x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Zâmbește, te filmează primarul! Uriașa rețea „Big Brother” a ajuns și la țară

Zâmbește, te filmează primarul! Uriașa rețea „Big Brother” a ajuns și la țară

de Ion Alexandru    |    23 Oct 2023   •   00:04
Zâmbește, te filmează primarul! Uriașa rețea „Big Brother” a ajuns și la țară
Sursa foto: Lucian Alecu

​​​​​​​Autoritățile centrale, dar și cele locale par să-și fi făcut, în ultima perioadă, o adevărată țintă din monitorizarea și supravegherea populației. Numai de la începutul acestui an, primăriile de la orașe și sate, precum și unele structuri speciale centrale au cheltuit aproape 154 de milioane de lei pe rețele și sisteme de supraveghere și monitorizare video a spațiilor publice, justificând același obiectiv  major al „siguranței cetățenilor”. O ultimă astfel de achiziție a fost făcută de Primăria Snagov, unde a fost cumpărat, din bani PNRR, un sistem de supraveghere video destinat inclusiv pentru „măsurarea noxelor” și pentru „descurajarea conducătorilor auto”.

În timp ce, la nivel central, apare, precum ciupercile după ploaie, o serie de legi care limitează, din ce în ce mai mult, drepturile și libertățile fundamentale, la nivel local, administrațiile par să fie preocupate cu supravegherea și monitorizarea totală. Un astfel de exemplu îl regăsim la Primăria Comunei Snagov, care, în 24 iunie 2023, a scos la licitație un contract vizând achiziția de servicii de proiectare, furnizare și instalare în cadrul unui proiect denumit „Snagov Green & Clean”, constând în  monitorizarea traficului prin sisteme video de supraveghere.

Astfel, se precizează că obiectivul general al proiectului este „creșterea siguranței cetățenilor și monitorizarea traficului rutier, prin implementarea unui sistem de supraveghere video capabil să monitorizeze traficul rutier, spațiile publice, în special intersecțiile principale, și zonele cu aglomerări de persoane”. Punctual, acest sistem ar trebui să conducă la acoperirea a 11 obiective sectoriale, printre care regăsim „creșterea nivelului de securitate socială și de siguranță a cetățeanului”, „monitorizarea în sistem nonstop (24/24) a unor zone cu risc ridicat de producere a fenomenelor infracționale și a accidentelor” sau „prezentarea directă și intuitivă a situației zonelor și obiectivelor supravegheate”.

Te filează, spre… binele tău

Pe lista acestor obiective regăsim însă „asigurarea determinării din timp a apariției condițiilor ce favorizează producerea unor evenimente”, „scăderea timpului de răspuns în cazul intervențiilor pentru situații de urgență și criză” sau… „gestionarea eficientă a resurselor, a umidității, temperaturii și nivelului de noxe”.

De asemenea, se mai urmărește, cu ajutorul acestui sistem de supraveghere, „prevenirea infracțiunilor și a operațiunilor ilegale, camerele video fiind dotate cu sistem LPR ce furnizează date despre recunoașterea numerelor de înmatriculare și recunoașterea categoriilor de vehicule”, „asigurarea bazei de date pentru analiza evenimentelor și stabilirea vitezei vehiculelor”, „asigurarea de probe juridice”, „crearea factorului psihologic pentru reducerea infracționalității în zonele de risc”, precum și „crearea de reflexe sociale benefice pentru societate la nivelul infractorilor și al victimelor acestora de teama de săvârșire a infracțiunilor «la vedere» și creșterea gradului de încredere a cetățenilor potențiale victime”.

Interesant este că în cuprinsul caietului de sarcini se mai precizează că „prezența camerelor de supraveghere acționează ca un factor de descurajare pentru conducătorii auto și potențialii infractori și dă posibilitatea administrației locale să folosească eficient resursele umane în activități de ordin calitativ”.

Coincidență. Fostul patron al firmei care a făcut studiul a câștigat licitația

Tot în caietul de sarcini se menționează însă că studiul de fezabilitate al proiectului a fost întocmit de o companie pe nume SC Uniforce Security SRL, societate care, conform datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului, a fost deținută, până în data de 1 februarie 2021, de Lucia Alecu (80%) și Cătălin Nicolae Zglobiu (20%), acesta din urmă cesionându-i partenerei sale de afaceri părțile sociale și părăsind structura acționariatului.

Ei, bine, la licitația deschisă organizată de Primăria Comunei Snagov a fost primită o singură ofertă, iar în data de 12 octombrie autoritatea contractantă a și parafat contractul 19490/2023, atribuind afacerea companiei SC Intelligent Solutions Group SRL, pentru un preț final negociat de 1.602.930 de lei cu TVA inclusă (327.128,6 euro). Conform Registrului Comerțului, SC Intelligent Solutions Group SRL este o companie controlată, în calitate de unic asociat și administrator, de Cătălin Nicolae Zglobiu, adică fostul patron al firmei care, anterior scoaterii la licitație a contractului, a realizat pentru Primăria Comunei Snagov studiul de fezabilitate al acestui proiect.

Comunele și municipiile se întrec în achiziția de sisteme de monitorizare

De la începutul acestui an, „Jurnalul” a identificat pe SEAP nu mai puțin de 33 de contracte deja atribuite, la nivel central și mai ales local, care vizează achiziția și instalarea de sisteme de monitorizare și supraveghere. Valoarea acestor contracte ajunge la 153.871.442,4 lei cu TVA inclusă (31.402.335,2 euro).

Pe această listă de achizitori regăsim Primăria Piatra Neamț, care a contractat un sistem de supraveghere video pentru parcuri și locuri de joacă, dar și pentru alte obiective din spațiile publice. Apoi, Poliția Locală Slatina a cumpărat echipamente hardware și camere de supraveghere pentru sistemul de monitorizare video. La fel a făcut și Poliția Locală a Sectorului 2 din București, care a contractat servicii de proiectare și lucrări privind execuția modulului de integrare a dispeceratelor de monitorizare și supraveghere video. La rândul său, Primăria Sighetu Marmației a contractat documentația tehnică, avizarea, asistența tehnică și achiziția de camere de supraveghere de tip „Safe Future”. Iar Primăria Municipiului Brașov a cumpărat un sistem de monitorizare video de supraveghere urbană de tip „Smart City”.

Consiliul Județean Galați a contractat echipamente de monitorizare pentru sistemul de management integrat al deșeurilor, iar Primăria Municipiului Slatina a cumpărat un sistem de monitorizare a rețelei urbane de transport public local.

IGPR s-a dotat cu un sistem de monitorizare, localizare și management al flotei auto prin GPS și un sistem de recunoaștere a numerelor de înmatriculare, iar SPP și-a cumpărat camere de supraveghere video.

Avem însă comune, cum ar fi Vulcana-Băi (județul Dâmbovița), Vânători (județul Galați), Ștefești (județul Prahova) sau Cornu (județul Prahova), care au contractat centre de monitorizare în timp real a situației din localitate.

Astfel de sisteme de supraveghere și monitorizare au mai fost cumpărate de Primăria Municipiului Medgidia, de Aeroportul Internațional Sibiu, Primăria Orașului Stei, Primăria Municipiului Slobozia, Primăria Municipiului Ploiești, Primăria Orașului Zărnești, comuna Cerchezu, comuna Dumbrăveni, comuna Valea Teilor, comuna Hamcearca, comuna Casimcea, comuna Dăeni, comuna Carcaliu, orașul Ostrov, comuna Stejaru, comuna Balta Doamnei sau comuna Chirnogeni.

 

×