x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția Română se virtualizează în lupta contra terorismului. Antrenamente de trageri cu pistolul, la SIAS, pe simulatoare

Poliția Română se virtualizează în lupta contra terorismului. Antrenamente de trageri cu pistolul, la SIAS, pe simulatoare

de Ion Alexandru    |    13 Iul 2022   •   07:50
Poliția Română se virtualizează în lupta contra terorismului. Antrenamente de trageri cu pistolul, la SIAS, pe simulatoare

Inspectoratul General al Poliției Române trece, încet dar sigur, în era virtuală, unde antrenamentele se fac pe simulatoare. După ce, în luna aprilie a acestui an, IGPR a cumpărat motociclete care să simuleze antrenamentul polițiștilor de la „Rutieră”, deoarece motocicletele reale utilizate la învățare sau la examinare sufereau avarii, acum Poliția se dotează cu echipamente speciale de simulare a tragerilor cu armament și muniție.

 

Este vorba despre un proiect care are legătură cu sporirea capacității IGPR de a derula misiunile specifice de combatere a terorismului, iar echipamentele sunt livrate la sediul Serviciului Special de Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din București. Afacerea a fost perfectată săptămâna trecută, simulatoarele fiind livrate de compania controlată de un fost consilier local din cadrul primăriei Apahida, județul Cluj, fost membru PDL, trecut la PSD. 

Conform IGPR, achiziția acestor echipamente inedite are loc în cadrul unui proiect, denumit „Creșterea capacității de intervenție a Poliției Române în combaterea terorismului”, proiect care face, la rândul lui, parte dintr-un program național intitulat „Fondul pentru Securitate Internă - componenta Cooperare Polițienească”, iar echipamentele în cauză sunt necesare „pentru derularea cursurilor de instruire planificate în cadrul proiectului”.

Concret, este vorba despre simulatoare pentru situații tactice, de tip simulator portabil pentru efectuarea tragerilor de antrenament tactic, în situații specifice. 

Din documentația tehnică furnizată de autoritatea contractantă, în vederea selectării unui operator economic care să pună la dispoziție aceste echipamente, aflăm că achiziția vizează patru simulatoare portabile pentru efectuarea tragerilor de pregătire și de antrenament, atât cu armament real, cât și cu armament simulat, capabil să ofere analiza rezultatului în timp real.

Simulatorul portabil este unul interactiv de antrenament, care oferă funcționalitate și flexibilitate pentru realizarea unor condiții de antrenament cât mai aproape de situațiile reale, folosind însă ținte virtuale.

Opt sesiuni de antrenament 

Astfel, Poliția Română va intra în posesia a patru astfel de echipamente de antrenament care, conform fișei tehnice, fiecare dintre acestea conține câte o consolă virtuală, fie un mini-PC, fie un laptop. Apoi, pachetul mai conține un videoproiector portabil interactiv, la care se adaugă patru arme simulate, de tip pistol cu fascicul laser Glock 4, alte două arme simulate de tip pistol cu fascicul laser Glock 1911 și câte 12 cartușe cu fascicul laser, de calibrul 9 milimetri.

De asemenea, în fiecare pachet trebuie să se livreze și trei genți pentru transportul armelor, precum și o geantă securizată și rezistentă la șocuri, de tip troler, pentru transportul sistemului simulator de tragere, geantă cu dimensiunile 100 cm/60 cm/40 cm, cu greutatea totală de 15 kilograme.

Pe lângă aceste componente, fiecare echipament trebuie să conțină patru scenarii de pregătire și de antrenament și patru scenarii situaționale.

Cartușe laser, aplicate pe arme, pistoale automate sau pușcă

Ce trebuie să facă, propriu-zis, aceste echipamente? Aflăm din aceeași documentație de atribuire pusă la dispoziție de IGPR. Fiecare simulator va permite antrenamentul de tragere, cu ajutorul cartușului laser introdus pe țeavă, „fără cabluri atașate sau alte accesorii care nu sunt specifice armelor”, cartuș aplicabil mai multor tipuri de arme, cum ar fi: pistol Glock calibrul 9 X 19 milimetri, pistol CZ P10 calibrul 9 X 19 milimetri, pistol mitralieră M.P. 5 (H & K) calibrul 9 X 19 milimetri, pistol automat Scorpio Euro 3 calibrul 9 X 19 milimetri sau pușcă de calibrul 12 milimetri.

Dispozitivele laser cu infraroșu, arată documentul citat, nu afectează vederea, nu permit încărcarea armei cu muniție letală, sunt activate de percutorul armei, iar pentru a face distincție între trăgătorii care se antrenează în același timp, vor putea fi codate.

Mai departe, simulatorul va avea integrată funcția interactivă video-audio-IR, calitatea imaginii este minimum Full-HD, iar imaginile video și grafice redate sunt în mișcare, pe orizontală, pe verticală, în jurul propriei axe și în tranziție, redate cursiv, fără distorsiuni. De asemenea, simulatorul are capacitatea de detectare cu acuratețe a loviturilor executate de trăgător și de generare a unui răspuns fidel. El va dispune de un sistem simulat de răspuns, care, în urma citirii, recunoașterii și analizării focului executat de trăgător, poate arăta cu precizie, prin intermediul efectelor video și audio, locul exact al loviturii. Focul tras poate fi executat din orice poziție statică sau din mișcare și din toate unghiurile incintei unde este instalat simulatorul. Sistemul înregistrează și măsoară rezultatele antrenamentelor, rezultate ce pot fi vizualizate oricând sau la cerere. Anumite scenarii vor permite revederea sesiunii de antrenament, pentru analizarea rezultatelor.

Anumite scenarii vor permite și utilizarea armamentului letal

Potrivit caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, Poliția Română a menționat și câteva criterii clare pe care trebuie să le respecte echipamentele respective. Spre exemplu, un simulator trebuie să permită ca minimum trei trăgători să se antreneze simultan în cadrul unui scenariu comun. Însă, opțional, echipamentul va trebui să permită și folosirea armamentului letal din dotare, concomitent cu antrenamentul simulat, pe toate cele trei linii de tragere, în scenarii complete de antrenament.

De asemenea, simulatorul trebuie să permită un minimum de 8 scenarii, din care patru să fie de tip pregătire/antrenament, iar celelalte patru să fie situaționale, cu posibilitatea de stocare a altor cel puțin 100 de scenarii. Mai mult, simulatorul trebuie să permită adăugarea dispozitivelor necesare pentru generarea unui recul, prin instalarea unor simulatoare de recul cu ejectare de cartuș sau prin adaptarea unor kituri de conversie capabile să ofere un recul real obținut prin percutarea unor muniții de antrenament silențioase.

Nu în ultimul rând, echipamentele trebuie să permită adăugarea altor tipuri de dispozitive, precum cătușe, baston, pistol cu electroșocuri și lanternă cu tehnologie IR.

Cererea de ofertă, câștigată de compania unui fost politician local din județul Cluj

Contractul de achiziție a acestor simulatoare pentru tragerile de antrenament a fost inițiat de IGPR încă din data de 12 decembrie 2021, când autoritatea contractantă a publicat, în acest sens, un anunț de participare pe portalul SEAP. Metoda de selecție aleasă a fost cererea de ofertă. La această procedură, Poliția a precizat că prețul maxim pe care urma să-l plătească pentru cele patru simulatoare era de 579.600 de lei fără TVA.

La procedura organizată s-au înscris două oferte, din care, în data de 8 iulie 2022, IGPR a desemnat-o câștigătoare pe cea depusă de compania SC CMJ Professional SRL, care a solicitat un preț de 554.900 de lei fără TVA. Astfel, la data de 8 iulie, între cele două părți a fost încheiat contractul nr. 472128/2022, în valoare finală de 660.331 de lei cu tot cu TVA (134.761,4 euro). În baza acestui contract, simulatoarele trebuie să fie livrate la sediul în care își desfășoară activitatea Serviciul Independent pentru Intervenții și Acțiuni Speciale (SIAS), din șoseaua Giurgiului, sectorul 4.

Conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), compania SC CMJ Professional SRL, cea care și-a adjudecat acest contract de achiziții publice, are sediul în municipiul Cluj-Napoca și este deținută, în calitate de asociați, de soții Nicolae Cristian și Lucia Mirela Jeler, din localitatea Apahida, județul Cluj.

Nicolae Cristian Jeler (FOTO) a activat în politica locală până în 2016, ocupând funcția de consilier local, din partea PDL, ulterior trecând la PSD, conform unor informații publice, în cadrul Consiliului Local Apahida. În baza de date a Agenției Naționale de Integritate, acesta figurează cu o ultimă declarație de avere și cu o ultimă declarație de interese depuse la 11 aprilie 2016. Din aceste documente reieșea faptul că Jeler era asociat, cu câte 50% din capitalul social, în două societăți – SC C&M Jeler SRL și SC CMJ Professional SRL. 

În primăvară, Poliția s-a dotat și cu motociclete-simulator, pentru antrenament

Nu este pentru prima dată când IGPR alege soluția virtuală, în locul celei clasice, pentru antrenamentele și testarea polițiștilor. În luna aprilie a acestui an, instituția a mai achiziționat sisteme de simulare a conducerii motocicletelor, compuse din două posturi pentru antrenament moto și un post de instructor, care erau necesare pentru „reducerea costurilor legate de mentenanța parcului moto și pentru reducerea accidentelor în care sunt implicate motocicletele din dotare”.

De data aceasta, IGPR a organizat o licitație deschisă, finalizată în data de 8 aprilie 2022, după ce, în urma procedurii organizate, a depus ofertă o singură firmă. Poliția Română impusese drept criteriu de atribuire cel mai bun raport calitate-preț, din care criteriul prețului cel mai avantajos fusese notat cu 90 de procente, iar cel al perioadei suplimentare de garanție, cu 10 la sută.

Singura companie care s-a prezentat la această licitație a fost SC Business Plus SRL, din București, care a oferit exact prețul pe care l-a estimat Poliția Română. Astfel încât, la data de 8 aprilie, între cele două părți a fost încheiat contractul nr. 465350/2022, în valoare de 2.325.000 de lei fără TVA, respectiv de 2.766.750 de lei cu TVA inclusă (adică 564.642,9 euro). SC Business Plus SRL este deținută, în prezent, de Ion Tomescu, fost director al ROMATSA. Însă compania a fost fondată de Remus Nicolae Gafița și Emilian Cristian Olteanu, care au deținut, în trecut, fiecare, funcția de director al Aeroportului Internațional „Aurel Vlaicu” București-Băneasa, parte din Compania Națională de Aeroporturi București SA.

×