x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete „Călăul” de la curtea lui Kovesi vrea înapoi în magistratură

„Călăul” de la curtea lui Kovesi vrea înapoi în magistratură

de Ion Alexandru    |    14 Sep 2023   •   07:40
„Călăul” de la curtea lui Kovesi vrea înapoi în magistratură

Judecătoarea care, în epoca „Băsescu”, dar și după această perioadă de tristă amintire, a fost mâna dreaptă a Laurei Codruța Kovesi atât la Parchetul General, cât și la DNA vrea să revină în sistem. Dana Tițian, pensionată, la cerere, în luna martie a anului trecut, a făcut o cerere de reîncadrare în magistratură, cerând un post la una dintre instanțele din subordinea Curții de Apel Alba Iulia.

 

Numele Danei Tițian figurează în celebrul raport al Inspecției Judiciare, în care se arată că, în calitate de judecător detașat în funcție de consilier personal al procurorului-șef al DNA, în 2017 a făcut parte din „plutonul de execuție” constituit de Kovesi împotriva procuroarei Mihaela Moraru Iorga. Ieșită la pensie, Dana Tițian nu s-a odihnit, ci s-a angajat, tot la stat, ca și consilier juridic la Prefectura județului Alba. Soțul fostei, dar, probabil, și viitoarei judecătoare este, la rândul său, consilier principal în cadrul Primăriei municipiului Sibiu, instituție condusă, astăzi, de urmașa lui Klaus Iohannis, Astrid Cora Fodor.

 

Fosta mână dreaptă a Laurei Codruța Kovesi atât la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și la Direcția Națională Anticorupție, judecătoarea pensionată Dana Tițian, vrea din nou în magistratură. Numele Danei Tițian figurează pe lista privind programarea candidaților în vederea susținerii unui interviu, în fața Secției pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, ședință care va avea loc mâine și care vizează cererile de reîncadrare în magistratură 

Dana Tițian, fost judecător la Curtea de Apel Alba Iulia, scoasă la pensie în luna martie a anului trecut, solicită reîncadrarea în magistratură, pe un post de judecător în cadrul uneia dintre instanțele inferioare de pe raza teritorială a Curții de Apel Alba Iulia, cum ar fi Judecătoria Sebeș, Judecătoria Avrig, Judecătoria Orăștie, Judecătoria Aiud, Judecătoria Agnita sau chiar Tribunalul Hunedoara, conform tabelului citat.

Potrivit articolului 216 din Legea 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, reîncadrarea în funcția de judecător sau procuror a foștilor judecători sau procurori eliberați din funcție prin pensionare se face fără concurs la instanțele sau, după caz, la parchetele de pe lângă acestea în cadrul cărora au dreptul să funcționeze potrivit gradului profesional avut la data pensionării. Reîncadrarea se face numai la instanțe sau parchete care nu pot funcționa normal din cauza numărului mare al posturilor vacante ori din alte cauze obiective și numai dacă judecătorul sau procurorul a fost eliberat din funcție prin pensionare în ultimii 3 ani anterior reîncadrării. Iar, pe perioada reîncadrării, cuantumul pensiei de serviciu se reduce cu 85%.

 

Ieșită, anul trecut, la pensie, cu ajutorul lui Bogdan Mateescu

 

Judecătoarea Dana Tițian a formulat, în iarna anului trecut, o cerere de eliberare din funcție, prin pensionare, cerere aprobată, în data de 11 februarie 2022, de către Secția pentru Judecători de la CSM, aflată, la acel moment, sub conducerea controversatului judecător Mihai Bogdan Mateescu, în prezent președintele Tribunalului Vâlcea, fiu al la fel de controversatului primar din orașul Băile Govora, pe numele căruia există înregistrat, la Parchetul General, un dosar penal în lucru.

CSM a aprobat pensionarea Danei Tițian, prin Hotărârea nr. 52/2022, document prin care a fost decisă înaintarea către președintele României a propunerii de eliberare din funcția de judecător a petentei.

La data de 15 martie 2022, Klaus Iohannis a emis Decretul nr. 284/2022, prin care, începând cu aceeași zi, Dana Tițian, judecător la Curtea de Apel Alba Iulia, a fost eliberată din funcție, ca urmare a pensionării. 

 

Ambii soți Tițian lucrează la stat. Unul pentru Guvern, celălalt pentru primărie

 

Iată cum, la un an și jumătate de la părăsirea sistemului, Tițian vrea înapoi. Interesant este, însă, și cu ce s-a ocupat fosta judecătoare în perioada pensionării. „Jurnalul” a descoperit că, imediat după eliberarea din funcție, Dana Tițian s-a încadrat într-o structură guvernamentală importantă la nivel local. Astfel, potrivit unei declarații de avere completate și depuse de către aceasta la data de 28 septembrie 2020, Dana Tițian s-a angajat ca și consilier juridic principal la… Instituția Prefectului Județului Alba.

Această informație este confirmată de alte declarații de avere depuse, de această dată, de către soțul fostei judecătoare, Petrică Tițian, care ester consilier la… Primăria muncipiului Sibiu. Domnul Tițian a depus, în data de 15 octombrie 2018, o declarație de avere în calitate de consilier asistent la Registrul Agricol din cadrul Primăriei municipiului Sibiu, iar, în 28 mai 2020, a mai depus un document similar, din care rezultă că este consilier la Primăria municipiului Sibiu. 

Ultima declarație de avere completată de către Petrică Tițian datează din 8 iunie 2023, în calitate de consilier principal la Primăria municipiului Sibiu și care, la capitolul „venituri realizate împreună cu familia în ultimul an fiscal”, notează că soția sa, Dana Tițian, a încasat în anul calendaristic 2022,un salariu de la Curtea de Apel Alba Iulia de 18.100 de lei pe an și un salariu de la Instituția Prefectului Județului Sibiu de 13.500 de lei, la care se adaugă pensia de serviciu, în cuantum de 92.500 de lei.

 

Afacerea familiei s-a transformat în agenție de turism

 

Mult mai puțini bani a câștigat soțul, care precizează că, în calitate de consilier principal la Primăria municipiului Sibiu, a realizat venituri de natură salarială de 44.101 lei, la care se adaugă drepturi salariale (cel mai probabil pensie) de la Ministerul Apărării Naționale, în cuantum de 31.776 lei.

Petrică Tițian este membru al Sindicatului Primăriei municipiului Sibiu și este acționar la SC Titanis Group SRL. 

Această companie a fost fondată de soțul fostei judecătoare Dana Tițian în data de 11 mai 2009, având ca obiect prestarea de activități ale agențiilor de prestare a forței de muncă. La acel moment, Petrică Tițian avea calitatea de asociat unic. În 27 septembrie 2018, Petrică Tițian a renunțat la mandatul de administrator al SC Titanis Group SRL, numind-o în funcție pe o anume Mioara Mertoiu.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: prefectura magistratura pensie judecator