x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Pinalti” a ratat Poşta, dar a pus mâna pe Sare.

„Pinalti” a ratat Poşta, dar a pus mâna pe Sare.

de Petru Zoltan    |    14 Iun 2011   •   21:00
„Pinalti” a ratat Poşta, dar a pus mâna pe Sare.

Romania cnezatelor portocalii: La umbra Guvernului incapabil, baronii portocalii si-au subordonat Romania. Au transformat functia publica in instrument de imbogatire, au secretizat fondurile europene, au alungat medicii si profesorii. Acum impart tara intre ei.

'Baronul' local Gheorghe Stefan 'Pinalti' controleaza cu mana de fier orasul de sub Pietricica. Nu ii scapa nimic printre degete. Ba mai mult, imparte banul public al pietrenilor dupa bunul plac. Insa, in ultima vre­me, satul de statutul minuscul de 'ba­ron local', si-a intins tentaculele pana in Bucuresti si Constanta, unde si-a impus 'aghiotantii' in posturi-cheie. In urma negocierilor din sanul Partidului Democrat, Gheorghe Stefan l-a numit pe consilierul sau perso­nal de la Primaria Piatra Neamt, Gabriel Muraru, in functia de director gene­ral al Societatii Nationale a Sarii, companie aflata in subordinea Mi­nisterului Economiei. Desi se pare ca initial voia sa-l numeasca sef peste Posta Romana. Pe langa functia de consilier, Gabriel Muraru controla mai multe firme, dar detinea si clubul Gatsby, situat in incinta Teatrului Tineretului.

Croitorul Gabriel Muraru a fost facut 'rege' peste Societatea Natio­na­la a Sarii in urma cu un an, dupa ce a fost nevoit sa paraseasca orasul controlat de clanul Mararu. Dar, inainte de a fi transferat de 'Pinalti' la Bucuresti, o firma a acestuia, Favo Investments & Consulting Srl, s-a pricopsit cu trei contracte puse la bataie de Primaria Piatra Neamt. Pentru aproximativ 100.000 de euro, firmele Favo Investments & Consulting Srl si Euro Building Srl trebuiau sa restaureze si sa puna in va­loare zona istorica si culturala Curtea Domneasca din Piatra Neamt. Cele doua firme au mai obtinut un alt contract in valoare de aproximativ 150.000 de euro pentru servicii de asistenta tehnica prin diriginti de santier. Cireasa de pe tort a reprezentat-o cooptarea acelorasi firme in proiectul 'Dezvoltarea Infrastructurii turistice pe masivul Cozla', eva­luat la peste 58 de milioane de lei, la care Uniunea Europeana a contribuit cu 23,2 milioane de lei, unde urmau sa acorde asistenta tehnica si sa ofere inspectori de santier. Intre timp, aceeasi firma a lui Muraru impreuna cu KPMG

Romania au semnat un contract de consultanta cu Electrica SA in valoare de 1,39 milioane de lei, pentru atragerea fondurilor europene. Cu doua luni inainte de a fi uns jupan la Societatea Nationala a Sarii (SALROM), Gabriel Muraru a dat tunul. Favo Investments & Consulting Srl a semnat cu SALROM un contract de consultanta pentru un program de achizitii de utilaje si echipamente de productie in valoare de 3,5 milioane de euro, bani proveniti din fondurile europene. La scurt timp dupa ce a fost instalat pe scaunul de director general al SALROM, Muraru si-a cedat oficial firma, pentru a isi pierde urma. Firma de consultanta a lui Muraru a fost trecuta pe numele a doua tinere, Alexandra Elena Goicea si Roxana Luminita Ciobotaru, folosite ca paravan pentru afacerile din ograda lui 'Pinalti'.

Contactat telefonic, Gabriel Muraru sustine ca 'contractele incheiate cu Primaria Piatra Neamt au fost pe consultanta. Firma mea a primit un procent de 10%, din valoarea acelor contracte'. In paralel la Piatra Neamt, primarul Gheorghe Stefan a incercat sa scoata la mezat toata infrastructura turistica din municipiu: telegondola, teleschi, partie de schi, strand, parc zoologic etc., care urma sa treaca in administrarea firmei Authentic Travel & Management S.A. Aceasta societate este detinuta de Authentic Trustees Ltd (50%), D.D. Land Oil Corporate Ltd (40%) si Geo Oil Company (10%), unde Alexandra Elena Goicea apare prin­tre actionari. Legat de acest fapt, Gabriel Muraru a declarat ca el nu are nici o legatura. 'Am cedat firma. Am primit un telefon de la cineva, si m-a intrebat daca vreau sa vand afa­cerea. Si am vandut.'

Dar Gheorghe Stefan s-a gandit si la confortul oamenilor din obstea pe care o conduce. Pentru ei a demarat un proiect de creare a spatiilor verzi, construirea unui pod si a unei parcari in zona intersectiei Piata Stefan cel Mare, Strada Orhei, Bulevardul Dacia si amenajarea complexa a paraului Cuejdi. Toate aceste lucrari au fost evaluate la peste 42 de mi­lioane de lei, din care asistenta financiara nerambursabila solicitata din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala a fost de 34.750.230,62 lei, iar restul contributia Primariei. Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme, formata din Societatea de Constructii, Instalatii si Montaj (SCIM) SA, Autoprima Serv SRL si IFCO SA Potrivit Bursei de Valori Bucuresti, principalii actionari ai SCIM SA sunt Bogdan Anastasiu Moisoiu, SIF Transil­vania Brasov si Gabriel Bu­tu­cescu. Primul este fiul consilierului portocaliu Danut Moisoiu, din Consiliul Local al Municipiului Constanta. Primarul Gheorghe Stefan a spus ca nu face comentarii pentru Jurnalul National.

PD-istul este cunoscut in Constanta pentru afacerile profitabile pe care le are cu institutiile publice. El a fost acuzat de colegi de partid ca prefera sa faca bani cu membrii PSD decat cu cei din PDL. Portocalii din Constanta s-au suparat dupa ce SCIM a primit un contract de trei milioane lei de la Primaria Silistea.

×
Subiecte în articol: ancheta