![Poliția a aflat abia acum cine este „Mama cu bijuterii”, femeia găsită moartă în 1982. Însă misterul se adâncește și mai mult Poliția a aflat abia acum cine este „Mama cu bijuterii”, femeia găsită moartă în 1982. Însă misterul se adâncește și mai mult](/thumbs/rss/2025/02/politia-a-aflat-abia-acum-cine-este-mama-cu-bijute-67285f5.jpg)
Inspectoratul General al Poliției Române organizează o licitație deschisă pentru achiziționarea a cinci noi ambarcațiuni de patrulare și intervenție, destinate misiunilor pe fluviul Dunărea și pe brațele interioare navigabile ale acestuia. Iar achiziția propriu-zisă urmează să fie atribuită la finalul lunii viitoare. Pentru aceasta, IGPR pune la bătaie un buget de peste 1,52 milioane de euro, parte din finanțare fiind asigurată din fonduri europene, iar restul urmând să fie acoperit de la bugetul de stat.
Operațiunea a fost demarată de către Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) în data de 17 ianuarie 2025, când instituția a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare, prin intermediul căruia a făcut cunoscută intenția de a achiziționa ambarcațiuni de patrulare și de intervenție.
Este vorba despre încheierea unui acord-cadru de furnizare de ambarcațiuni de patrulare și de intervenție, care vizează achiziția a minimum două și a maximum cinci astfel de ambarcațiuni. Conform anunțului de participare citat, autoritatea contractantă a pus la bătaie un buget maxim estimat de 6.273.665 de lei fără TVA, respectiv de 7.465.661,9 lei cu TVA inclusă (1.523.604 euro) pentru toate cele cinci ambarcațiuni. Prețul maxim pe care Poliția Română este dispusă să-l chetuie pentru una dintre aceste aceste cinci ambarcațiuni a fost stabilit la 1.254.731,09 lei fără TVA, adică la 1.493.130 de lei cu TVA inclusă (304.720,4 euro).
Potrivit aceluiați document, achiziția ambarcațiunilor se referă la un proiect finanțat din fonduri ale Uniunii Europene. Este vorba despre Proiectul „Safer Climate Within the Romanian – Serbian Border Area”, prin care se finanțează, parțial, această achiziție, restul de bani trebuind să fie asigurați de la bugetul de stat.
Livrarea se va face în cinci porturi
În vederea achiziției acestor ambarcațiuni, Inspectoratul General al Poliției Române precizează că organizează o licitație deschisă, durata contractului-cadru ce urmează a fi încheiat fiind de 24 de luni.
Cele cinci ambarcațiuni care fac obiectul acestui contract urmează să fie livrate, câte una, în Gara Fluvială din Portul de Pasageri Drobeta-Turnu Severin, în Bazin Port Giurgiu, în Bazin Port Orșova, în Bazin Port Corabia și în Bazin Port Calafat.
De asemenea, Poliția Română mai precizează că, în legătură cu criteriul de atribuire ales, va fi folosită metoda de evaluare a celui mai bun raport calitate-preț, unde 60% din punctaj se acordă pentru prețul ofertei, 20% din punctaj se acordă puterii celor două motoare din dotarea ambarcațiunii, iar alte 20 de procente se acordă perioadei de garanție suplimentară oferită de către furnizor.
![Poliția a aflat abia acum cine este „Mama cu bijuterii”, femeia găsită moartă în 1982. Însă misterul se adâncește și mai mult Poliția a aflat abia acum cine este „Mama cu bijuterii”, femeia găsită moartă în 1982. Însă misterul se adâncește și mai mult](/thumbs/rss/2025/02/politia-a-aflat-abia-acum-cine-este-mama-cu-bijute-67285f5.jpg)
Ofertele urmează să fie deschise în data de 24 februarie 2025, la ora 15.00, în SEAP, potrivit anunțului de participare citat.
Păzirea „ecosistemelor Dunării și a lacurilor interioare”
Conform caietului de sarcini care stă la baza acestei achiziții, structurile din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române „acționează pentru îndeplinirea misiunilor specifice pentru un sector de 1.779 de kilometri de căi navigabile (fluviul Dunărea și brațele interioare navigabile), în 35 de porturi, dintre care 3 porturi maritime, 6 porturi fluvio-maritime și 26 de porturi fluviale, precum și pe lacurile navigabile interioare Bicaz și Snagov, având în dotare mijloace de mobilitate navală”.
Aceste structuri, în conformitate cu prevederile Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române, acționează în zona de competență pentru îndeplinirea mai multor tipuri de misiuni.
Astfel, Poliția națională execută activități de patrulare cu șalupele și cu ambarcațiunile din dotare în zona de competență „pentru menținerea siguranței publice și prevenirea comiterii ilegalităților în domeniul naval”. De asemenea, activitățile presupun „intervenția pe apă la evenimentele sesizate în zona de competență” și „executarea unor acțiuni secvențiale în domeniul naval, în raport cu situația operativă”. În continuare, se arată că Poliția „protejează ecosistemul Dunării și al lacurilor interioare, prin prevenirea și combaterea faptelor de pescuit ilegal și a comercializării ilicite a produselor piscicole”.
Actualele dotări sunt uzate fizic și moral
Alte misiuni navale pe care Poliția le execută se referă la „prevenirea și combaterea migrației ilegale”, la „prevenirea și descoperirea furturilor de ambarcațiuni și de motoare de ambarcațiuni, precum și a furturilor de la bordul navelor”, la care se adaugă „suportul activităților operative ale Poliției Române, intervenții polițienești, intervenții contrateroriste, la solicitarea și în cooperare cu forțele din sistemul național de ordine și siguranță publică”.
Din același caiet de sarcini, mai aflăm că, în prezent, parcul naval al Poliției Române „necesită îmbunătățiri”, sens în care „se impune achiziționarea unor mijloace de mobilitate navală noi, care să asigure un nivel ridicat de performanță al misiunilor executate pe apă”. „În momentul de față, capacitatea operațională a structurilor teritoriale din subordinea Inspectoratului General al Poliției Române este scăzută, pe de o parte, din cauza deficitului de mijloace tehnice navale, iar, pe de altă parte, din cauza stării tehnice precare a navelor existente, generate de uzura fizică și morală a acestora”, se mai arată în caietul de sarcini.
Nu se acceptă SH-uri și nici nave noi, preluate de la alți proprietari
Proiectul de contract vizează dotarea cu ambarcațiuni de patrulare și intervenție, cu toate echipamentele, sistemele, instalațiile de bord și aparatura de comunicații, aparatura de navigare, amenajările și dotările de ultimă generație.
În documentația de atribuire se precizează că aceste ambarcațiuni și dotările aferente trebuie să fie noi, „fără a fi fost utilizate anterior și fără să fi avut alt proprietar anterior”.
Se arată că, în prezent, intervenția pe timp de noapte sau în condiții meteo nefavorabile se realizează foarte greu, din cauza faptului că multe dintre navele existente în dotarea Poliției Române nu dispun de aparatură de navigație și de comunicații.
Ambarcațiunile ce se doresc a fi achiziționate vor avea lungimea de 10 metri, lățimea de 2,2 metri și vor prinde o viteză minimă de 65 de kilometri pe oră, cu o autonomie de două ore la viteză maximă. Navele trebuie să fie construite din aluminiu pentru nave, cu brâu de protecție din cauciuc, pentru manevrele de acostare. Postul de comandă este închis, iar ca dotări trebuie să existe instalația de propulsie cu două motoare de tip outboard, cu puterea de minimum 200 de Cai Putere fiecare. De asemenea, mai trebuie să fie puse la dispoziția Poliției un sistem multifuncțional de navigație, binoclu, instalație de avertizare opto-acustică, radiotelefon fix EHF navalizat, radiotelefon portabil WHF navalizat, cameră portabilă de termoviziune fără răcire și alte accesorii.