x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Pe hârtie, afacerile fiicelor lui Băsescu sunt pe butuci. În realitate, „Petrov” și-a tras apartament de jumătate de milion de euro

Pe hârtie, afacerile fiicelor lui Băsescu sunt pe butuci. În realitate, „Petrov” și-a tras apartament de jumătate de milion de euro

de Ion Alexandru    |    07 Iun 2022   •   07:55
Pe hârtie, afacerile fiicelor lui Băsescu sunt pe butuci. În realitate, „Petrov” și-a tras apartament de jumătate de milion de euro

Familia lui Traian Băsescu pare să poată „răsufla ușurată”, după ce unele dintre problemele cele mai stringente s-au rezolvat. Unele, permanent, cum ar fi achiziția de lux pe care fostul președinte a făcut-o, cumpărându-și un apartament într-un ansamblu rezidențial din cartierul Domenii, iar altele, temporar.

Aici intră faptul că procesul în care fiica sa cea mare, Ioana, a primit, la fond, cinci ani de pușcărie cu executare a fost amânat de către Înalta Curte de Casație și Justiție până după vacanța judecătorească. Afacerile familiei ex-prezidențiale par a fi, însă, „greu încercate”, după ce conturile fostului șef de stat s-au golit cu câteva sute de mii de euro, iar afacerile pe care fiicele, Ioana și Elena, merg în pierdere. Atât de în pierdere, încât mezina a decis să-și lichideze compania, la începutul acestui an.

Amenințat cu procese și cu executorii judecătorești, Traian Băsescu a părăsit vila din cartierul Primăverii, cumpărându-și un apartament de lux în zona Domenii, din Sectorul 1 al Capitalei, în imediata apropiere a Arcului de Triumf. El a cumpărat ultimul apartament din primele faze ale proiectului Arcadia Apartments Domenii, dezvoltat de Dan Şucu și Conadi.

Un astfel de apartament ajunge, spun specialiștii în domeniul imobiliar, la o jumătate de milion de euro. 

Această cheltuială nu pare, însă, a fi singura „pierdere” financiară a familiei Băsescu. Compania pe care fiica sa cea mare, Ioana, o deține, SC SC Business Recreational Logistics SRL, fostă SC Creative Business Point, înregistrează pierderi după pierderi. Conform bilanțului depus la Ministerul Finanțelor Publice, pentru anul 2021, societatea avea active imobilizate total în  valoare de 640.211 lei, o cifră de afaceri netă de 30.185 de lei, a avut venituri de 30.224 de lei și a cheltuit… 122.715 lei. Pierderea înregistrată, conform acestui document, a fost, numai anul trecut, de 93.200 de lei. 

Cum a renunțat Ioana la 100.000 de euro

Este vorba despre aceeași firmă în legătură cu care „Jurnalul” a dezvăluit că, în 22 septembrie 2017, Ioana Băsescu, în calitate de unic asociat, la vremea respectivă, a decis să majoreze capitalul social al firmei, de la 200 de lei 404.530 de lei. Diferența de 404.330 lei reprezintă o sumă împrumutată societății personal de Ioana Băsescu, conform unor contracte de împrumut înregistrate în 10 octombrie 2014, 27 februarie 2015 și9 martie 2015, actualizate prin acte adiționale. Interesant este că fata cea mare a lui Traian Băsescu a renunțat de bunăvoie la restituirea de către compania sa a sumei de 404.330 de lei. De atunci, însă, firma a mers numai în pierdere, înregistrând, zeri cifre de afaceri și cheltuieli mai mari decât încasările.

În 2020, în plină stare de alertă, când afacerile private au cunoscut un declin serios, ca urmare a pandemiei de Covid-19, Ioana Băsescu făcea o mișcare mai mult decât interesantă. Cu o lună înainte de alegerile locale, Ioana Băsescu, în calitate de unic asociat al companiei SC Creative Business Point SRL – firmă care se ocupă cu consultanța pentru management și afaceri în domeniul holdingurilor, decide să majoreze capitalul social cu 100 de lei și să-și coopteze propriul soț în structura acționariatului.

A intrat pe piața auto

Odată cu această schimbare, firma a primit, la obiectele secundare de activitate, comerțul cu autovehicule, cu întreținerea și repararea autovehiculelor, cu comerțul cu ridicata de piese și accesorii pentru autovehicule, cu comerțul cu amănuntul de piese și accesorii pentru autovehicule, precum și cu comerțul cu motociclete, piese și accesorii aferente, întreținerea și repararea motocicletelor.

EBA și-a lichidat firma care vindea haine pentru mame și copii

Nu doar fata cea mare a lui Băsescu pare să aibă probleme cu afacerile firmei, ci și fata cea mică, Elena. În luna ianuarie, aceasta din urmă și-a lichidat compania care se ocupa cu vânzarea de haine pentru mame și copii, pe internet, pentru că se află în imposibilitatea de a-și derula obiectul de activitate. Compania fusese înființată în anul 2018 și a avut sediul social în același apartament de bloc cu societatea de consultanță fondată de fostul general SRI Dumitru Dumbravă, artizanul „câmpului tactic” din justiție. Elena Băsescu nu mai are alte afaceri, lucrează consilier la Camera Deputaților și locuiește în celebrul apartament din strada Șerban Mihăileanu, pe care tatăl său, Traian Băsescu, și l-a repartizat singur, de la stat, pe vremea când era primar general al Capitalei.

Apelul în dosarul „Alegerilor din 2009”, amânat până după vacanța judecătorească

Traian Băsescu a primit, însă, la finalul săptămânii trecute, și un timp de „respiro” din partea magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care judecă apelul în dosarul privind campania electorală prezidențială din anul 2009. În acest dosar, Curtea de Apel București a condamnat-o pe Ioana Băsescu la cinci ani de închisoare cu executare, iar Elena Udrea a primit 8 ani de pușcărie. 

Arestarea Elenei Udrea în Bulgaria, după condamnarea din dosarul „Gala Bute”, a încurcat cursul apelului, mai ales că o decizie definitivă în acest proces de la ÎCCJ era așteptat a se da chiar luna trecută. Ei bine, la ultimul termen de judecată, care a avut loc în data de 25 mai 2022, magistrații au decis să reia dosarul după vacanța judecătorească, în ședința care va avea loc la data de 8 septembrie. 




 

×
Subiecte în articol: ioana basescu Traian Băsescu