x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Manual de crescut şi vândut firme în energie

Manual de crescut şi vândut firme în energie

de Adrian Mogos    |    28 Feb 2012   •   21:00
Manual de crescut şi vândut firme în energie

In martie 2007, parlamentarul Iulian Iancu spunea ca Gabriel Stefan, fiul lui Pinalti, si Andrei-George Ursarescu si-au vandut partile sociale dupa ce compania incepuse sa aiba probleme cu achizitionarea de energie de pe piata libera. La sfarsitul aceluiasi an, Green Energy avea datorii la bugetul de stat de peste 3 milioane de euro, drept pentru care autoritatile au demarat procedura executarii silite pentru recuperarea acestei sume. Pe 24 iunie 2008, Autoritatea Nationala pentru Reglementare in Domeniul Energiei ? ANRE a decis sa acorde inca o licenta, cu numarul 924, pentru un an firmei Green Energy. Concomitent cu obtinerea de licente, a continuat si morisca modificarilor structurii asociatilor. La doua luni dupa ce au obtinut licenta nr. 924, Scucci Limited, care avea 90% din partile sociale ale firmei, a decis sa scape de 10% pe care i le-a dat celuilalt asociat, Eduard-Marius Ciucu. Dupa prima schimbare majora, modificarea numelui din MEC Media in Green Energy, a urmat in martie 2009 o alta, mai importanta. Scucci Limited, off-shore-ul din Cipru reprezentat de Adinel Tudor, si-a transferat partea din firma catre RG Renovatio Group Limited si tot atunci s-a decis schimbarea numelui din Green Energy in Renovatio Trading SRL.

Investitii si tranzactii
Renovatio Group Limited aparea in Romania in urmatoarele firme: Renovatio Trading SRL, Ice Blink Consulting, Cernavoda Power SRL (anteriorul nume fiind Celuloza Consult SRL), Sibioara Wind Farm SRL, Sacele Wind Farm, Veteran Power SRL, Pestera Power SRL, Renovatio Solar SRL (fosta Lenida East Group SRL), Renovatio Power SRL, numele anterior al celei din urma fiind Cabo Invest SRL. Cabo Invest fusese timp de trei ani firma unui oarecare Cristian Stratan, care i-a plimbat sediul pe la cateva adrese din Bucuresti. In iulie 2007 Stratan a iesit din firma cedand-o in totalitate unui interpus al lui Lucian Badescu: Ioana-Claudia Finna. Tot atunci, Cabo a devenit Renovatio Power. La nici o luna de la aceasta afacere, Finna a cedat 85% din Renovatio Power catre un off-shore din Cipru, A.V. Alykos Ventures Limited. Renovatio Power avea, la nici cinci luni de la schimbarea numelui din Cabo, urmatoarea structura: Alykos Ventures Limited 95% si Alexandru-Ioan Teodorescu 5%. 17 octombrie 2008 a fost pentru baietii destepti din energie o zi importanta. Teodorescu si-a donat partea catre Renovatio Group Limited, astfel firma detinand 100% din Renova­tio Power. Renovatio Group Limi­ted imediat a vandut 85% unei firme spaniole cunoscuta pe piata de ener­gie, Nuevas Energias Occidente SL.

Romanii din spatele Renovatio Group Ltd
Interesant este ca in februarie 2008, conform datelor de la registrul comertului din Cipru, A.V. Alykos Ventures Limited si-a schimbat numele in R.G. Renovatio Group Limited. La infiintare, in noiembrie 2005, A.V. Alykos Ventures Limited avea un capital social de 1.200 de lire cipriote, adica vreo 2.000 de euro. Alykos era detinuta la randu-i in mod egal de alte doua off-shore-uri din Nicosia: Paramac Limited si Plenexus Limited. Paramac Limited era patronata, conform acelorasi informatii de la registrul comertului din Cipru, de Lucian Badescu, fiul fostului sef al Constraspionajului economic din SRI, iar Plenexus Limited de Silviu Bogdan Mihalcea-Calinescu. Mihalcea-Calinescu, care este si dealer de arta.

Precizari
In materialul pe care l-ati redactat au fost introduse informatii incorecte, asupra carora ma vad nevoita sa fac unele precizari.
Incep prin a spune ca nu aveam cum sa-mi angajez tatal nicaieri in debutul mandatului meu de parlamentar, avand in vedere ca, in aceeasi perioada, acesta a fost concediat. Ba, mai mult, tatal meu a avut un proces in aceasta speta, proces castigat definitiv si irevocabil, cu daune, in instanta, impotriva institutiei care l-a concediat. Apreciez ca fiecare are dreptul legitim la o cariera profesionala proprie, iar numele meu si legatura fortata cu activitatea tatalui meu au fost folosite in mod malitios in interiorul acestui articol. Pe de alta parte, am fost, e corect, actionar in societatea pe care o mentionati, asa cum am declarat de nenumarate ori public, dar pentru o perioada scurta, de cateva luni, acum circa sapte ani, cand nu eram parlamentar, ci avocat, perioada in care obiectul de activitate al acelei firme era legat de servicii de consultanta. Am parasit actionariatul acelei societatati in urma deciziei de majorare a capitalului social, pentru ca nu am avut resursele financiare necesare. In speranta ca informatiile publicate au fost rezultatul unei documentari insuficiente, nu o dovada de rea-credinta, va multumesc pentru oportunitatea de a prezenta si punctul meu de vedere.
Alina Gorghiu, Deputat
Va urma

×