x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Filiera Sebastian Ghiţă – Dan Berendel, la lucru. DIICOT are pe rol un dosar cu protectorii din ANAF ai acesteia

Filiera Sebastian Ghiţă – Dan Berendel, la lucru. DIICOT are pe rol un dosar cu protectorii din ANAF ai acesteia

de Gabi Golea    |    15 Mai 2013   •   20:12
Filiera Sebastian Ghiţă – Dan Berendel, la lucru. DIICOT are pe rol un dosar cu protectorii din ANAF ai acesteia
Sursa foto: MARIN RAICA/JURNALUL NATIONAL

Sebastian Ghiţă, patronul România TV, a prejudiciat statul român cu peste 20.000.000.000 lei vechi pentru evaziune cu produse petroliere. Una din firmele lui GHIŢĂ, ASESOFT COM SRL, a vândut sute de tone de motorină către firma MASTER MIND CONSULTING SRL, patronată de Berendel Dan Florin. Ghiţă şi Berendel fac obiectul unui DOSAR PENAL aflat pe rolul ÎNALTEI CURŢI DE CASAŢIE ŞI JUSTIŢIE pentru infracţiunea de înşelăciune – ART.215 COD PENAL.

Blejnar ştie
După ce Ghiţă a devenit miliardar prin evaziune, Berendel a continuat şi el afacerile de zeci de milioane de euro cu produse petroliere.
Firmele lui Berendel au beneficiat de rambursări uriaşe de TVA – de ordinul milioanelor de euro – în mandatul lui Sorin Blejnar, ca şef al ANAF. Uriaşele restituiri de TVA au fost aprobate de înalţi funcţionari ai ANAF din vremea lui Blejnar, printre care şi Adrian Nica – director al instituţiei. Adrian Nica şi-a pus, printre alţii, semnătura pe faimoasa restituire de TVA de 62 milioane de euro către PETROMSERVICE – acţionar Realitatea TV, operaţiune declarată frauduloasă.
DIICOT a deschis Dosarul 311/D/P/2012, unde este cercetat directorul NICA pentru o acuzaţie spectaculoasă: Funcţionarii ANAF au virat TVA restituită direct în conturile unei firme offshore din insula Man!! Firma a fost radiată în 2011, dar TVA restituită a fost virată şi în 2012!!

Aceste fapte grave ridică multe întrebări pe adresa instituţiilor care protejează securitatea naţională:
1. Care este natura relaţiei dintre inculpaţii Sebastian Ghiţă şi Dan Berendel? Ce ascund operaţiunile petroliere ale celor doi?

2. Care este secretul încrengăturii de tranzacţii suspecte, restituiri de TVA, fapte penale şi complicaţii din ANAF?

3. Cum este posibil ca Fiscul românesc (ANAF) să restituie sume importante unei firme radiate de la Registrul Comerţului în conturile acesteia dintr-un offshore?

4. Sunt Serviciile Secrete din România implicate în aceste operaţiuni cu sume uriaşe? Ce ştie SRI despre aceste afaceri sulfuroase ale lui Sebastian Ghiţă, secretarul Comisiei de Control a SRI?

5. Cum se poate ca un om acuzat de înşelăciune, partener cu afacerişti dubioşi, să fie deputat în Parlamentul României şi membru al Comisiei de Control a SRI?

6. Cerem DIICOT să dea publicităţii acuzaţiile la adresa directorului ANAF Nica  din Dosarul 311/D/P/2012 şi să precizeze încrengătura de firme şi interese din spatele tranzacţiilor petroliere şi restituirii de TVA de milioane de euro.



___________________________________________

SEBASTIAN GHIŢĂ este acuzat de complicitate la înşelăciune şi fals în declaraţii, într-un dosar ajuns la Instanţa Supremă. Sebastian Ghiţă este acuzat împreună cu alte 8 persoane în acest dosar, privind o afacere cu produse petroliere care ar fi prejudiciat statul cu 20 de miliarde lei vechi. Din acest prejudiciu 1.671.912.143 lei vechi reprezintă prejudiciul realizat de ASESOFT COM SRL, firmă al cărei administrator era Sebastian Ghiţă.
Aceste fapte s-au produs în anul 2000, când Sebastian Ghiţă avea vârsta de 23 de ani. Anchetatorii au descris mecanismul prin care cele 9 persoane învinuite, prin intermediul mai multor companii, ar fi vândut produse petroliere către OMV, eludând taxa FDSP (taxa pentru fondul special al drumurilor publice, denumită şi taxa Băsescu). ASESOFT COM SRL, în perioada aprilie – mai 2000, a achiziţionat de la SNP sucursala PETROBRAZI, în 17 rânduri, cantitatea totală de 510.340 kg motorină pe care ulterior a vândut-o. În momentul achiziţiei, s-a declarat că această cantitate de motorină va fi utilizată în alte scopuri decât circulaţia pe drumurile publice.

Curat ca păcura
Ulterior, în momentul debutului anchetei, în prima declaraţie dată de Sebastian Ghiţă, acesta a negat crearea vreunui prejudiciu, motivând că firma sa crease un soft pentru rafinăria PETROBRAZI şi că, în urma neprimirii banilor pentru acesta, SNP PETROBRAZI ar fi propus oferirea produselor petroliere în contul datoriei.
ASESOFT COM SRL a vândut motorină către MASTER MIND CONSULTING SRL, administrată de BERENDEL DAN FLORIN, fără a include taxa FSDP.
Berendel Dan Florin şi firma administrată de acesta împart calitatea de învinuit cu Sebastian Ghiţă. Legăturile familiei Berendel cu petrolul şi OMV-ul nu se opresc însă la acest dosar.
Printr-o simplă consultare a declaraţiilor 390, declaraţiile privind exporturile şi importurile, ale OMV, se observă că acesta exporta produse petroliere în anii 2011 şi 2012 în valoare totală de 111.732.150 lei, adică aproximativ 25 milioane euro, către MASTER CHEM OIL LIMITED, persoană juridică străină cu sediul în Malta.
MASTER CHEM OIL LIMITED are calitatea de asociat alături de fratele lui Dan Florin Berendel, Angel Cristian Berendel, în societatea MASTER CHEM OIL SRL, persoană juridică română cu sediul în Bucureşti.
Deşi din presă reiese clar că cel care conduce în realitate MASTER 1 CHEM OIL SRL este chiar Dan Florin Berendel (vezi interviu wallstreet. ro din 23 noiembrie 2010), întrebarea care se pune este dacă Dan Berendel este proprietarul real al MASTER CHEM OIL Limited? Şi mai ales dacă este singurul sau dacă nu cumva Sebastian Ghiţă împarte şi această calitate cu el.
În acest context trebuie reţinut faptul că MASTER CHEM OIL SRL, firmă românească, este, aşa cum reiese tot din presă, cel mai mare importator de păcură de pe piaţa din România.
Păcura este un produs petrolier scutit de plata accizelor la import, în funcţie de scopul final al utilizării produsului. Produsele petroliere exportate de OMV sunt de asemenea excluse de la plata taxelor la export, existând chiar posibilitatea recuperării TVA.

Apare şi Vulpoi
Luând în calcul aceste indicii, oare nu cumva păcura importată de MASTER CHEM OIL SRL este de fapt benzina exportată de OMV, care nici măcar nu a părăsit vreodată România?
Acest întreg mecanism nu reprezintă în fapt decât o eludare a plăţii taxelor, ceea ce nu ar fi fost posibil fără ajutorul unei firme de contabilitate.
Astfel, firma de contabilitate al cărei client este MASTER CHEM OIL SRL este o societate numită VULPOI & TOADER MANAGEMENT SRL, persoană juridică română, cu sediul în Bucureşti, care se ocupă cu activităţi de contabilitate şi audit financiar, precum şi consultanţă în domeniul fiscal.
Unul dintre asociaţii şi administratorii acestei societăţi este VULPOI MARCEL, nimeni altul decât naşul lui ADRIAN NICUŞOR NICA, Director General – Direcţia Generală Coordonare Inspecţie Fiscală în cadrul ANAF, funcţie care îi oferă controlul absolut al inspecţiei fiscale din ţară.
Adrian Nica nu este străin nici el de OMV-Petrom, deoarece în perioada 2008-2009, când era adjunctul Florentinei Susnea, care la vremea respectivă ocupa funcţia de Director General DGAMC în cadrul ANAF, Adrian Nica a fost unul dintre cei care au aprobat rambursarea ilegală de TVA, în valoare de 62 milioane euro, de care a beneficiat celebra Petromservice SA. Cu toate acestea numele lui Adrian Nica nu figurează în dosarul DNA cu privire la această rambursare.
Practic, ceea ce se realizează prin Adrian Nica este traficul de influenţă în ANAF, în vederea rambursărilor de TVA şi a scutirii de impozite şi taxe care ating valori foarte mari, pentru toate firmele lui Berendel (MASTER CHEM OIL SRL, OIL MARKET INDUSTRIAL SRL, CHEMICAL MARKET INDUSTRIAL SRL, PETROCHEMICAL INDUSTRIAL SRL, TRIALUM-COMIMPEX SRL etc).
Toate aceste operaţiuni sunt soluţionate de Adrian Nica.
Din aceleaşi declaraţii 390 ale OMV rezultă că, în perioada 2011- 2012, OMV cumpăra de la CII PARTNERS LTD servicii de consultanţă în valoare de 27.719.434 lei, adică aproximativ 5 milioane euro. CII PARTNERS LTD. cumpără la rândul său respectivele servicii de consultanţă de la SC CONSULTING INTERIM MANAGEMENT INVESTMENT PARTNERS SRL. SC CONSULTING INTERIM MANAGEMENT INVESTMENT PARTNERS SRL cumpără şi ea servicii de consultanţă de la mai multe persoane fizice autorizate, înfiinţate de cetăţeni români şi străini, aşa cum rezultă din declaraţiile 394 ale părţilor implicate.
CII PARTNERS LTD. este o persoană juridică străină, înregistrată în MALTA, 3 Carlton House, 31 G. Howard Street, Sliema Slm 1750, şi care se ocupă cu serviciile de consultanţă în afaceri.
SC CONSULTING INTERIM MANAGEMENT INVESTMENT PARTNERS SRL, CIF 28822478, cu sediul în Bucureşti pe Str. Nicolae Caramfil nr. 22, et. 3, ap. 302, a fost înfiinţată în luna iulie 2011, având ca asociat unic pe CII PARTNERS LTD. şi ca obiect de activitate “7022 – activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”.

Puşculiţă TVA în Insula Man
De asemenea, trebuie menţionat că deşi CII PARTNERS LTD. doreşte să creeze imaginea unei companii internaţionale respectabile, singura adresă de contact a acesteia este cea din Bucureşti, la care figurează sediul social al SC CONSULTING INTERIM MANAGEMENT INVESTMENT PARTNERS SRL (www.ciipartners.com).
Între furnizorii de servicii ai SC CONSULTING INTERIM MANAGEMENT INVESTMENT PARTNERS SRL figurează de exemplu: RUDEANU RĂZVAN, MARCU DUMITRU DANIEL, VODA MONICA, DINU ANA MARIA, RICARDA KONIG.
Aceleaşi persoane, menţionate mai sus, au fost furnizori de servicii, în perioada 2008-2011, şi pentru o societate numită MADISON ADVISORS LTD. SUC. BUCUREŞTI/ MADISON ADVISOR LTD. RAMSEY ISLE OF MAN SUCURSALA BUCUREŞTI/ MADISON ADVISOR LTD. DOUGLAS ISLE OF MAN – CIF 18101717 (numele acestei societăţi variază, dar CIF-ul este acelaşi), care se ocupă tot cu activitatea de consultanţă în afaceri.
În cazul acesteia, având statutul de sucursală, documentele puse la dispoziţia statului sunt foarte puţine.
MADISON ADVISORS LTD. ISLE OF MAN este o firmă offshore cu sediul în Insula Man. MADISON ADVISORS LTD. ISLE OF MAN SUCURSALA BUCUREŞTI a fost radiată încă din data de 10.10.2011, dată de la care automat se închide codul fiscal în Trezoreria Statului.
Această societate a beneficiat de nenumărate rambursări de TVA, ajungând la sume de ordinul milioanelor de lei, urmare a plăţilor către persoanele mai sus menţionate (Ricarda Konig, Rudeanu Răzvan etc.).
Ceea ce este incredibil este faptul că, în ceea ce priveşte una dintre aceste rambursări, decontul de TVA cu opţiune de rambursare depus în luna iulie 2011 a fost selectat în vederea rambursării de 7 ori şi înaintea cererilor depuse în lunile anterioare lunii 07.2011. Această societate a primit banii în anul 2012 (aprilie, mai), dată la care NU mai exista şi sunt indicii clare conform cărora banii au ajuns direct din Trezoreria Statului în Insula Man.
De asemenea, legat tot de rambursările de TVA ale MADISON ADVISORS LTD. ISLE OF MAN SUCURSALA BUCUREŞTI, sunt câteva aspecte ce trebuie menţionate, vizavi de majoritatea furnizorilor de servicii ai acesteia. Dintre furnizori:
Ricarda Konig Gwen – CUI 24224463, înregistrată ca PFA în data de 22.07.2008, a efectuat livrări către MADISON ADVISORS LTD. SUCURSALA BUCUREŞTI, în perioada 2008-2011, în valoare totală de 2.389.134 lei din care TVA 393.642 lei, însă ea s-a înregistrat ca plătitoare de TVA în luna iulie 2012, ceea ce înseamnă că pentru toate facturile cu TVA emise înainte, MADISON ADVISORS LTD. SUCURSALA BUCUREŞTI NU avea dreptul la deducere (deci nici la rambursare) în conformitate cu art 146, alin. 1, litera a din Codul Fiscal;

Rudeanu Răzvan – CUI 23898840, înregistrat ca plătitor de TVA din 25.08.2010, acesta optând să se radieze de la ORC în data de 10.06.2010 şi apoi să se reînregistreze în august 2010, însă pentru toate facturile cu TVA emise de acesta înainte de 25.08.2010, MADISON ADVISORS LTD. SUCURSALA BUCUREŞTI NU avea dreptul la deducere (deci nici la rambursare) în conformitate cu art. 146, alin. 1, litera a din Codul Fiscal;

Amann Wolfgang Sandro Rainer, PFA, plătitor de TVA din 19.06.2008, radiat de la ORC în 03.09.2010. Acesta a efectuat livrări către MADISON ADVISORS LTD. SUCURSALA BUCUREŞTI, dintre care: suma de 1.171.015 lei din care TVA 186.969 lei (cf. Declaraţiei 394 a societăţii aferentă Sem.I 2010), pe care el nu o declară. În ceea ce priveşte sumele aferente Sem II 2009 există diferenţe considerabile între declaraţiile 394 ale MADISON ADVISORS LTD. SUCURSALA BUCUREŞTI şi cele ale Amann Wolfgang Sandro Rainer, PFA.

Practic, concluzia la care se ajunge este că MADISON ADVISORS LTD. SUCURSALA BUCUREŞTI nu numai că a primit banii aferenţi unei rambursări de TVA după ce evident nu mai avea dreptul, însă şi majoritatea rambursărilor primite au fost ilegale.
Nimic din toate cele descrise mai sus nu ar fi fost posible fără ajutorul lui Adrian Nica. Prin rambursările ilegale şi celelalte facilităţi fiscale, Adrian Nica ajută la închiderea acestui circuit financiar fără ca gruparea în cauză să piardă vreun leu.
În acest context, întâmplâtor sau nu, contabilitatea şi consultanţa fiscală a MADISON ADVISORS LTD. ISLE OF MAN SUCURSALA BUCUREŞTI a fost asigurată de EUROCONT STATEMENT SRL şi EURO TAX CONSULT SRL. Aceleaşi două firme care în prezent se ocupă şi de contabilitatea SC CONSULTING INTERIM MANAGEMENT INVESTMENT PARTNERS SRL.
Aceste două societăţi, care au ca obiect de activitate, ca şi firma naşului lui Adrian Nica, contabilitatea, auditul financiar şi consultanţă fiscală, îl au ca asociat şi administrator pe IONUŢ ŞTEFAN, fost funcţionar ANAF, Vicepreşedinte CCFR (alături de Florentina Susnea).
Luând în calcul toate cele de mai sus se ajunge la concluzia că atât MADISON, cât şi CONSULTING au aceiaşi furnizori şi aceleaşi firme de contabilitate, dar şi o relaţie comercială aproape exclusivă cu OMV-PETROM, aşa cum reiese din toate informaţiile deţinute.
Protecţia oferită de Adrian Nica firmelor şi persoanelor din acest grup a fost confirmată în februarie 2013, când CONSULTING îşi schimbă asociaţii, decizie luată pentru că în momentul în cauză, conform surselor, gruparea a intrat în vizorul CURŢII DE CONTURI şi DIICOT.
În rolul de asociat şi administrator al CONSULTING apare PARSA NEYSSAN, cetăţean italian de origine iraniană. Din informaţiile deţinute rezultă că Parsa Neyssan locuieşte în continuare în Italia unde îşi şi desfăşoară activitatea ce constă în comerţul cu ţesături şi covoare orientale. Singura legătură cu firma pe care o patronează pare a fi legătura lui cu Malta (se pare că acesta promovează turismul în Malta în anumite cercuri religioase) şi prietenia cu unul dintre partenerii din ceva intitulat CII Group., pe nume KERSTEN PUKS.
În acelaşi CII Group rezultă a fi partener şi acelaşi Sandro Amann care figura ca furnizor de servicii pentru MADISON (http://www.zoominfo.com/p/Sandro-Amann/574768024).
Deşi denumirea de CII Group apare frecvent în anumite materiale din spaţiul online, singura societate cu o denumire similară este CII INTERNATIONAL GROUP, alt furnizor de servicii pentru OMV România, întrucât în perioada ianuarie- iulie 2011 OMV cumpără servicii de la acesta în valoare de 5.002.199 lei, adică aproximativ 1 milion de euro.

Spălarea banilor
În urma tuturor acestor descoperiri, s-a continuat verificarea furnizorilor comuni de servicii ai MADISON şi CONSULTING (inclusiv online, pe site-ul de socializare profesionala www.linkedin.com).
Rezultatele verificărilor sunt spectaculoase. Ele demonstrează, în realitate, că toate aceste persoane lucrează de fapt pentru OMV-Petrom, iar Madison Advisors Ltd. Isle of Man, MADISON ADVISORS LTD. Sucursala Bucureşti, CII International Group, CII Partners LTD. şi SC CONSULTING INTERIM MANAGEMENT INVESTMENT PARTNERS SRL sunt de fapt părţi ale aceleiaşi entităţi, aşa numitul CII Group, şi toate aceste societăţi reprezintă verigi dintr-un circuit de spălare a banilor.
De asemenea, este evident că ceea ce a făcut MADISON a fost preluat, după compromiterea şi automat radierea acesteia, de către CONSULTING.
Există indicii clare conform cărora, în prezent, cu ajutorul lui Adrian Nica şi al lui Ionuţ Ştefan, CONSULTING beneficiază de rambursări de TVA ca şi MADISON, până la momentul radierii.

Luând toate cele de mai sus în calcul, sunt câteva întrebari care se pun:
De ce OMV optează pentru a plăti nişte companii străine în condiţiile în care beneficiarii finali ai banilor prestează servicii direct pentru OMV în România? Oare acest circuit nu înseamnă că de fapt se spală bani şi se eludează plata taxelor? Oare acest circuit nu este  creat special pentru a putea recupera în mod ilegal TVA?
Cine sunt în realitate oamenii din spatele acestor companii offshore? Care este gradul de implicare al lui Sebastian Ghiţă în această afacere? Luând în calcul antecedentele tuturor celor implicaţi în acest circuit, putem să ne gândim cumva că nu este vorba despre fraudarea statului român?
___________________________________________________________

Programul operaţiunilor de rambursare a TVA-ului

×
Subiecte în articol: sebastian ghita diicot