x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Inspectoratul de Stat în Construcţii, acaparat de PDL pentru plasarea trepăduşilor din partid, coafezelor şi prietenelor

Inspectoratul de Stat în Construcţii, acaparat de PDL pentru plasarea trepăduşilor din partid, coafezelor şi prietenelor

de Dan Constantin    |    26 Mar 2012   •   19:31
Inspectoratul de Stat în Construcţii, acaparat de PDL pentru plasarea trepăduşilor din partid, coafezelor şi prietenelor

In zbaterile Guvernului Boc, aflat in ultimii lui doi ani de existenta, mereu cu perspectiva debarcarii, s-au luat masuri asa-zise de eficientizare a aparatului bugetar. Datele statistice nu se prea "pupa" insa cu realitatea din teren. O schema extrem de stufoasa de institutii ale statului au permis o "alba-neagra", joc in care s-au schimbat titulaturi, subordonari, dar in final au aparut aceleasi agentii, inspectorate, autoritati dupa principiul "aceeasi Marie, cu alta palarie". PDL, partid de guvernamant cu pu­terile subrezite de nemultumirile po­pulatiei, a dorit sa ascunda, sub valul de ceata al reorganizarilor, plasarea unor cadre fidele platite din banii publici, dar cu "disponibilitati" de executie a ordinelor de la partid. Cel mai scandalos exemplu in ceea ce priveste subjugarea bugetului de stat pentru platirea unor noi functionari cu stagii in PDL, inclusiv in schemele "reorganizate" il ofera Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC), care reprezinta un poligon de exercitii pentru politizarea institutiei. In noiembrie 2011, Guvernul Boc, aflat "pe ultima suta", decide reorganizarea ISC prin modificarea OG 63/2001, care stabilea modul de functionare a institutiei, care, fusese anterior trecuta in subordinea Mi­nisterului Dezvoltarii Regionale si Turismului, la insistentele Elenei Udrea.

Atunci au fost multe comentarii legate de interesele care trebuiau rezolvate de ISC, iar trecerea in subordinea Elenei Udrea nu venea decat sa intareasca suspiciunile legate de adevaratele motive ale lichidarii independentei unei institutii menite sa puna stavila haosului in constructii. "Miscarea" era corelata cu trecerea Agentiei Nationale de Cadastru, de la Ministerul Administratiei si Internelor, tot in subordinea Elenei Udrea. Asta, ca sa stim o socoteala! Revenind la ISC, Executivul anunta ca reorganizarea va conduce la reducerea a 125 de posturi, de la 875 la 750, din care 60 de posturi de conducere si 65 de posturi de executie. Udrea preciza ca noua organizare a ISC, pe principiul regionalizarii activitatii inspectoratelor teritoriale, va demonstra ce idee buna este infiintarea regiunilor. O tema politica pe care Traian Basescu dorea sa o impuna cu orice pret, dar la care a renuntat sub valul de proteste si demonstratii de strada. ISC a ramas insa asa cum l-a "gandit" Udrea. Punerea in "opera" a adus o tulburare a schemelor de organizare si functionare si a fost folosita ca prilej pentru eliminarea din institutie a angajatilor cu experienta sau a celor considerati "nesiguri" pe linie de partid. Au fost organizate examene la care spun numerosi martori ca s-a copiat pe rupte sau, la fel de grav, examinarile au fost trucate. "Regizorul" miscarilor de cadre este considerat Marian Bucur (numit si Dragobete), secretarul general al ISC, personaj asupra caruia vom reveni pe larg, cu aspecte spumoase din recenta calatorie in Dubai. Pe baza asa-ziselor examene s-a pus baza activitatii de partid si de stat pentru perioada ce vine, in lunile grele de campanie electorala. Numirile si destituirile respectau dorintele ministrului Udrea. Astfel, la Constanta, un PDL-ist care "fluiera" in front, Christian Gigi Chiru, a fost inlocuit de la conducerea teritoriala de Petrisor Cruceanu, detasat de la Societatea Iricad, dealer de automobile Mitsubishi. Era recomandat si de o cariera de luptator la "libere".

Caruselul detasarilor este meca­nismul prin care "strategul" Drago­bete ocoleste procedura examenelor de competenta. In ISC, potrivit unor surse din interiorul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, pe locul celor 300 de posturi "reduse" au fost adusi prin detasari circa 150 de noi salariati, majoritatea dislocati pentru 1 an din companii private. La randul lor, firmele care au devenit "pepiniera de cadre" a ISC aveau lucrari controlate de Inspectorat sau erau "prietene" pe filiera PDL. Secretarul general al MDTR, Gheorghe Nastasia, poate pune la dispozitia publicului toate tabelele cu detasari si schimbari ale salarizarilor. Astfel, in reteaua "regionalizata" au fost plasati oameni cu carnet PDL care mimau diferite specializari. Schema rarefiata disponibilizarea "incomozilor" a fost umpluta si chiar depasita la nivelul bugetului de salarii aprobat. Corpul de control al premierului ar putea lamuri rapid aceasta "derogare". "Ordinul" a venit "de sus" de la "Doamna"! Cu siguranta, cazul unei "specialiste" detasate de la Pitesti sa faca o frumoasa cariera in Bucuresti este cu valoare de simbol pentru politizarea fara limite si fara rusine a ISC. Domnisoara Tancelov Liane a fost "racolata" pentru a fi expert in calitatea constructiilor de la un salon de coafura din Pitesti – Luxuraa. Mai avea insa o calitate care tinea loc de competenta – cea de secretara la PDL Pitesti. In plus, conducea si sectorul de "imagine al PDL" in Arges. De la 1 martie, un martisor frumos i-a pus in portofel Marian Bucur – salariu de 31 de milioane lei vechi. Sefa de cabinet a pesonajului William Branza, numita Irina Orezea, s-a pripasit si ea in sistemul platit de stat pentru activistii partidului.
Mai vreti exemple? Da, mai avem, vorba poetului.

Fata lu’ tata Stafie
Pentru a intari capacitatea institutiei cu forte proaspete, a fost detasata de la SC Apilplant Forte SRL domnisoara Andrei Ana Ma­ria, pe post de expert grad II la Se­cre­tariatul General al ISC. Loc de munca in ISC si-a gasit si Stafie Oa­na Raluca, fiica secretarului de stat Stafie, din Ministerul Econo­mi­ei. Plasata intr-un post de ex­pert grad II, specialist in relatii pu­blice la directia regionala Constructii Nord Est. Salariu: 3.165 lei.

Bucur, CV la secret
Cristina Mihai, din verificatoare de bani la ICECOm, ajunge prin avan­sari rapide, sef serviciu secretariat in ISC cu un salariu mai ma­re decat al ministrului – de 5.327 lei. Sa traiasca Dragobete, sa mai dea! Alte transferuri de "lux" – Marian Bucur, secretarul general al ISC are un CV tinut la secret. Ar fi fost soferul lui William Branza.

×