Una dintre ultimele tentacule ale caracatiţei care a pus stăpânire pe Fisc în era “Blejnar” a fost tăiată de procurorii anticorupţie. Directorul executiv al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Ilfov, Claudiu Ristea, a fost prins de procurorii anticorupţie cu o şpagă de 30.000 lei. Banii proveneau de la un afacerist, care a fost de acord să dea o şpagă pentru a îi debloca conturile firmei. Ristea s-a conformat şi a semnat un document în acest sens, care a fost transmis la bancă. Şpaga a ajuns în mâinile lui Ristea prin intermediul a doi inspectori fiscali din Ilfov. Se pare că cei doi inspectori au cooperat din plin cu anchetatorii, motiv pentru care au fost mustraţi de anchetatori doar cu interdicţia de a părăsi ţara. În schimb, Ristea a fost reţinut.
Numele lui Claudiu Ristea a ajuns în atenţia opiniei publice în anul 2003, când se afla în fruntea Fiscului din Constanţa. Atunci a izbucnit un scandal de proporţii legat de returnarea ilegală de TVA, în valoare de zeci de milioane de dolari, motiv pentru care ministrul Mihai Tănăsescu l-a revocat din funcţie. Ulterior a fost luat sub aripă de Sorin Blejnar, care l-a mandatat să păstorească marile depozite angro din Ilfov. Tot în mandatul lui Blejnar, Ristea a fost plimbat pe funcţii de director adjunct la Sectorul 3, apoi la Bucureşti şi înapoi la Ilfov. În paralel, anchetatorii români încearcă să dea de urma lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar. În cazul în care Marta va fi scos la lumină va arunca în aer “reţeaua cu naşu în suflet”.
_________________________________
Una dintre ultimele tentacule ale caracatiţei care a pus stăpânire pe Fisc în era “Blejnar” a fost tăiată de procurorii anticorupţie. Directorul executiv al Administraţiei Judeţeane a Finanţelor Publice Ilfov, Claudiu Ristea, a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. El este acuzat că a primit mită 30.000 lei de la administratorul unei firme, pentru a aviza deblocarea contului societăţii. Şpaga a fost intermediată de Filip Alexandru Bogdan şi Constantin Augustin Murgoci, ambii inspectori în subordinea lui Ristea. Se pare că cei doi complici au cooperat cu anchetatorii, motiv pentru care au fost mustraţi doar cu interdicţia de a părăsi ţara. În schimb, Ristea a fost reţinut.
Povestea şpăgii
La 5 septembrie 2013, administratorul unei firme i-a promis lui Claudiu Ristea o şpagă de 20.000-30.000 lei, dacă va semna nişte documente cu ajutorul cărora i se deblocau conturile societăţii. Promisiunea a ajuns la urechile lui Ristea prin intermediul lui Constantin Augustin Murgoci şi Bogdan Alexandru Filip, ambii inspectori fiscali la Ilfov. Cei doi “poştaşi” i-au spus afaceristului că Ristea şi-a dat acordul, în acest sens semnând documentele necesare pentru deblocarea contului. Din contul cu pricina, afaceristul urma să scoată banii promişi, să-i înmâneze celor doi “poştaşi” fiscali, care la rândul lor trebuia să-i predea lui Ristea. Şpaga de 30.000 lei a fost înmânată celor doi pe data de 10 septembrie, iar în aceeaşi zi banii au ajuns la Ristea. Procuroriilor nu le-a rămas decât să-l prindă în flagrant şi să-l reţină pentru 24 de ore. În cursul zilei de ieri, a fost prezentat magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti pentru a fi arestat preventiv 29 de zile. În schimb, cei doi inspectori au interdicţie de a părăsi ţara în următoarele 30 de zile.
Cariera lui Ristea
Anul 2003 l-a prins pe Claudiu Ristea în fruntea Fiscului din Constanţa. În urma unui scandal de proporţii legat de returnarea de TVA de zeci de milioane de dolari, ministrul Finanţelor de atunci, Mihai Tănăsescu, l-a revocat din funcţie, fiind pus la dispoziţia ministrului. De la Constanţa a ajuns tocmai în Bucureşti, unde şi-a găsit un loc călduţ în aparatul central al Fiscului. Din anul 2005, a fost numit director adjunct la control pe judeţul Ilfov. Pe timpul când Sorin Blejnar se afla în fruntea Fiscului, Ristea a prins posturi de adjunct la Sectorul 3, apoi pe Bucureşti şi înapoi la Ilfov.
Avere
Claudiu Ristea are, potrivit ultimei declaraţii de avere, două apartamente în Bucureşti şi Constanţa, dar şi un teren de 3.500 mp în comuna Dragoslavele din judeţul Argeş. Nici cu banii nu o duce foarte rău. Are trei depozite bancare în valoare de 52.000 lei plus 10.100 euro, toate deschise în anul 2011, iar în conturile curente se mai regăsesc în jur de 28.000 lei. Soţia lui, Luminiţa Ristea, deţine părţi sociale la firmele: Consulting R Group SRL (48%), Consulting R Group Solutions SRL (35%), CRG Nexia Expert SRL (46%) şi CRG Nexia Audit (46%). Ultima firmă a fost creditată de Ristea cu suma de 988 lei.
Dar aceasta nu este singura firmă căreia i-a dat împrumut în nume personal. El a mai împrumutat şi firma Casa R Prest SRL cu aproximativ 20.000 lei. În anul 2012, Ristea s-a împrumutat de la firmele soţiei aproape 21.000 lei, datorii pe care trebuie să şi le achite anul acesta. Soţii Ristea au avut un venit anual de 413.000 lei. În plus, Luminiţa Ristea a mai încasat alţi 73.000 lei ca expert contabil, plus dividente de aproximativ 60.000 lei de la CRG Nexia Expert şi CRG Nexia Audit.
Sorin Blejnar a dispărut din peisaj
Fostul şef al Fiscului din România, Sorin Blejnar (foto), a dispărut din atenţia opiniei publice. Rareori mai este chemat pe la Direcţia Naţională Anticorupţie pentru vreo declaraţie. În schimb, Blenar este inculpat în dosarul de evaziune fiscală cu produse petroliere cu un prejudiciu de aproximativ 21 milioane lei. Acesta ar fi sprijinit împreună cu fostul său şef de cabinet, Codruţ Marta, o grupare de evazionişti care a dezvoltat un amplu mecanism prin care se fenta plata accizelor către stat. Dosarul se află pe rolul instanţelor de judecată. Blejnar a susţinut de-a lungul timpului că este nevinovat. În acest dosar au fost trimise în judecată 17 persoane fizice şi juridice, între care şi doi şefi din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Braşov, dar şi fostul şef de cabinet a lui Sorin Blejnar, Codruţ Marta.
Şeful vămilor, partenerul lui Blejnar
Viorel Comăniţă (foto), fost şef al Vămilor, a fost reţinut în dosarul în care este implicat fostul şef al ANAF Sorin Blejnar. Alături de ei mai sunt fostul şef SIPI Constanţa Dan Florin Secăreanu şi afaceristul Radu Nemeş. Toţi sunt acuzaţi de complicitate la evaziune în legătură cu importul de produse petroliere. Numele lui Comăniţă mai apare şi într-un dosar de trafic de influenţă şi mită de 1,8 milioane de euro la ANAF.
Dispărut fără urmă
Ancheta dispariţiei lui Codruţ Marta (foto) este în impas. Fostul şef de cabinet al lui Blejnar parcă a fost înghiţit de pământ. În cazul în care Marta va fi scos la lumină, va arunca în aer “reţeaua cu naşu în suflet”. Codruţ Marta a dispărut fără urmă pe 21 martie 2012. Autorităţile judiciare din România au luat în calcul mai multe variante în legătură cu dispariţia misterioasă a acestuia. Pe de-o parte există varianta că ar fi fost ucis la comanda unui grup de interese. Pe de altă parte se vehiculează ideea că ar fi fugit din ţară din cauză că pe numele său se aflau în lucru la Direcţia Naţională Anticorupţie şi DIICOT mai multe dosare de evaziune fiscală. Oriunde s-ar afla, el este cheia marilor dosare de evaziune fiscală în care sunt implicaţi înalţi funcţionari din cadrul Fiscului şi al serviciilor secrete.