O grupare de “mercenari” i-a terorizat şi şantajat pe oamenii de afaceri din Bucureşti, în special pe cei de origine israeliană. Plângerile împotriva grupării s-au strâns una câte una la Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorism. În urmă cu două zile, procurorii i-au săltat pe Shimon Efraim, Kastro Charli, Erlith Nehemia, Malka Zosef, Mihai Mila, Angela Olteanu şi Florin Păun. Alături de ei a mai fost reţinut şi Mihai Mila, un apropiat de-ai lui Gigi Becali. Cei şapte cetăţeni români şi israelieni reţinuţi, în noaptea de marţi spre miercuri, de procurorii DIICOT, fiind cercetaţi pentru recuperări de bani şi alte fapte cu violenţă, au fost arestaţi preventiv, de Curtea de Apel Bucureşti. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Esteticianul
Medicul estetician Iancu Morad a antamat doi israelieni pentru a recupera în numele său suma de 80.000 euro de la medicul Gad Renert, patronul unui salon de înfrumuseţare din Bucureşti. Terorizat şi ameninţat, Gad Renert a plătit suma solicitată de recuperatori. Ulterior, cei doi medici s-au întâlnit pentru o discuţie finală, ocazie cu care Morad a semnat un document în care se preciza că a primit banii datoraţi. Numai că, atunci când Morad s-a dus să-şi ridice banii de la recuperatori, aceştia l-au atenţionat că Gad Ofir Renert a făcut o plângere la DIICOT în legătură cu calvarul prin care a trecut. În acest context, având în vedere situaţia judiciară creată, Iancu Morad trebuia să mai plătească alţi 60.000 euro, pentru ca ei să poată scăpa basma curată. Morad a semnat un document fără a avea banii, iar ulterior semnării documentului i-a contactat pe recuperatori pentru a-i înapoia suma de bani. Astfel, Morad a ajuns la rândul său să fie terorizat de “mercenari” pentru a-şi plăti datoria. Pentru a scăpa de teroare, Morad ar fi apelat la un cunoscut din Mossad, serviciul secret israelian, căruia i-a cerut ajutorul pentru a-i calma pe mafioţi.
Magistraţii au decis ca Iancu Morad să fie cercetat în stare de libertate. Am încercat să stăm de vorbă şi cu medicul Gad Renert, numai că o angajată de la clinica acestuia a spus că acesta nu este la birou, urmând ca la o dată stabilită de el să susţină o conferinţă de presă în care să ofere mai multe informaţii legate despre ceea ce i s-a întâmplat.
Bătut şi ameninţat cu pistolul
O altă victimă a reţelei israeliene este Harfi Mikael, administratorul mall-ului Grand Arena. Acesta a fost dus într-un apartament din cartierul rezidenţial din Pipera unde a fost întâmpinat de Shimon Efraim şi Kastro Charli. După ce a fost ameninţat cu pistolul şi bătut de cei doi, Harfi a acceptat să plătească suma de două milioane de euro. După ce a fost bătut câteva ore, Harfi a acceptat să plătească un avans de aproximativ 100.000 dolari pentru a scăpa cu viaţă. În cursul dimineţii zilei de 5 iunie, Harfi a fost condus de cei doi conaţionali la avocata Angela Olteanu, unde a semnat un contract fictiv de “servicii web”. Sub presiune, Harfi a semnat contractul. La scurt timp după ce a scăpat, administratorul mall-ului Grand Arena s-a prezentat la DIICOT, unde a povestit calvarul prin care a trecut.
Procurorii DIICOT au audiat în acest caz 15 persoane, cetăţeni israelieni şi români, pe care le-au ridicat în urma unor percheziţii la locuinţele acestora din Bucureşti şi din localităţile Pantelimon, Voluntari, Măgurele şi Roşu din judeţul Ilfov, precum şi la sediul unui cabinet de avocatură. La finalul audierilor au fost reţinuţi şapte dintre aceştia. Actiunea a fost efectuata cu sprijinul lucratorilor din cadrul Jandarmeriei Romane si IGPR - SIAS.
Suportul tehnic a fost asigurat de catre IGPR – DOS
Procurorii DIICOT au emis ordonanţe de reţinere pentru Shimon Efraim, Kastro Charli, Erlith Nehemia, Malka Zosef, Mihai Mila, Angela Olteanu şi Florin Păun. În anchetă este vizat şi Tolea Ciumac, însă acesta nu a fost găsit de procurori. Totuşi, Tolea Ciumac s-a prezentat, miercuri dimineaţă, la sediul Poliţiei Capitalei, pentru a afla detalii despre calitatea sa în acest dosar, notează Mediafax. DIICOT urmează să-l citeze în vederea audierii, el având calitatea de martor în acest caz.
Interesant este că până la această oră nu există reacţie din partea autorităţilor israeliene, iar subiectul a fost mediatizat modest, cea mai mare atenţie fiindu-i acordată de site-ul numărul unu de informaţii ynetnews.com, inclusiv în varianta sa în limba engleză.
Reacţia SRI
Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a precizat pentru Mediafax că: “aici vorbim de un caz complex în care SRI a avut în atenţie de la jumătatea anului 2013 acest grup infracţional constituit din cetaţeni istraelieni care identificau conaţionali de pe teritoriul României, în general cu situatii financiare foarte bune, de regulă oameni de afaceri, pe care îi constrângeau prin diverse metode, inclusiv răpire, să remită foloase materiale. În acest caz cu valenţe transfrontaliere, Serviciul Român de Informaţii a cooperat prin metode şi mijloace specifice alături de DIICOT cu parteneri interni şi externi pentru destructurarea acestui grup infracţional”.