu. O sa vedem la rectificare. Licitatiile se organizeaza dupa un anumit algoritm. Legalitatea actiunilor celor de acolo o hotaraste altcineva".
Surse din interiorul CJ Timis sustin ca un comision din banii de lucrari a ajuns chiar la Alin Popoviciu. Recordul ii apartine aceluiasi deputat si echipei portocalii, care a castigat o licitatie in anul 2010, desi lucrarea era terminata inca din 2009! Este vorba de amenajarea unei piete in comuna Lovrin. Licitatia a fost castigata la 6 ianuarie 2010, iar lucrarile au inceput in octombrie 2009. Minunea de la Lovrin, o piata agroalimentara, este un proiect ambitios, cu platforma asfaltata pe 1,6 hectare, hala pentru vanzarea produselor lactate, grup sanitar, retele de utilitati in incinta, retele exterioare, rigole si imprejmuirea pietei. A fost demarata procedura de licitatie, care a fost contestata de firma Euro Contest SRL.
Cu toate acestea, la noua piata se lucra alert. Fara un castigator al licitatiei, aceeasi firma Agma Tiuca Construct SRL a inceput lucrarile inca din vara anului 2009. O dovada de politizare este ca ambele comune, Varias si Lovrin, au primari PDL si fac parte din colegiul deputatului portocaliu Alin Popoviciu.
Primarul din Lovrin a gafat, spunand ca "nu ne apucam de piata daca nu aveam sprijin de la deputatul Popoviciu care a facut lobby pentru bani si de la domnul presedinte Constantin Ostaficiuc... Au fost lucrari mici facute de Agma Tiuca. Au zis ca daca le-au facut pe astea, de ce sa nu participe si la licitatie". Edilul a omis sa spuna ca firma a indeplinit aproape toate obiectivele din caietul de sarcini - asfaltare, gard vopsit regulamentar in portocaliu, hala pentru lactate ridicata, mese pentru vanzatorii de legume.
Practic, piata era terminata din octombrie 2008 si inaugurata ultierior cu o vizita a lui Theodor Stolojan si Roberta Anastase. De-abia la 23 decembrie, printr-o hotarare de guvern, Emil Boc aloca 3 milioane de lei din fondul de rezerva al guvernului pentru extinderea pietei agroalimentare. In aceeasi zi, la Lovrin, comisia declara castigatoare, dintre cele doua firme participante la licitatie, societatea AGMA Tiuca Construct SRL.