x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Un milion de euro alunecă din bugetul Capitalei pentru dirigenția de șantier a Patinoarului „Mihai Flamaropol”. Lucrările vor dura doi ani

Un milion de euro alunecă din bugetul Capitalei pentru dirigenția de șantier a Patinoarului „Mihai Flamaropol”. Lucrările vor dura doi ani

de Ion Alexandru    |    25 Iun 2024   •   08:00
Un milion de euro alunecă din bugetul Capitalei pentru dirigenția de șantier a Patinoarului „Mihai Flamaropol”. Lucrările vor dura doi ani

Primăria Municipiului București se află în plin proces de licitare a unor servicii de reprezentare și de dirigenție de șantier, pentru verificarea lucrărilor de reconstruire a Patinoarului „Mihai Flamaropol”, în incinta Complexului „Lia Manoliu”.

Firma care va pune mâna pe acest contract va încasa de la municipalitate peste 5,6 milioane de lei, serviciile urmând a fi prestate timp de… 12 ani. Proiectarea, avizarea și obținerea documentelor tehnice trebuie să se epuizeze în patru luni, iar execuția lucrărilor va dura 20 de luni. Garanția expiră peste 10 ani. Instituția condusă de Nicușor Dan are în derulare sau se pregătește să încheie, numai de la începutul anului 2024, contracte având același obiect de supervizare și dirigenție de șantier, care se ridică la aproape 67,3 milioane de lei.

Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a scos, recent, la licitație un nou contract de consultanță. Este vorba despre un contract antamat printr-un anunț publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), la data de 19 iunie 2024, care vizează servicii de reprezentare și de dirigenție de șantier aferente obiectivului de investiții denumit „Refacere și modernizare Patinoar artificial «Mihai Flamaropol» și extinderea de spații adiacente necesare desfășurării activităților sportive și de agrement”.

Interesant este că durata serviciilor ce urmează a fi contractate este, potrivit anunțului de participare citat, de 144 de luni, adică de 12 ani, începând cu data emiterii ordinului de începere a lucrărilor și se va întinde pe toată durata execuției lucrărilor respective. 

Mai exact, se precizează că perioada alocată prestării serviciilor de reprezentare pentru proiectarea și pentru obținerea tuturor avizelor, acordurilor sau autorizațiilor necesare autorizării executării lucrărilor va fi de patru luni, în timp ce perioada de executare propriu-zisă a lucrărilor va fi de 20 de luni. În schimb, durata perioadei de garanție a lucrărilor va fi de 120 de luni, adică de zece ani.

Finanțarea, asigurată de la bugetul de stat

Conform sursei citate, Primăria Capitalei a pus la bătaie, doar pentru aceste servicii de consultanță, reprezentare și dirigenție de șantier, un buget estimat inițial la 4.412.767,77 de lei fără TVA, respectiv la 5.608.193,6 lei cu TVA inclusă, adică la 1.144.529,3 euro. Fondurile sunt asigurate de la bugetul de stat.

Pentru atribuirea contractului, instituția condusă de edilul Nicușor Dan organizează o licitație deschisă, impunând drept criteriu de desemnare a ofertantului câștigător cel mai bun raport calitate-preț. Concret, pentru prețul ofertei, autoritatea contractantă oferă 40% din cele 100 de puncte pentru calificare, în timp ce pentru expertiza profesională a experților (expertul pentru costuri, expertul de calitate sau coordonatorul de echipe) se însumează 26 de procente. Metodologia privind prestarea serviciilor mai beneficiază de 34 la sută din punctajul maxim.

Primăria Capitalei mai notează că data deschiderii ofertelor a fost stabilită fix peste o lună, în 25 iulie 2024, la ora 15.00.

Cerințele Comisiei Europene, invocate în documentația de atribuire

Din caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții de servicii, rezultă că Primăria Municipiului București dorește să continue lucrările la complexul Patinoarului „Mihai Flamaropol”, parte din Complexul Sportiv „Lia Manoliu”, prin realizarea unei arene sportive de nivel național și internațional, dedicată sporturilor pe gheață.

„Având în vedere complexitatea obiectivului de investiții, ce necesită implementarea la un nivel ridicat a proiectului, se impune și este necesară asigurarea unor servicii de reprezentare și de dirigenție de șantier, în vederea evaluării și aprobării lucrărilor, materialelor și echipamentelor, pe durata execuției”, se arată în documentația pentru atribuirea contractului.

Instituția condusă de Nicușor Dan susține: „Comisia Europeană afirmă faptul că «sportul este un fenomen social și economic în continuă dezvoltare, cu o contribuție importantă la obiectivele strategice ale Uniunii Europene referitoare la solidaritate și prosperitate»”, iar „activitățile fizice asigură un nivel ridicat de sănătate, sportul fiind recunoscut ca făcând parte integrantă din realitatea socială, economică și culturală a României”.

Tribune pentru 3.100 de spectatori

Municipalitatea mai precizează, în documentul citat, că dorește „readucerea la viață a Patinoarului «Mihai Flamaropol»”, obiectivul general la care contribuie realizarea proiectului fiind reprezentat de „atribuirea contractului de servicii de consultanță și de dirigenție de șantier pentru execuția lucrărilor de construcție a patinoarului”. Este vorba despre arena sportivă și despre un centru multifuncțional sportiv și de agrement, despre angajarea unui personal calificat, „cu experiență corespunzătoare pentru asigurarea serviciilor de asistență tehnică și pentru verificarea lucrărilor”.

Noua construcție va putea găzdui, potrivit caietului de sarcini, competiții naționale și internaționale „la standardele cele mai moderne”, iar „în proiectare se va ține cont și de cerințele organizațiilor relevante (Federația Română de Hochei) referitoare la categoriile și dimensiunile spațiilor, cum ar fi vestiare, grupuri sanitare, spații conexe”. 

Funcțiunea principală a construcției va fi cea de sport, constând într-o pistă de gheață prevăzută cu dotări pentru hochei, în jurul căreia se organizează tribunele, cu 3.100 de locuri. Funcțiunile secundare se referă la construcții administrative, medicale, de reprezentare și la cele conexe (circulația, parcarea, grupurile sanitare, spațiile tehnice, spațiile de depozitare și de comerț.

Mania afacerilor de consultanță, la primăria lui Nicușor Dan

Primăria Capitalei are în derulare sau în implementare, de la începutul acestui an, mai multe contracte care vizează servicii de dirigenție de șantier și de consultanță, a căror valoare, la zi, se ridică la 56.520.125,61 de lei fără TVA, respectiv la 67.258.449,5 lei cu TVA inclusă (13.726.316,2 euro).

Astfel, la 28 mai, 30 mai și 4 iunie 2024, municipalitatea a atribuit 121 de loturi dintr-un acord-cadru ce vizează servicii de supervizare și dirigenție de șantier pentru modernizarea sistemului rutier pe mai multe artere din București. Valoarea acestor loturi atribuite se ridică la 22.779.575 de lei cu tot cu TVA.

Apoi, în 30 mai 2024, au fost încheiate cu SC Bureau Veritas SRL contracte vizând patru loturi dintr-un acord-cadru ce vizează prestarea de servicii de supervizare lucrări și dirigenție de șantier pentru „modernizarea magistralei de termoficare aparținând SA CET București”. Valoarea se ridică la 2.893.022 de lei fără TVA.

De asemenea, Primăria Capitalei urmează să atribuie, pe 24 iulie 2024, un contract de 25.550.900,5 lei cu TVA, pentru servicii de supervizare a lucrărilor „extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă uzată”. Chiar astăzi, Primăria Capitalei urmează să deschidă ofertele depuse pentru atribuirea unui contract de 7.343.896,8 lei cu TVA, care vizează supervizarea și dirigenția de șantier pentru penetrația Prelungirea Ghencea - Domnești și supralărgirea Bulevardului Ghencea.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×