x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete RA-APPS bagă un milion de euro în centrala termică și într-o baie a vilei de protocol de la Predeal, frecventată de familia Ceaușescu

RA-APPS bagă un milion de euro în centrala termică și într-o baie a vilei de protocol de la Predeal, frecventată de familia Ceaușescu

de Ion Alexandru    |    14 Sep 2022   •   08:55
RA-APPS bagă un milion de euro în centrala termică și într-o baie a vilei de protocol de la Predeal, frecventată de familia Ceaușescu

Vila „Izvorul”, din Predeal, folosită ca locație de vacanță de către soții Elena și Nicolae Ceaușescu, dar care a fost preferată și de Traian Băsescu, va suferi unele modificări, care vor însemna pentru RA-APPS cheltuieli de aproape un milion de euro.

 Acești bani vor fi investiți în… „refuncționarea centralei termice”, dar și în împărțirea în două a băii care deservește cele două dormitoare de la etaj. Lucrările au fost contractate, la începutul acestei luni, fără licitație și trebuie finalizate, conform caietului de sarcini, în termen de trei luni calendaristice”.

Inedita investiție făcută de Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) vizează „refuncționarea centralei termice și amenajarea băii de la etal a Vilei «Izvorul», din Predeal, județul Brașov”. Aceste lucrări sunt etichetate drept „lucrări de instalare de echipamente de încălzire centrală”.

Contractarea acestor lucrări a fost demarată de autoritatea guvernamentală încă din data de 17 iunie 2022, când RA-APPS a publicat pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț de participare la o procedură concurențială de selecție, fără organizarea unei licitații, în ciuda faptului că valoarea estimată a acestei afaceri fusese stabilită la suma de 4.057.236,57 de lei fără TVA.

Contract pentru trei luni

Conform caietului de sarcini care a stat la baza contractării acestor lucrări, imobilul Vila „Izvorul” se află în administrarea RA-APPS, prin Sucursala Regională a Protocolului din Sinaia. Pe respectivul amplasament este construită, începând cu anii ’60, o vilă cu subsol parțial, parter și etaj, lucrările vizând mai multe zone ale acestei clădiri de protocol.

Mai exact, este vorba despre subsolul imobilului, unde se află instalată centrala termică, de parter, de bucătărie și de  grupul sanitar, precum și de etaj, pe zona unde sunt amplasate două dormitoare care au o baie comună. De asemenea, mai sunt vizate de acest contract de lucrări toate nișele de instalații spre corpurile de radiatoare și racorduri.

Durata acestui contract a fost stabilită la trei luni calendaristice de la data încheierii lui. 

În ce constau aceste lucrări costisitoare

Lucrările constau în demontarea echipamentelor, utilajelor și a plasei de conducte de instalații termice, sanitare, electrice, de ventilații, de gaze și de curenți slabi din centrala termică și din toate spațiile adiacente pe unde trec diverse conducte sau cabluri de instalații. Apoi, vor fi desfăcute nișele de instalații și vor fi demontate coloanele, racordurile și cablurile, până la obiectele sanitare, corpurile de încălzire și aparatele electrice. Urmează montarea și amplasarea noilor echipamente, repoziționarea coloanelor și refacerea finisajelor în zonele de intervenție.

Un punct important al acestui proiect constă în reconfigurarea băii de la etaj și împărțirea ei în două, astfel încât fiecare dormitor să beneficieze de baie proprie. 

În ceea ce privește centrala termică, aceasta urmează a fi echipată cu suprafețe vitrate, cu detector, cu ventil electromagnetic pentru gaze și cu ușă rezistentă la foc. De asemenea, centrala termică va fi dotată cu cazane compacte în condensație cu combustibilul gazos și cu arzător modulat, cu ardere radiantă. Centrala va fi, obligatoriu, prevăzută cu dispozitive de siguranță și automatizare, astfel încât să nu fie necesară supravegherea ei în permanență.

Un singur ofertant

Așa cum arătam mai sus, RA-APPS a pus la bătaie, pentru această investiție, nu mai puțin de 4,05 milioane de lei fără TVA. Iar la procedura simplificată pe care a organizat-o s-a prezentat un singur agent economic, care a depus o ofertă admisibilă. Astfel încât, la data de 5 septembrie 2022, a fost încheiat contractul cu numărul 13506/2022, în valoare finală de 3.994.711,05 lei fără TVA, respectiv de 4.753.706,15 lei cu TVA inclusă, adică 970.144,1 euro.

Compania care și-a adjudecat această lucrare se numește SC Aedificia Carpați SA, controlată de omul de afaceri Petre Badea. Societatea este specializată în lucrări de consolidare și reamenajare de clădiri-monument și de patrimoniu, iar printre clienții săi se numără, pe lângă RA-APPS, și Parlamentul României, Administrația Prezidențială sau Teatrul Național București.

Vila „Izvorul” este înconjurată de 11.300 de metri pătrați de curte

Vila „Izvorul”, din Predeal, care face obiectul acestei achiziții de lucrări a RA-APPS este una dintre clădirile de protocol utilizate, înainte de decembrie 1989, ca locație de vacanță de către cuplul Nicolae și Elena Ceaușescu. Vila a fost folosită însă și de fostul președinte al României Traian Băsescu.

După revoluție, edificiul, constând în construcția propriu-zisă și într-un teren aferent cu suprafața de 11.308,6 metri pătrați (VEZI FACSIMIL), a intrat în  proprietatea privată a statului și în administrarea Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat. În 2013, Guvernul Ponta a emis Ordonanța de Urgență 24/2013, prin care a fost modificată Ordonanța de Urgență 19/2002 privind unele măsuri pentru constituirea și utilizarea fondului locativ de protocol și pentru vânzarea unor imobile proprietate privată a statului, aflate în administrarea RA-APPS.

Vila „Izvorul” alături de alte vile de protocol din zona Predeal – Vila „Carpați”, Vila „Postăvaru” sau Complexul „Foișor” – au rămas în lista bunurilor mobile și imobile care fac parte din baza materială destinată activității de reprezentare și protocol.

×