Achiziția, în regim de urgență, este finanțată din fonduri europene și a fost justificată de… războiul din Ucraina și de afluxul de refugiați din zona de conflict, pe care IGSU o cataloghează drept un eveniment „ce nu putea fi prevăzut de autoritatea contractantă”, dar și de faptul că fondurile trebuiau să fie cheltuite până la data de 31 iulie 2022, din pricina PNRR. Iar o procedură de licitație ar fi dus la pierderea finanțării.
Este vorba despre un contract de achiziție publică având ca obiect 6.400 de seturi de îngrijire personală, achiziție care constituie un al cincilea lot din cadrul unui proiect denumit „Romanian Shelter Capacity (RO-SHELT)”. Contractul are o durată de zece zile, conform unui anunț de atribuire publicat de IGSU pe portalul SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice).
Conform acestui anunț, achiziția a fost făcută prin negociere directă, fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare, autoritatea contractantă era dispusă să pună la bătaie nu mai puțin de 3.200.000 de lei fără TVA, iar criteriul de atribuire ales a fost acela al celui mai bun raport calitate-preț, unde prețul contractului era notat cu 70 la sută, iar componenta tehnică cu 30 la sută. Potrivit aceluiași anunț, contractul este finanțat din fonduri europene.
Câștigător, operatorul care a cerut prețul cel mai mic
La procedura de negociere directă s-au prezentat două oferte, în cele din urmă fiind selectată cea depusă de către deja celebra companie SC Best Achiziții SRL, cu care IGSU a încheiat, la data de 21 iulie 2022, contractul nr. 78981/2022, în valoare finală de 544.000 de lei fără TVA, respectiv de 647.360 de lei cu TVA inclusă (132.114,4 euro).
Interesantă este, însă, justificarea IGSU cu privire la alegerea procedurii negociate, fără publicarea unei invitații la o procedură concurențială de ofertare, în conformitate cu articolul 32 din Directiva 2014/24 a Uniunii Europene. Astfel, se arată că, prin OUG 26/2022, a fost modificată Legea 96/2016, privind achizițiile publice, și că „în conținutul notei de fundamentare, inițiatorii au avut în vedere faptul că acele modificări «se justifică dat fiind că unele situații generează imposibilitatea lansării unei noi licitații, având în vedere stadiul fizic, termenul extrem de mare pe care îl implică lansarea și finalizarea unei licitații noi, pierderea finanțării contractului, neîncadrarea în perioada de finanțare prevăzută în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), posibilitatea pierderii fondurilor europene (…)»”.
Cum justifică achizitorul negocierea directă
Potrivit documentației citate, prin proiectul „Romanian Shelter Capacity (RO-SHELT)”, Comisia Europeană pune la dispoziția României, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, o alocație bugetară de 21.960.900 de euro, inclusiv pentru un serviciu de închiriere a unui depozit, sumă care putea fi utilizată până cel târziu în data de 31 iulie 2022. În caz contrar, finanțarea fiind pierdută.
IGSU susține, în aceeași explicație, că „prin acest proiect se dorește achiziționarea de echipamente și materiale necesare creării unui sistem de adăpostire ce va fi utilizat și în cazul refugiaților proveniți din Ucraina, dat fiind faptul că, la acest moment, durata conflictului din Ucraina este imprevizibilă, iar Comisia Europeană și statele membre participă în continuare activ pentru sprijinirea Ucrainei în materia de asigurare a serviciilor de protecție civilă și de asistență umanitară, în contextul situației de securitate determinat de războiul cu Federația Rusă. Aceste evenimente și, mai ales, evoluția lor specifică trebuie considerate drept imprevizibile pentru orice autoritate contractantă. Nevoile specifice gestionării unui aflux nu puteau fi prevăzute și planificate în prealabil și constituie, prin urmare, un eveniment imprevizibil pentru autoritatea contractantă”.
Furnizorul – Best Achiziții, firmă abonată la contractele statului la vreme de pandemie
SC Best Achiziții SRL este controlată de fiul fostei directoare PDL a Hotelului Sport, Elena Neagu (FOTO), companie asociată într-o afacere imobiliară cu avocatul Robert Ionescu și cu celebra Simona Ciulavu, ex-consiliera lui Ludovic Orban. Ionescu și Ciulavu sunt protagoniștii stenogramelor din dosarul fostului director UNIFARM, Adrian Ionel, înregistrați în timp ce făceau intervenții la cel mai înalt nivel guvernamental pentru încheierea unui contract pentru achiziția de măști și combinezoane din Turcia.
SC Best Achiziții SRL este una dintre firmele care s-a lipit, precum marca de scrisoare, de contractele de achiziții publice pentru echipamente de protecție, în timpul pandemiei. Ea a fost controlată, de la momentul înființării, de Mihaela Neagu, propulsată de PDL în funcţia de manager al Complexului Sportiv Olimpia. În august 2018, în calitate de asociat unic, Mihaela Neagu majorează capitalul social, de la 200, la 2.000 de lei, prin cooptarea lui Alexandru Vlad Mihai Cristescu, un tânăr despre care presa a scris, în urmă cu mai mulți ani, că este chiar fiul Mihaelei Neagu. Ulterior, Cristescu rămâne unicul asociat al acestei companii.
“„Jurnalul” a dezvăluit că protagoniștii afacerilor cu măști și combinezoane din timpul pandemiei s-au reunit, la finalul anului trecut, în calitate de asociați în cadrul unei firme care se ocupă cu dezvoltarea imobiliară. Este vorba despre SC Diamond Real Estate SRL, firmă în care îi regăsim pe Robert Constantin Ionescu, avocat, fost viceprimar PDL al Capitalei, pe Simona Ciulavu, fosta consilieră a lui Ludovic la Primăria Capitalei și la Ministerul Transporturilor, patroana companiei BSG Business Select SRL (cea din dosarul fostului director al UNIFARM, Adrian Ionel), precum și compania SC Best Achiziții SRL.