x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Filiera din Sălaj OCCUPY ENERGIA. Ministrul Economiei, Lucian Bode, şi-a numit apropiaţii şi în CA Hiodroelectrica

Filiera din Sălaj OCCUPY ENERGIA. Ministrul Economiei, Lucian Bode, şi-a numit apropiaţii şi în CA Hiodroelectrica

de Gabi Golea    |    26 Mar 2012   •   18:33
Filiera din Sălaj OCCUPY ENERGIA. Ministrul Economiei, Lucian Bode, şi-a numit apropiaţii şi în CA Hiodroelectrica

Detasamentul PDL de la Salaj ocupa noi pozitii cheie in companiile energetice ale statului. Dupa numirea lui Lucian Bode, in functia de Ministru al Economiei, la propunerea Mariei Paul Vass, alti "pioni' din acelasi judet si din acelasi partid devin membri ai Consiliilor de Administratie de la Transelectrica si acum, Hidroelectrica. Schimbarile din administrarea celor doua companii au loc in plin proces de privatizare pe bursa si de alegere a mult cantatului management privat. La Transelectrica, Ministerul Economiei a propus sa fie reprezentat intre altii de Andrei Todea si Gabriel Adrian Margin.

I-am retinut pe cei doi pentru ca au doua mari "calitati' care ii recomanda ca vor fi fidelii politicii ministrului: Todea este numit cu mandat temporar Secretar General al Ministerului Economiei iar Margin este chiar seful de cabinet al lui Bode.

Margin Gabriel-Adrian, directorul de cabinet al ministrului Economiei Lucian Bode, a fost numit membru al Consiliului de Administratie la Hidroelectrica si presedinte al acestuia, au declarat pentru Jurnalul National surse din sectorul energetic. El a fost propus si pentru a fi membru in CA la Transelectrica.

Adrian Margin a fost din 2005 director in cadrul Electrica Serv iar din 2002 pana in 2005 a fost inginer sef la AISE Zalau, o unitate tot din cadrul aceleiasi companii. Din 2008 a fost ales consilier local din partea PDL la primaria Zalau.

De la medicina legala la prefectura. Apoi la energie
Andrei Todea a fost prefect de Salaj si are ca pregatire de baza medicina legala. Asadar, autopsierea cadavrelor si masurarea alcoolemiei sunt de mare ajutor in noile responsabilitati in care l-a aruncat tinutul natal. Si el e din Zalau si a fost propus pentru a fi administrator si la Transelectrica. Din 1998 si pana in 2005, Todea a fost pe rand medic primar in medicina legala si medic sef legist la Spitalul Judetean de Medicina Legala Zalau. Todea a fost si prefect al judetului Salaj, din 2005 pana in 2009. Atunci a ajuns, pentru doua luni, din februarie pana in martie, pe un post de inspector la Secretariatul General al Guvernului. Dupa care, pentru alte cinci luni a condus Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Salaj. In graba de a scapa de prefectii PSD, Emil Boc l-a numit apoi din nou prefect de Salaj, prin "mobilitate'. Numirea a provocat atunci un scandal politic, fiind considerata ilegala. Nu a stat prea mult nici in aceasta postura, doar din octombrie 2009 pana in ianuarie 2010, cand a ajuns din nou la SGG, tot ca inspector guvernamental. Unde a activat timp de trei luni, pana sa fie numit secretar de stat la SGG. Aici a ramas pe pozitie timp de un an, pana in martie 2011, cand a fost adus drept secretar general la ministerul Economiei, de catre fostul ministru Ion Ariton.

Expert in IT, administrator la Hidroelectrica
Ion Marcu este un consilier al lui Bode la ministerul pe care il conduce. Este licentiat in economie iar din 2002 pana in 2008 a lucrat in cadrul Agentiei pentru Serviciile Societatii Informationale. Cel mai mult timp, din 2004 pana in 2008 a supravegheat din functia de director implementarea de sisteme informatice nationale la directia Servicii e-Guvernare. Din 2008 pana in prezent este director general al companiei de consultanta Envisum Systems. Pentru o scurta perioada, noiembrie 2008- februarie 2009, el a fost si consilier al preseditnelui Agentiei Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP), iar din august 2010 a fost numit membru in consiliul de administratie al Enel Distributie Dobrogea.


Cititi si :
Reteaua de pilosi, vanzatori de mobila si mecanici auto care administreaza Transelectrica. Se pregatesc un popa si un medic legist


Cine a ramas si cine a plecat
Au ramas ca administratori la Hidroelectrica Ionica Raicu, sotia viceprimarului PDL de Bucuresti Mircea Raicu si Oana Truta, reprezentantul Fondului Proprietatea.

Sursele au mai precizat ca au fost inlocuiti Tudor Serban, fostul presedinte al CA, cu o experiensa imensa de aproape 40 de ani in sectorul energetic, si Mihai David, fost director general al Hidroelectrica. Serban a fost ultimul director al gigantului CONEL si are ordinul cu titlul de "Cavaler pentru merite deosebite in activitatea sistemului energetic', acordat in anul 2000. Consiliul de administratie al Hidroelectrica s-a restrans de la 7 la 5 membri prin modificarea actelor constitutive, au mai precizat sursele.

Fara a face nicio remarca rauvoitoare nu putem sa nu semnalam legatura de suflet dintre plaiurile natale, politica de partid si interesele familiei consilierului primului ministru Andreea Maria Paul Vass cu procesele de privatizare si tranzactionare a actiunilor pe Bursa ale companiilor energetice. Fliliera Salaj devine exponentiala pentru actiunea ocuppy energia.

×