Apar si primele semne ale implicarii politistilor din Deta, dar si a vamesilor si a politistilor de frontiera in traficul de tigari prin Vama Moravita, fapt cunoscut inca din anul 2008. Cazul a fost insa musamalizat de catre lucratori ai Brigazii de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Timisoara. Un fost ofiter de la BCCO Ti-misoara dezvaluie cum informatiile adunate, in loc sa se transforme in dosare penale, erau transmise chiar interlopilor si traficantilor supravegheati. Mai grav, in aceste cazuri, in interceptari, apar si cadre ale Ministerului Administratiei si Internelor. Intregul scandal a iesit la iveala cu ocazia scandalului declansat la Deta, la sfarsitul saptamanii trecute.
Frontierist DJ, martor tacut la macel
Politia de Frontiera Timis a intrat si ea in atentia comisiei venite de la Bucuresti, dupa ce un angajat de la Frontiera a fost DJ in noaptea scandalului, chiar in discoteca de la Deta. Florin Chiteala (foto jos) este cercetat pentru ca nu a anuntat bataia la 112, a fugit din club fara sa intervina si nu si-a anuntat sefii de incident. Acum el este martor in dosar si se asteapta sa marturiseasca cum a pornit incidentul armat. Audierea politistului de frontiera Florin Chiteala a inceput ieri dimineata. Frontieristul in varsta de 38 de ani a fost DJ in clubul din Deta in seara in care Calin si Bodan Roman, alaturi de complicii lor, au taiat cu sabia trei tineri. Acesta era obligat sa intervina si sa anunte politia, insa a preferat sa intrerupa programul muzical si sa fuga. Sefii politistului de frontiera au stabilit ca angajatul lor nu a anuntat incidentul la 112 si nici nu si-a anuntat superiorii de eveniment. Florin Chiteala este considerat "martor-cheie" pentru ca a vazut cum a pornit scandalul, cine a lovit primul, dar poate si sa confirme faptul vazut de toti cei din discoteca, anume ca Alexandru Serban, una dintre victime, i-a amenintat pe tinerii din club cu un pistol. "Angajatul nu ne-a anuntat ca a fost DJ in clubul unde a pornit scandalul. El nu a sunat la 112 si nici nu ne-a anuntat. I-am cerut explicatii scrise. Imaginea institutiei noastre poate avea de suferit de pe urma actiunilor lui. Am fost sunat de seful Politiei Timis, care m-a anuntat si el de prezenta lui Florin Chiteala la locul incidentului. Am fost de acord ca el sa fie audiat. Analizam in continuare faptele angajatului nostru", a declarat Ioan Handrea, seful Politiei de Frontiera Timis.
Mafia din Deta, protejata de "Crima Organizata" Timisoara
Un fost ofiter din cadrul Brigazii de Combatere a Crimei Organizate Timisoara rupe tacerea si aduce argumente incendiare. Astfel, scandalul de la Deta era previzibil inca de acum patru ani. BCCO a inceput interceptari ale unor traficanti dar si ale unor cadre MAI din zona Deta – Moravita inca din decembrie 2008. Supravegherea se facea pentru doua spete extrem de importante: traficul ilegal de tigari, dar si trafic de armament intre Serbia si Romania, devenit ulterior celebrul dosar "Zastava". Fostul ofiter acuza BCCO Timisoara ca folosea interceptarile pentru a-i anunta pe interlopi dar si pe politistii si vamesii implicati in cele doua cazuri. Dovada este ca nici pana la ora actuala cele doua lucrari nu au fost finalizate, in ciuda sutelor de probe si de interceptari telefonice. "Interceptarile erau live si erau pe rol inca din decembie 2008. Lucram la aceste doua cazuri. Ulterior, in martie 2009, dosarele ne-au fost luate de catre superiorii de la brigada din Timisoara, tocmai pentru ca aveam destule probe sa facem dosare unor traficanti, dar si unor cadre din MAI. Efectiv cei de la BCCO i-au lasat sa scape. Cand am intrat prea adanc in subiect, dosarele au fost ilegal transferate unui alt lucrator de la BCCO Timisoara. Ele nu s-au finalizat nici pana astazi. Nici cel privind traficul de tigari, unde erau implicati si politisti din frontiera dar si din Deta. Mai grav a fost ca tot prin transferarea dosarelor ni s-a luat cazul de trafic de armament, dosarul "Zastava", unde apar pe interceptari si nume de politisti. Cei de la SIIPI erau zilnic informati de interceptari si de mersul investigatiei. E cel putin curios ca atunci cand cei de la SIIPI au vrut sa se ocupe ei de interceptari, cei de la BCCO au refuzat, afirmand ca vor raporta de cate ori va fi nevoie, dar se vor ocupa ei. In realitate, cei de la crima organizata ii anuntau chiar pe traficanti, pe politisti si pe altii care erau implicati. Era vorba deci si de dosare de cadre, insa cineva ii informa pe toti cei implicati. Perchezitiile au inceput de abia in anul 2009, cand dosarele au fost predate ilegal ofiterului Flavius Cornu, la ordinul direct al comisarului Adrian Bradea, ambii de la BCCO Timisoara. La perchezitii, praf in ochi, ofiterul Cornu si procurorul Sandu Antonio au descins in zona. Au gasit niste piese si bucati de arme neinregistrate, in cusca unui caine. Pusca apartine si unui vanator, insa s-a mediatizat ca un mare succes. In realitate, cei de la BCCO Timisoara nu au vrut sa treaca supravegherea catre cei de la SIIPI, ci au continuat cei de la BCCO si nu au raportat nimic. Informarile pe baza carora trebuiau facute dosare penale ajungeau insa chiar la traficantii si cadrele MAI din interceptari", a declarat in exclusivitate fostul ofiter in cadrul BCCO Timisoara pe linie de siguranta nationala, spalare de bani si finantarea terorismului.
De altfel, chiar si presedintele Romaniei a recunoscut ca situatia din Timis se datoreaza relatiilor subterane din cadrul MAI si al serviciilor de informatii. Traian Basescu a dat vina pe cei care au condus pana acum Ministerul de Interne. "Ati auzit dumneavoastra de restructurare in Politie? Toti ministrii care au fost pana acum – imi mai pun oarecare sperante in Igas – dupa doua saptamani vorbeau ca generalii din Ministerul de Interne. Dupa doua saptamani uita toti sa vorbeasca de reformarea Ministerului de Interne si a Ministerului de Finante. Aici, daca vreti, e si un fel de semnal public. Restructurarea, reformarea acestor doua institutii este responsabilitate politica. Ministerul de Interne trebuie restructurat", a recunoscut presedintele Romaniei.