x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete "Cei care îl au pe naşu’ în suflet". Horică, cel cu integritatea mică

"Cei care îl au pe naşu’ în suflet". Horică, cel cu integritatea mică

de Oana Stancu Zamfir    |    28 Oct 2012   •   17:28
"Cei care îl au pe naşu’ în suflet". Horică, cel cu integritatea mică
Sursa foto: Agerpres
Stenogramele din dosarul Blejnar au scos la iveală sau au confirmat multe realităţi politice. Am aflat însă un lucru cert: România, în toată splendoarea ei, are un naş! Nu o spunem noi... O declară chiar un judecător de la o înaltă curte într-o discuţie cu un "naş" mai mic. Care naş, cel mare, zice judecătorul, e în sufletul nostru. După ce vi l-am prezentat pe Sorin Blejnar, capo di tutti capi, astăzi a venit rândul să vă prezentăm un alt personaj, care face parte din reţeaua fostului şef ANAF. E Horică, fără frică şi cu integritatea mică, naşul cel mic cu numele de Georgescu, şeful ANI, loial până la moarte Naşului de la Cotroceni şi prins cu ocaua mică. De fapt, cu ocaua mare, cu o avere fără asemănare, căci şeful Georgescu pare să fie din ciclul "lupul pus paznic la oi". Cu alte cuvinte, "integrul" de la Integritate, Horia Georgescu, a fost cel care i-a dat lui Sorin Blejnar, şeful ANAF, un certificat de albire de la ANI. Mai mult, domn’ Horică, în loc să-l controleze pe Blejnar, pare să fi împrumutat şi dezvoltat reţeta acestuia de mascat averea. Căci, ironia sorţii, însuşi şeful de la ANI nu-şi poate justifica averea pe care o deţine. Propria avere ar trebui verificată. Dar de cine? Când îl ai pe Naşu’ în suflet, cine îşi mai permite să te tragă la răspundere în ţara asta?!
__________________________________________________________

Şeful Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, are o problemă. Averea sa ar trebui verificată

Oglindă, oglinjoară, cine e cel mai integru din ţară? Cu siguranţă cel care conduce Agenţia Naţională de Integritate, dl Horia Georgescu, are o problemă majoră să răspundă la această întrebare. Propria avere este una care ar trebui verificată. Dar de cine?

Stenogramele din dosarul Blejnar au scos la inveală sau au confirmat multe realităţi politice. În urmă cu mai bine de un an dezvăluiam la "Exces de putere" că şeful Fiscului din România la acea dată, dl Sorin Blejnar, dispunea de bani negri cu care şi-a achiziţionat vila de lângă Mănăstirea Caşin. O vilă evaluată de bancă la 2.000.000 de euro, cumpărată de dl Blejnar cu 500.000 de euro, în condiţiile în care dispunea, potrivit declaraţiei de avere, de doar 470.000. Şi i-au mai şi rămas 130.000 de euro. În urma dezvăluirilor, şeful ANAF a primit un certificat de albire de la ANI. Care au fost argumentele nu am aflat niciodată, nici ANI, nici dl Blejnar nu au adus nici un element care să clarifice sursa banilor cu care a fost achiziţionată vila.

Cu câteva zile în urmă însă, stenograma dintre dl Georgescu şi dl Blejnar a lămurit cât de personală este relaţia dintre cei doi, cum şeful ANI îl suna pe şeful ANAF pentru a-i pune pile unui ziarist obedient regimului Băsescu. Care ziarist, ulterior întâlnirii cu şeful Fiscului, scria despre finanţele politicienilor Ponta sau Şova sau despre sechestrul pus pe casa dlui Cornel Nistorescu pentru neplata TVA-ului impus de dl Blejnar pe drepturile de autor, o acţiune abuzivă împotriva ziariştilor, oprită de justiţie şi care contravine deciziilor CEDO, care arată limpede că pe drepturile de autor nu se poate impune TVA. 
Şi atunci cum să-l verifice dl ANI pe dl ANAF, când ei doi sunt atât de prieteni şi de… parte în regimul Băsescu?

Georgescu, pe reţeta Blejnar
În loc să-l controleze pe dl Blejnar, dl Georgescu pare să fi împrumutat şi dezvoltat reţeta acestuia de mascat averea. Potrivit propriei declaraţii de pe site-ul Agenţiei, dl Georgescu, care a fost toată viaţa slujbaş la stat, a cumpărat în 2007 dintr-un foc o vilă în Braşov (356 mp) şi două apartamente, unul în Braşov (140 mp) şi unul în Bucureşti, de doar două camere, dar ultracentral, pe Bdul Magheru. Pentru a justifica achiziţiile, au apărut şi două împrumuturi: unul de 150.000 de euro de la o bancă, altul de 300.000 de euro de la două persoane fizice, naşii dlui Georgescu, Marian şi Carmen Petcu.

O primă problemă: dl Georgescu ar avea de plătit în felul acesta circa 6.000 de euro pe lună, iar dlui câştigă cu prime, cu sporuri, cu burse, cu orice doar jumătate din aceşti bani. Şi atunci de unde bonitatea?

Doi: naşii ar trebui întrebaţi şi ei de unde banii daţi finului, cât timp cele cinci firme la care sunt acţionari au făcut profit în trei ani anteriori creditului doar 190.000 de euro.

Cum iau de la tata ca să-i dau tot lui tata

Explicaţiile date de dl Georgescu însuşi sunt halucinante. În urmă cu trei ani, ziarului Cotidianul îi declara aşa: "Casa şi cele două apartamente le-am cumpărat de la părinţii mei, cu acte notariale. Cei 300.000 de euro mi-au fost împrumutaţi de către naşii mei, Marian şi Carmen Petcu. Pentru a le returna împrumutul naşilor mă mai ajută şi părinţii mei cu bani".

Încă o dată: aşadar a cumpărat de la tata cu bani de la naşu’ pe care îi dă înapoi de la tata???

Întrebat de ce părinţii nu i-au donat casele pur şi simplu, şeful ANI a susţinut că "aceasta e o problemă personală, de familie, şi nu vreau s-o discut în public".

Relaţia cu tata şi mama nu pare să fie însă deloc una proastă. Tata dă bani nu doar cu împrumut, ci şi cu factură. Asta pentru că tata, Marian Georgescu, fost director al Penitenciarului Codlea, este preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii Dimitrie Cantemir din Braşov, care a închiriat vila deţinută de şeful ANI la Braşov şi pentru care a achitat 16.724 de lei în 2007, 31.401 lei în 2008, 20.404 în 2009 etc.

Acoperiş de cinci stele
Şi casa în care locuieşte în Bucureşti şeful ANI este tot a lu’ tata. Imobilul se află în centrul Capitalei, pe Strada Puţul cu plopi, are patru niveluri şi figurează în acte pe numele părinţilor săi. Reporterii Antenei 3 l-au surprins pe Horia Georgescu sâmbătă dimineaţă acasă. A riposta, încercând să intimideze cu citate din Codul Civil sau cu aparatul de fotografiat folosit pentru imortalizarea reporterului. Împrumutând agresivitatea pedelistă, dl Georgescu uită că este demnitar şi că interesul public este perfect îndreptăţit în cazul său şi al averii sale.

În faţa casei aştepta cuminte şi nefolosit azi pentru a nu face cadre memorabile, BMW-ul X5, o maşina de 40.000 de euro, cu număr de Braşov, înmatriculată pe firma Imperial SRL, la care acţionari sunt Horia Georgescu şi mama sa, Victoria. Numai că firma care a achiziţionat o astfel de limuzină înregistrează pierderi substanţiale în ultimii ani.  În 2008, anul achiziţionării limuzinei – 4.350 de lei şi datorii totale de 458.698, potrivit site-ului Ministerului de Finanţe. În 2007, cu un an în urmă, 70.464 pierderea şi 487.342 datoriile. În 2011, data depunerii ultimului bilanţ, datoriile au crescut la 989.596 de lei.
Şi atunci de unde atâta lux ?

Răspunde doar în zilele lucrătoare
Preşedintele ANI a refuzat să-şi lămurească public averea. Invitat să facă asta în timpul emisiunii, dl Georgescu ne-a invitat să-i adresăm întrebări în scris, la care să răspundă în zilele lucrătoare.
Întrebarea la care trebuie dat cu adevărat un răspuns este alta: pe şeful ANI cine îl verifică în România?

×
Subiecte în articol: ani Horia Georgescu