x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Metroul din Cluj înghite primii bani de exproprieri. 4 milioane pentru 4 firme

Metroul din Cluj înghite primii bani de exproprieri. 4 milioane pentru 4 firme

de Ion Alexandru    |    13 Mar 2023   •   08:20
Metroul din Cluj înghite primii bani de exproprieri. 4 milioane pentru 4 firme

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încheiat, de Ziua Femeii, un contract cu două societăți de avocatură și cu două companii, pentru servicii de consultanță în vederea demarării procedurilor de expropriere a imobilelor și terenurilor amplasate pe traseul rutei viitorului tren metropolitan, finanțat din fonduri europene și prin PNRR.

Numai aceste proceduri costă aproape patru milioane de lei, iar banii vor ajunge, printre alții, și la casa de avocatură de Mihai Teaha, fostul consilier al ex-președintelui Consiliului Județean Cluj, Horea Uioreanu, trimis în judecată de DNA și condamnat definitiv la închisoare cu suspendare. Presa clujeană a dezvăluit că această casă de avocatură, imediat după înființare, în anul 2019, a devenit abonată la contractele primăriei conduse de Emil Boc.

În 13 iulie 2022, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare prin intermediul căruia și-a făcut cunoscută intenția de a contracta „servicii de consultanță și de realizare a operațiunilor prevăzute de Legea nr. 225/2010 privind exproprierea pentru cauza de utilitate publică de interes național, județean și local, în vederea dobândiri, prin expropriere/ transfer a imobilelor necesare realizării obiectivului «Tren Metropolitan Gilău – Florești – Baciu – Apahida – Jucu – Magistrala I de Metrou și Tren Metropolitan», inclusiv legăturile dintre acestea”.

Conform aceluiași anunț de participare, durata contractului de consultanță urmează să fie de 12 luni de la încheierea lui, iar criteriul pentru atribuirea contractului a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț. Pentru această etapă, primăria Municipiului Cluj-Napoca, păstorită de celebrul Emil Boc, a pus la bătaie un buget estimat inițial la 3.435.795 de lei fără TVA, respectiv la 4.088.596,05 lei cu TVA inclusă, fonduri finanțate din bani europeni, respectiv prin POIM 2014-2020, prin PNRR 2021-2027 și prin Programul Operațional Transporturi (POT) 2021-2027.

 

Preț final, apropae 4 milioane de lei

 

La licitația deschisă, organizată încă din vara anului trecut, autoritatea contractantă a primit o singură ofertă pentru încheierea acestui contract. Este vorba despre o asociere de patru entități, din care fac parte Societatea Civilă de Avocați Teaha & Fuzesi SPRL din Brașov, Portonoi și Asociații SPRL din Sectorul 1 al Capitalei, SC Komora Engineering SRL din Călărași și SC Stocad Proiect SRL din Lugoj.

La data de 8 martie 2023, chiar de Ziua Internațională a Femeii, așa cum arătam mai sus, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a încheiat cu această asociere de companii și societăți avocațiale contractul nr. 284386/2023, la un preț final de 3.300.000 de lei fără TVA, respectiv de 3.927.000 de lei cu tot cu TVA (801.428,6 euro).

Potrivit documentației de atribuire, autoritatea contractantă a permis subcontractarea a trei procente din această afacere, câte un procent pentru SC Expertus SRl, către Cabinetul de Avocat Ilsac N. Bogdan și către Cabinetul de Avocat Lungu R. Radu-Dan.

 

Legături politice și apariția numelui într-un referat al DNA

 

Societatea Civilă de Avocați Teaha & Fuzesi este o casă de avocatură deținută, conform presei clujene, de Mihai Teaha, fostul consilier al ex-președintelui Consiliului Județean Cluj, liberalul Horea Uioreanu, și avocat al acestuia din urmă. Teaha a fost, înainte de a intra în barou, jurist la Compania locală de apă. Jurnaliștii clujeni în numesc pe Mihai Teaha drept „artizanul exproprierilor aferente construirii Autostrăzii Transilvania”.

Conform sursei citate, Mihai Teaha este consilierul care i-ar fi propus lui Uioreanu să simuleze destinația unei sume de peste 100.000 de euro de către o companie pe nume MBS Group SRL, cea care a fost desemnată să realizeze, în 2009, tronsonul de drum de la Răchițele, afacere care a stat la baza anchetei DNA. În referatul de arestare preventivă cerut pe numele lui Horea Uioreanu, procurorii DNA notau că „la înțelegere cu Băcoci Alin și cu tatăl acestuia, SC Desk Impex a emis un număr de trei facturi fiscale în valoare totală de 101.449,62 de lei ce au atestat fictiv închirierea de utilaje către antreprenorul MBS Group SRL. Facturile au fost încasate la finele anului 2012 și la începutul anului 2013. După achitarea taxelor datorate la bugetul de stat aferente facturilor, SC Desk Impex a trimis președintelui CJ Cluj, în două tranșe, suma totală de 33.675 de lei, din care 20.000 de lei intermediul avocatului Teaha Mihai”.

 

Client al contractelor municipalității

 

De altfel, tot presa clujeană dezvăluie că, imediat după înființare, SCA Teaha & Fuzesi SPRL a devenit abonată la contracte cu statul. În special cu CNAIR, dar și cu primăria lui Emil Boc. Astfel, primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit direct acestei case de avocatură, începând cu 11 aprilie 2019, șapte astfel de contracte, în valoare totală de 631.681,75 de lei cu TVA inclusă (128.914,6 euro). Contractele vizau consultanța pentru exproprierea de utilitate publică.

O a doua companie parte la contractul în discuție, SC Komora Engineering SRL, este deținută, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), de către Cosmin Alexandru Dragomir. Acesta este nimeni altul decât fiul Vioricăi M. Dragomir, fosta șefă a Serviciului de Cadastru din Călărași. Și această societate are încheiate numeroase contracte cu statul.

Entitățile private vor întocmi procesele verbale și hotărârile de despăgubire

 

Proiectul trenului și metroului metropolitan de la Cluj este o afacere ambițioasă a administrației Boc, în valoare de 280 de milioane de euro. Iar partea privind consultanța în vederea exproprierii este de 800.000 de euro, așa cum am arătat mai sus.

Din caietul de sarcini aferent achiziției, aflăm și care sunt obiectivele acestui contract. Este vorba despre realizarea planului topografic aferent coridorului de expropriere, întocmirea listei proprietarilor imobilelor ce sunt afectate de expropriere, întocmirea raportului de evaluare pentru stabilirea sumelor individuale aferente despăgubirilor estimate, intabularea coridorului de expropriere sau întocmirea documentațiilor cadastrale individuale pentru imobilele expropriate. Mai mult, tot companiile selectate vor întocmi procesele verbale și hotărârile de despăgubire și vor asigura serviciile de asistență și de reprezentare în relațiile cu proprietarii în vederea dobândirii prin expropriere a imobilelor în cauză.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×