x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Poliția Locală Cluj-Napoca se îmbracă doar de la Pitești. Primăria lui Boc a băgat, în 7 ani, 1,9 mil. de euro în uniforme

Poliția Locală Cluj-Napoca se îmbracă doar de la Pitești. Primăria lui Boc a băgat, în 7 ani, 1,9 mil. de euro în uniforme

de Ion Alexandru    |    08 Aug 2023   •   07:40
Poliția Locală Cluj-Napoca se îmbracă doar de la Pitești. Primăria lui Boc a băgat, în 7 ani, 1,9 mil. de euro în uniforme

Primăria Municipiului Cluj-Napoca, instituție condusă de celebrul Emil Boc, a încheiat, recent, încă o afacere ce pare să devină o obișnuință.

 

O dată la doi ani, municipalitatea își dotează polițiștii locali cu uniforme noi-nouțe, de la aceeași firmă. Și nu este vorba despre piese de vestimentație, ci de uniforme complete, cu tot cu șepci, pantofi, bocanci, trese și ecusoane. În total, îmbrăcămintea și încălțămintea cu care a fost dotată Poliția lui Boc a înghițit, în ultimii șapte ani, peste 1,9 milioane de euro. Cea mai recentă astfel de cumpărătură a fost parafată la finalul lunii iulie și a scos din bugetul primăriei suma de 640.000 de euro.

 

Concret, la data de 18 februarie 2023, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț conform căruia intenționa să încheie un nou acord-cadru în vederea achiziției de uniforme de serviciu pentru Direcția de Poliție Locală. Suma pusă la bătaie pentru această achiziție a fost stabilită la 2.668.849,3 lei fără TVA, respectiv de 3.174.930,7 lei cu TVA inclusă, adică 648.149,1 euro cu TVA. De asemenea, conform anunțului citat, acest acord-cadru are o durată de doi ani, urmând ca, în interiorul acestui interval, să poată fi încheiate contracte subsecvente, cu o valoare maximă de 863.131,35 de lei fără TVA.

Așa stând lucrurile, autoritatea contractantă a scos la licitație afacerea, de contract arătându-se interesate mai multe companii. Însă, la data de 26 iulie 2023, Primăria Municipiului Cluj-Napoca a atribuit contractul, având numărul 673466/2023, societății SC Giordanu Shoes TGM SRL, din Pitești, pentru suma de 2.626.264 de lei fără TVA, respectiv 3.125.254,2 lei cu TVA inclusă (637.807 euro).

 

Dotări complete

 

Conform caietului de sarcini care a stat la baza acestei achiziții, „produsele sunt necesare pentru o bună desfășurare a activității personalului Direcției Generale de Poliție Locală Cluj-Napoca”, întrucât „conduita vestimentară a personalului Poliției Locale are un rol important în relația acestuia cu populația, fiind o componentă de imagine a instituției”. Se mai arată că „municipiul Cluj-Napoca, prin Direcția Generală de Poliție Locală, reprezentată prin Emil Boc, își desfășoară activitatea în domeniile circulația pe drumurile publice, disciplina în construcții și afișajul stradal, protecția mediului, activitatea comercială, evidența persoanelor și alte domenii stabilite prin lege”.

În baza acestui contract urmează să intre în dotarea Poliției Locale 327 de costume de vară, pentru bărbați (compuse din sacou și pantalon) și pentru femei (compuse din sacou, pantalon și fustă), la care se adaugă 317 costume de iarnă, pentru femei și bărbați, compuse din sacou și pantalon.

Apoi, în achiziție intră 321 de șepci pentru costumul de vară, cu calotă și bandă laterală și cozoroc din piele sintetică, 321 de șepci pentru costumele de iarnă, 321 de șepcuțe cu cozoroc, din țesătură de bumbac cu calotă pe care este inscripționată sintagma „Poliția Locală”, 321 de căciuli din blană de culoare albă, 642 de cravat, 321 de fulare, 1.284 de cămăși cu mâneci lungi și scurte pentru bărbați și femei, 532 de cămăși-bluză și 110 cămăși-bluză pentru trafic rutier, 266 de scurte de vânt și 55 scurte de vânt reflectorizante, 321 de pulovere, 266 de geci sau scurte îmblănite și 55 de geci sau scurte îmblănite reflectorizante, 321 de perechi de mănuși din piele de culoare albă cu cinci degete sau 321 de perechi de pantofi de iarnă de culoare neagră pentru bărbați și femei.

 

Nu lipsesc nici epoleții sau tresele

 

Lista continuă cu 642 de perechi de pantofi de vară de culoare neagră pentru bărbați și femei, 321 de perechi de bocanci din piele de culoare neagră pentru femei și bărbați, 2.289 de embleme pentru șapcă, basc, căciulă, pălărie și șepcuță, sau 2.889 de ecusoane cu „Poliția Locală” pentru sacouri, cămăși, veste și tricouri.

Au mai fost comandate 642 de epoleți cu una, două sau trei stele, cu una, două sau trei trese sau fără trese, pentru funcționarii publici asistenți. De asemenea, în aceste pachete mai există 321 de fesuri, 110 veste ham cu elemente reflectorizante, 642 de tricouri, 321 centuri din piele de culoare neagră și 321 de curele din piele de culoare neagră prevăzute cu cataramă de alamă nichelată.

 

Primăria nu s-a uitat la bani. Patru contracte similare, începând cu 2016

 

Aceasta este a patra achiziție de uniforme pentru Poliția Locală făcută, în ultimii șapte ani, de către primăria condusă de Emil Boc. „Jurnalul” a descoperit că, în 9 septembrie 2021, Primăria Cluj-Napoca a încheiat, tot cu SC Giordanu Shoes TGM SRL, un contract similar, tot pentru doi ani, în valoare de 2.427.390,56 lei cu TVA. 

Anterior, în data de 9 noiembrie 2016, Primăria lui Boc a mai făcut o achiziţie asemănătoare. Este vorba tot despre echiparea polițiştilor locali aflați în subordinea primarului cu uniforme noi. În urma ofertei societății argeşene, primăria a încheiat un contract mai avantajos, adică de „doar” 1,3 milioane de lei cu TVA. După care, în luna mai a anului 2019, Primăria Cluj-Napoca a atribuit licitația „Uniforme de serviciu pentru Politia Locala Cluj-Napoca” aceleiași firme Giordanu Shoes TGM SRL din Argeș, în valoare de 2 milioane de lei. Trăgând linie, în doar șapte ani, primăria lui Emil Boc a plătit firmei SC Giordanu Shoes SRL Pitești suma de 8.852.644,76 de lei cu TVA (aproximativ 1,9 milioane de euro).

SC Giordanu Shoes SRL TGM este, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), o companie înființată în 16 aprilie 2014, la Pitești, județul Argeș, și este controlată, în calitate de unic asociat și administrator, de omul de afaceri Gheorghe Marian Tache. Firma are ca obiect de activitate „comerțul cu amănuntul al încălțămintei și articolelor din piele în magazine specializate”.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: primaria cluj uniforme politia locala