x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Frîncu, girat de Bebe Ionescu

Frîncu, girat de Bebe Ionescu

de Petru Zoltan    |    27 Sep 2012   •   18:02
Frîncu, girat de Bebe Ionescu

Guvernarea PDL l-a girat pe Radu Frincu pentru functia de presedintele EximAsig, desi pusese pe butuci Certasig

Numirea lui Radu Frincu in conducerea companiei de asigurari a Eximbank a fost avizata sub obladuirea lui Bebe Ionescu – omul din filiera Basescu – Videanu, pus in consiliile de administratie fabulos platite si in care se iau decizii strategice in economie (Eximbank si Petrom). Bebe Ionescu a ajuns intre timp si cuscrul presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Dar Radu nu era al nimanui, ca in balada, ci al PDL, partid care in anul de gratie 2010 conducea tot in Romania. Partid care putea sa dea certificate de competenta in orice domeniu.

Desemnarea lui Frincu in fruntea EximAsig a surprins lumea asigurarilor. El tocmai isi daduse demisia la finele anului 2009 de la Certasig, dupa ce aceasta firma de asigurari inregistrase pierderi de 30 de milioane de lei in bilantul financiar. Actionarul majoritar, un fond de investitii elvetian, nu a mai suportat "prestatia" lui Frincu, obligat sa plece, desi avea si 5% din actiuni. In dublarea pierderilor din 2009 a cantarit bine si cumpararea unei cladiri in Baneasa cu un pret-"record" de 4 milioane de euro. Tranzactia a fost o pierdere curata. Interesant este ca locatia din Baneasa, cumparata de Certasig a fost o mare bucurie pentru o alta companie de asigurari – Euroins, ce provine din AsiTrans. Filiere incurcate in timp, a caror istorie o stiu tot mai putini. Intre avizati este insa Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), care are memoria actionarilor si stie pe unde si-a varat coada familia Frincu. Mai ales ca pe atunci, cand cumpara, vindea, demisiona si se inscauna la EximAsig, doamna Frincu era director in organul de supraveghere. Cum sa nu ia Radu Frincu aviz de la CSA pentru capacitate manageriala si competenta. De la partid avea, sotia il vorbea de bine, asa ca... usa i-a fost larg deschisa.

Radu Frincu a lucrat din ianuarie 2005 pana in ianuarie 2006 drept consultant in cadrul Cancelariei primului-ministru

Un CV controversat
Presedintele companiei EximAsig, Radu Frincu, are un CV controversat. Jurnalul National a prezentat ieri un amplu material jurnalistic legat de studiile pe care acesta si le-a trecut in CV ( Presedintele EximAsig a umblat si el la CV ). Cu toate acestea, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor tace malc, desi i s-a solicitat oficial in baza Legii 544/2001, privind accesul la informatiile publice, sa ne puna la dispozitie documentele pe baza carora membrii comisiei si-au dat acordul pentru ca Radu Frincu sa ocupe postul de presedinte al EximAsig.

Solicitarea a fost transmisa catre CSA inca din 10 septembrie. Intrebarile raman: 1. Cine l-a propus pe Radu Frincu pentru ocuparea functiei de presedinte al EximAsig? 2. Care au fost documentele in baza carora Comisia de Supravghere a Asigurarilor l-a avizat pe Radu Frincu?

×