x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Liberalul PSD-ist se scaldă în bani publici la Polul Sud al Sărăciei

Liberalul PSD-ist se scaldă în bani publici la Polul Sud al Sărăciei

de Ion Alexandru    |    02 Feb 2021   •   07:45
Liberalul PSD-ist se scaldă în bani publici la Polul Sud al Sărăciei

Fost deputat social-democrat, ales, în decembrie, pentru încă un mandat, pe listele PNL, Alexandru Ioan Andrei bate un record important în legătură cu relația pe care familia sa o are cu primăriile din Giurgiu. Soția parlamentarului patronează două societăți de construcții care, în ultimii ani, a primit contracte din partea mai multor comune și orașe aflate într-unul din polii sărăciei din România, în valoare de peste 10 milioane de lei. Și, ca și când acest lucru nu era suficient, aceeași soție a parlamentarului reprezintă, în calitate de avocat, în baza unor contracte de asistență juridică remunerate, alte primării din județ, ba chiar și Primăria Municipiului Giurgiu. 

 

Alexandru Ioan Andrei este la al doilea mandat de deputat în Parlamentul României, ales, în 6 decembrie 2020, pe listele Partidului Național Liberal, și reprezintă, în Camera Inferioară a Parlamentului, județul Giurgiu. Asta, după ce, la sfârșitul anului 2016, a devenit parlamentar, tot de Giurgiu, dar pe listele Partidului Social-Democrat. Jocurile de culise din politica ultimilor patru ani par să-i fi schimbat, asemenea multor altor colegi de-ai săi, fundamental orientarea doctrinară. Anterior calității sale de parlamentar, Alexandru Ioan Andrei a deținut funcția de director general al Oficiului de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) – filiala Giurgiu.

În calitatea sa de proaspăt reales parlamentar liberal, Alexandru Ioan Andrei a întocmit și depus, la finalul anului trecut, o declarație de interese din care rezultă că soția sa, Adeluța Mădălina Andrei, avocată în Baroul Giurgiu, este și un întreprinzător privat de succes, abonat, însă, la contractele cu primăriile din județ. 

Potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), partenera de viață a parlamentarului giurgiuvean este asociată în două companii care activează în domeniul construcțiilor. Este vorba despre SC Euro Invest SRL Giurgiu și despre SC SC Ignifire Expert SRL Giurgiu. 

 

Cele două firme

 

SC Euro Invest SRL a luat ființă la 22 octombrie 2008, pe când soția deputatului Andrei purta numele de familie Ciobanu, și care avea 95% din capitalul social. Restul de 5 procente erau deținute, la acel moment, de un anume Tiberiu Ciprian Chirtan. Societatea avea un domeniu de activitate constând în lucrări de demolare și de pregătire a terenului. În 2011, societatea își extinde obiectul de activitate cu dezvoltarea proiectelor imobiliare, lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, lucrări de pregătire a terenului, activități de arhitectură, activități de inginerie și consultanță tehnică.

Din datele existente începând cu 10 octombrie 2017, structura acționariatului societății în cauză este împărțită între Adelina Mădălina Andrei, cu 95%, și Daniela Gabriela Ciobănoiu, cu 5 procente.

Cea de-a doua companie, SC Ignifire SRL, s-a înființat în anul 2013, se ocupă cu lucrări de instalații electrice și tehnico-sanitare, inclusiv cu lucrări de instalații de construcții și îi avea ca fondatori pe Daniela Gabriela Ciobănoiu, cu 80 la sută, și pe Paul Ionuț Șoavă, cu 20 de procente. Acesta din urmă a ocupat, în perioada 2008 - 2015, calitatea de consilier județean în cadrul Consiliului Județean Giurgiu.

În 8 iulie 2015, Adelina Mădălina Andrei, soția deputatului PNL Ioan Alexandru Andrei, preia 50% din capitalul social al societății, fondatorii rămânând cu cealaltă jumătate, pentru ca, în 27 iulie 2015, asociatul Șoavă să iasă din companie, astfel încât Adelina Mădălina Andrei și Daniela Gabriela Ciobănoiu împart, în prezent, societatea în mod egal.

Ce scrie în declarația de interese

 

Aceste două companii figurează, în declarația de interese a deputatului Andrei, cu o serie de contracte încheiate cu instituțiile publice ale statului. Conform documentului citat, SC Euro Invest SRL a derulat, între 25 iulie 2017 – 19 septembrie 2020, cinci contracte de lucrări, în valoare totală de 10.061.646,5 lei.

Deputatul notează două contracte cu Primăria Comunei Roata de Jos, primul din 25 iulie 2017, în valoare de 917.141,57 de lei, iar al doilea, din 13 iulie 2018, în valoare de 516.714,71 lei. O altă autoritate publică locală giurgiuveană aflată pe lista contractelor SC Euro Invest SRL, în declarația de interese, este Primăria Comunei Schitu, cu care firma soției deputatului PNL a încheiat, la data de 22 decembrie 2017, un contract de 1.871.280,82 de lei.

Cel mai consistent contract este, însă, cel încheiat, în data de 11 aprilie 2018, cu Primăria Comunei Toporu, în valoare de 5.207.875,6 lei. Iar Primăria Municipiului Giurgiu a atribuit, la data de 19 septembrie 2019, un contract de 1.584.533,8 lei.

Cea de-a doua societate a soției deputatului Andrei, SC Ignifire Expert SRL, este menționată în același document cu un contract atribuit, la data de 6 septembrie 2018, de Primăria Hotarele, în valoare de 821.795,19 lei.

 

Despre ce lucrări este vorba

 

“Jurnalul” a încercat să verifice în ce constau aceste contracte primite de firmele familiei deputatului. Cu acest prilej, am descoperit că SC Euro Invest SRL a derulat și alte contracte cu instituțiile publice, pe lângă cele menționate în declarația de interese. Un exemplu în acest sens este contractul atribuit, în data de 16 iunie 2015, de către Consiliul Județean Giurgiu, în valoare de 255.984,85 de lei fără TVA, pentru construirea și reabilitarea drumurilor din incinta Centrului Medico-Social Mogoșești. De asemenea, în 16 octombrie 2013, societatea în cauză a încheiat cu Primăria Sectorului 3 din București un contract de 473.000 de lei fără TVA, pentru lucrări de forare și construire la un izvor de mare adâncime.

Revenind la instituțiile menționate în declarația de interese ca încheind contracte cu firmele familiei deputatului Andrei, aflăm că, în 18 septembrie 2020, Primăria Municipiului Giurgiu atribuie SC Euro Invest SRL un contract de 1.548.539,8 lei fără TVA, pentru extinderea și dotarea Grădiniței cu Program Normal nr. 3.

Primăria comunei Roata de Jos a încheiat, cu aceeași firmă, în 20 iulie 2018, un contract de 446.851,96 lei fără TVA pentru proiectarea și execuția Dispensarului Uman din satul Cârtojani. Iar, la 8 august 2017, a fost parafat un alt contract, de 813.573,46 lei fără TVA, pentru execuția de lucrări de construcție a Centrului de Zi din același sat.

De asemenea, am identificat un contract încheiat cu Primăria Schitu, în 3 ianuarie 2018, în valoare de 1.622,788,11 lei fără TVA, pentru modernizarea centrului cultural din satul Bila. Iar Primăria comunei Toporu a încheiat cu SC Euro Invest SRL, în 12 aprilie 2018, un contract de 4.648.764.87 lei fără TVA, pentru servicii de proiectare în vederea realizării proiectului tehnic, detalii de execuție, caiete de sarcini, elaborare documentație pentru avizare, elaborarea documentației tehnice pentru autorizațiile de construire, asistență tehnică și execuția lucrărilor pentru modernizarea și extinderea Școlii gimnaziale nr. 1, din satul Toporu.

În ceea ce privește societatea SC Ignifire Expert SRL, aceasta a primit, în 6 septembrie 2018, de la Primăria Comunei Hotarele, un contract în valoare de 786.566,43 lei fără TVA, pentru amenajarea funcționalității și obținerea autorizațiilor de funcționare pentru Liceul “Udriște Năsturel”.

 

 

Avocat pentru comune și orașe. Cum arată procesele

 

Relația cu autoritățile statului a familiei Andrei nu se rezumă, însă, la aceste contracte. Aflăm, din aceeași declarație de interese a deputatului liberal, că soția sa, avocată, a încheiat mai multe contracte de asistență juridică cu primăriile din județ. Este vorba despre patru contracte de asistență juridică pe care Primăria Comunei Clejani le-a încheiat cu Cabinetul Individual de Avocatură “Andrei Adeluța Mădălina”, în valoare totală de 69.500 de lei. Iar Primăria orașului Mihăilești a încheiat, cu același avocat, cinci contracte de asistență juridică, în valoare de 24.000 de lei. Unul dintre ele nu are suma menționată. 

Dosarele Primăriei Clejani în care a fost asistată de soția deputatului Andrei se referă, printre altele, la o speță aflată pe rolul Judecătoriei Bolintin Vale, în care instituția a formulat o contestație la executare față de Straco Grup SRL. în 4 iunie 2020, dar instanța a anulat cererea formulată de clientul acestui avocat. De asemenea, la aceeași instanță, un cetățean a dat în judecată Comisia Locală de Fond Funciar Clejani și Comisia de Fond Funciar Giurgiu. De data aceasta, Primăria a câștigat, la 25 noiembrie 2020, procesul, instanța respingând cererea petentului ca neîntemeiată.

Tot la Bolintin Vale, Straco Grup a solicitat validarea popririi conturilor comunei Clejani și a Direcției de Trezorerie și Contabilitate Publică Giurgiu, ca terț poprit. În 23 decembrie 2019, instanța a încuviințat cererea, iar, la 10 septembrie 2020, Tribunalul Giurgiu a respins apelul formulat împotriva încheierii judecătoriei, ca nefondat.

Un alt proces în care avocata Andrei reprezintă Primăria Clejani se află tot la Judecătoria Bolintin Vale, unde instituția publică a formulat o altă contestație la executare în litigiul cu Straco Grup SRL. În 29 octombrie 2020, cererea a fost respinsă. De asemenea, la Tribunalul Giurgiu există un dosar în care o companie a dat în judecată Consiliul Județean Giurgiu și mai multe primării, printre care și cea din Clejani. Procesul are termen pe 9 februarie 2021. Iar, la Curtea de Apel București, se află o cerere prin care comuna Clejani solicită anularea unui act administrativ emis de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Cauza are termen pe 18 februarie.

Același cabinet de avocatură reprezintă Primăria orașului Mihăilești. Printre dosarele vizate se află două de la Tribunalul Giurgiu, în care Prefectura a dat în judecată instituția pentru anularea unei dispoziții din 2013.

Al doilea proces reprezintă un litigiu între Consiliul Județean și Primăria Mihăilești. Instanța a dispus, cu acest prilej, ca primăria să plătească 40% din veniturile provenite din impozitul pe mijloacele de transport de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone, aferente anului 2018, la care se adaugă și dobânda legală calculată de la data de 25 august 2020 până la data achitării debitului.

Nu în ultimul rând, soția deputatului PNL Alexandru Ioan Andrei a mai încheiat, la 1 octombrie 2020, un contract de asistență juridică cu filiala Giurgiu a Partidului Național Liberal, în valoare de 1.000 de lei. Formațiunea a fost dată în judecată, la Judecătoria Giurgiu, de un anume George Țigănilă, printr-o acțiune în răspundere delictuală. PNL a câștigat procesul pentru că, la 15 ianuarie 2021, instanța a luat act de renunțarea reclamantului la judecată.

 

Avere impresionantă

 

Familia deputatului Andrei are o avere consistentă, potrivit documentelor depuse de parlamentar pe site-ul instituției. Se menționează aici terenuri intravilane și extravilane, intrate în posesia acestuia, în perioada 2006-2016, în suprafață totală de 88.896 de metri pătrați.

La acestea se adaugă imobile. Multe. Șapte apartamente în Giurgiu, dintre care două din 2004, unul din 1995, trei din 2006 și unul din 2007, la care se adaugă o casă de locuit în localitatea Coslogeni, din 2016. Suprafața totală a acestor clădiri este de 544 de metri pătrați.

Deputatul deține în conturile bancare deschise la Alpha Bank 381.416 lei și 5.000 de euro și a împrumutat companiile soției cu 404.500 de lei. Andrei are datorii bancare, contractate în 2007, cu scadență în 2027, în valoare de 53.090 euro. Soția sa a primit o donație de 10.000 de euro.

În ultimul an fiscal, Alexandru Ioan Andrei a câștigat ca parlamentar suma de 141.381 de lei, iar soția sa, ca avocat, 300.000 de lei.

×
Subiecte în articol: Alexandru Ioan Andrei