x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Tăuții Măgherăuș, orășelul care tocmai a dat bani grei pe echipament anti-COVID

Tăuții Măgherăuș, orășelul care tocmai a dat bani grei pe echipament anti-COVID

de Ion Alexandru    |    29 Iun 2023   •   08:20
Tăuții Măgherăuș, orășelul care tocmai a dat bani grei pe echipament anti-COVID

Mai multe primării, unități sanitare sau chiar inspectorate școlare au selectat, anul acesta, vestita companie Best Achiziții SRL, implicată în cele mai interesante afaceri cu statul român încheiate în timpul stărilor de urgență și de alertă, pentru achiziția de măști de protecție împotriva răspândirii Sars-Cov-2.

Cea mai proaspătă astfel de cumpărătură a fost făcută de orașul maramureșan Tăuții-Măgherăuș, care a organizat o astfel de procedură de achiziție în august 2022, pentru a o finaliza în iunie 2023. Best Achiziții, controlată de fosta directoare PDL a Complexului Sportiv Olimpia, Mihaela Elena Neagu, s-a reprofilat, din toamna anului trecut, și pe economia de război. A vândut rezervelor statului pachete de campare de 100 de milioane de euro, dar și mâncare pentru Forțele Navale Române.

Paradigma pandemiei de Covid-19 bântuie, în vara anului 2023, autoritățile administrației publice locale din orașul Tăuții Măgherăuș, din județul Maramureș. Primăria localității a finalizat, în acest sens, la jumătatea lunii în curs, o achiziție de echipamente pentru combaterea răspândirii temutului virus, pe care a antamat-o încă din vara anului trecut.

Concret, la data de 17 august 2022, Primăria Orașului Tăuții Măgherăuș publica pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț în vederea contractării de echipamente de protecție șentru prevenirea și combaterea „potențialei răspândiri a infecției cu virului Sars-Cov-2”, specificând, în caietul de sarcini, că „răspândirea virusului Sars-Cov-2 a schimbat, în ultimul an, dinamica vieții persoanelor din orașul Tăuții Măgherăuș. Există schimbări în toate domeniile de activitate, iar criza cauzată de noul virus a ridicat multe probleme  de ordin economic, sanitar, dar și social”. Astfel încât, obiectul general al achiziției consta în „dotarea unităților de învățământ preuniversitar de stat din oraș cu echipamente de protecție și dezinfectanți, cu scopul protejării populației în contextul crizei sanitare generate de noul coronavirus”. „Prin dotarea unităților de învățământ, se contribuie la crearea unei capacități adecvate de îngrijire și tratament a cazurilor de infecție cu virusul Sars-Cov-2”, se mai arată în această documentație.

În acest sens, au fost scoase la „mezat” un lot vizând achiziția a 201.600 de măști de protecție sanitară, un lot privind dezinfectanți și echipamente de protecție, dar și un lot vizând aparatură destinată sterilizării aerului, fiind pusă la bătaie suma de 222.862 de lei fără TVA. 

 

Patroana a revenit, afacerile au rămas aceleași

 

Dezinfectanții și echipamentele de protecție au fost achiziționate de la SC Ana Invest Research SRL, în baza unui contract, în valoare de 204.718 lei fără TVA, în data de 12 aprilie 2023. Iar măștile de protecție au fost cumpărate, în 16 iunie 2023, cu 18.144 de lei, de la SC Best Achiziții SRL.

Best Achiziții este celebra companie abonată la contractele cu statul, în timpul stării de urgență și stării de alertă, pentru furnizarea de măști, combinezoane și teste Covid. Patroana acestei companii, Mihaela Elena Neagu, este fosta directoare a Complexului Sportiv Olimpia, propulsată în acea funcție de guvernarea PDL, grație relației pe care aceasta o avea, la momentul respectiv, cu fostul ministru al Tineretului și Sportului, Monica Iacob Ridzi. Oficial, afacerile din pandemie ale acestei firme au fost făcute cât timp acționariatul a fost controlat de fiul Mihaelei Elena Neagu, Alexandru Vlad Cristescu, un partener de afaceri al grupării de interese economice conduse de fostul viceprimar PDL Constantin Robert Ionescu, un personaj apropiat de fosta consilieră a lui Ludovic Orban, Simona Ciulavu. Ambii apar în stenogramele dosarului „Unifarm” în timp ce făceau demersuri pe lângă premier pentru a aduce măști importate din Turcia. 

 

Din Fundu Moldovei până la Roșiorii de Vede

 

Oficial, pandemia s-a încheiat, în România, în 8 martie 2022, odată cu ridicarea stării de alertă. Neoficial, contractele cu materiale de protecție anticovid făcute de Best Achiziții continuă și în prezent. Spre exemplu, Primăria comunei Fundu Moldovei a încheiat cu Best Achiziții, la data de 27 aprilie 2023, un contract de 56.448 de lei fără TVA, pentru echipamente și materiale necesare „gestionării crizei sanitare cauzate de Sars-Cov-2”.

De asemenea, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași a încheiat la data de 3 mai 2023, cu o asociere din care face parte și Best Achiziții SRL, un contract în valoare de 475.000 de lei pentru achiziția de măști chirurgicale cu trei pliuri. Iar, la 22 decembrie 2022, Spitalul Municipal Sighetu Marmației a încheiat cu aceeași firmă un contract cu durata de doi ani, în valoare de 61.200 de lei, pentru achiziția de măști de protecție „UF”.

Best Achiziții SRL a primit, în 9 ianuarie 2023, și de la Spitalul Municipal Caritas din Roșiorii de Vede un contract de 26.611,2 lei fără TVA, pentru furnizarea de măști de protecție pentru gestionarea crizei Covid-19. Firma controlată de Mihaela Elena Neagu a mai încheiat, la 16 martie 2023, un contract de 494.085,2 lei fără TVA cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău, pentru livrarea de măști de protecție chirurgicală de unică folosință, pentru dotarea instituțiilor de învățământ preuniversitar.

 

 

Business extins de la criza sanitară la economia de război

 

„Jurnalul” a dezvăluit, în edițiile precedente, că, în toamna anului trecut, imediat după ce SC Best Achiziții SRL a fost repreluată oficial de către Mihaela Elena Neagu (FOTO), compania în cauză și-a extins aria de acțiune în ceea ce privește contractele cu statul, adaptându-se de la economia de pandemie la economia de război.

Astfel, în data de 18 noiembrie 2022, Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale a încheiat, prin atribuire directă, un contract în valoare de 1.409.845 de lei fără TVA, pentru furnizarea de… făină, mălai, paste, orez, gem și ulei. Apoi, la data de 27 ianuarie 2023, Rezervele Statului au încheiat cu asocierea formată din SC Best Achiziții SRL și firma turcească Zorlu Dis Ticaret Anonim Sirketi un contract-cadru în valoare de 366.768.279,84 lei fără TVA pentru achiziția de pachete de campare pentru intervenții operative. A  fost invocată, în caietul de sarcini, primejdia unui eveniment nuclear la centrala nucleară de la Zaporojie – Ucraina, pentru cumpărarea de către Guvernul României a unor cantități impresionante de corturi, paturi, pături, perne, fețe de pernă, tricouri și treninguri. În baza acestui contract-cadru, la data de 13 februarie 2023, a fost atribuit acelorași două companii un prim contact subsecvent, în  sumă de 86.282.200 de lei fără TVA, iar la data de 24 aprilie 2023 a fost încheiat și un al doilea contract subsecvent, în valoare de 226.895.500 de lei fără TVA.

Best Achiziții SRL împreună cu Stimpex SA și Rotman Industries au fost selectate, la data de 22 februarie 2023, de către Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02022 Constanța – Baza Logistică Navală „Pontica” – să furnizeze rații individuale de luptă necesare hrănirii personalului care execută misiuni de luptă din Forțele Navale Română. Valoarea contractului se ridică la 16.405.192,44 lei fără TVA. Achiziția constă în câte 3.548 de pachete cu mâncare gătită cu carne de vită, cu carne de pui sau și cu preparate din carne.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: pandemie afaceri masti anticovid