x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Rectorul Universităţii din Craiova este acuzat că a distrus o facultate pentru un capriciu

Rectorul Universităţii din Craiova este acuzat că a distrus o facultate pentru un capriciu

de Petru Zoltan    |    10 Apr 2013   •   21:52
Rectorul Universităţii din Craiova este acuzat că a distrus o facultate pentru un capriciu

Universitatea din Craiova stă pe un butoi cu pulbere după ce rectorul Dan Claudiu Dănişor (foto) a hotărât desfiinţarea Facultăţii de Ştiinţe Sociale, iar programele educaţionale să fie înglobate în cadrul altor facultăţi. Peste 1.400 de studenţi şi profesori sunt în grevă, fiind nemulţumiţi de decizia rectorului Dănişor, pe care-l acuză de interese meschine. Protestele vor continua până când rectorul Dan Dănişor va reveni asupra deciziei, susţin profesorii care s-au solidarizat cu studenţii. O altă problemă cu care se confruntă Universitatea din Craiova o reprezintă investiţiile în noul sediu al Facultăţii de Drept, făcute în baza unor proiecte europene, care în parte sunt considerate cheltuieli neeligibile. Motiv pentru care rectorul Dan Claudiu Dănişor a fost nevoit să caute bani în vistieria Universităţii. “Afacerea Facultatea de Drept” este monitorizată atent de Departamentul de Luptă Antifraudă, datorită achiziţiilor controversate făcute în cadrul acestui proiect finanţat de Uniunea Europeană.

Execuţie în stil mârşav
Rectorul Dan Claudiu Dănişor le-a dat o veste proastă profesorilor şi studenţilor de Ziua Păcălelilor. I-a anunţat că Facultatea de Ştiinţe Sociale urmează să fie închisă. Oamenii au fost bulversaţi pentru că nu ştiau dacă-i vreo farsă sau nu. Degeaba au tot sperat, pentru că “farsa” s-a dovedit a fi reală. Imediat “victimele” s-au mobilizat şi au început să protesteze. Degeaba. Pentru că rectorul era în drum spre Franţa. Cadrele didactice nu au avut nici un cuvânt de spus în această privinţă deşi au solicitat o explicaţie pentru acest gest. “Considerăm că această propunere de desfiinţare înaintată către Ministerul Educaţiei poate avea consecinţe grave nu doar asupra studenţilor, absolvenţilor, profesorilor. Propunerea creează şi o barieră psihologică şi fragmentează trecerea de la curricula liceeală la cea universitară în ceea ce priveşte ştiinţele sociale, care până acum se găseau într-o continuitate firească”, susţin profesorii, care nu şi-au dat numele de teamă de a nu fi concediaţi de rector. Unul dintre profesorii care au fost în plenul senatului a povestit pentru Jurnalul Naţional cum a fost sacrificată o facultatea cu 1.400 de studenţi: “La ultima şedinţă de senat, cu 1 minut înainte de terminarea şedinţei, rectorul a propus desfiinţarea facultăţii. A forţat senatorii să voteze. A fost o mârşăvie din partea lui. E o mizerie de nedescris ceea ce se întâmplă acum la Craiova”. 

Uite votul, nu e votul
Unul dintre decanii cu care am stat de vorbă susţine că “Motivele invocate oficial de conducerea universităţii sunt false. Rectorul vrea să-şi facă propria facultate sau universitate. Va fi o facultate importantă la care vor fi aduşi cu forţa peste 1.400 de studenţi de la Ştiinţe. Peste trei ani, aceasta se va desprinde de Universitatea din Craiova şi va lua naştere Universitatea de Drept şi Ştiinţe Sociale. Aşa s-a întâmplat şi cu Universitatea de Farmacie”. Am încercat să stăm de vorbă cu rectorul Dan Claudiu Dănişor, dar acesta avea telefonul închis fiind plecat în Franţa. În schimb, prorectorul Cristiana Teodorescu s-a contrazis în declaraţii. Iniţial a spus că nu ştie prea multe despre decizia rectorului, însă, a ţinut să precizeze că Senatul Universităţii a fost de acord cu această propunere. “Este un proces de restructurare a facultăţii. Cred că este o măsură bună desfiinţarea Facultăţii de Ştiinţe Sociale, după ce s-a constatat o deficienţă la secretariatul acesteia.” Întrebată dacă această decizie a respectat Legea Educaţiei şi Carta Universităţii, prorectorul Teodorescu a spus că nu a votat în Consiliul de Administraţie desfiinţarea facultăţii pentru că nu a fost prezentă. Dar s-a contrazis după numai două minute, când a spus că a fost prezentă şi a votat decizia de desfiinţare în Consiliu.

×
Subiecte în articol: universitatea craiova