Bulgărele retrocedărilor frauduloase se transformă într-o avalanşă după arestarea Alinei Bica, şefa Parchetului anti-mafia. Este evidentă legătura între “campionii” retrocedărior şi mediul politic care influenţează deciziile în favoarea “aleşilor” sorţii. Filiera drepturilor litigioase cuprinde proprietari inventaţi, avocaţi şi notari, funcţionari de primării, “caracatiţa” ajungând până în zonele înalte ale Puterii. Lacul Plumbuita a devenit mina de aur din care au fost stoarse de la buget despăgubiri uriaşe.
Gheorghe Stelian nu este singurul înavuţit din magma lacului. Alte retrocedări îi au ca protagonişti pe Virginica Dumitrescu şi Adrian Ciorbea, celebri în piaţa drepturilor litigioase. Ei au fost ajutaţi de Răzvan Murgeanu, până mai ieri consilier la Cotroceni, să fie “proprietari” de Plumbuita.
“Zestrea” de zeci de hectare a fost mutată pe strada Fabrica de Glucoză 6-8, într-o zonă excepţională de interes imobiliar.
Întâmplător, afacerea lui Ciorbea se împleteşte cu proprietatea unui alt fost consilier prezidenţial, Adrian Daniel Moldoveanu, care deţine pe Str. Fabrica de Glucoză, la numărul 68, o suprafaţă de 9000 mp, împreună cu avocata Birişiu Mădălina. Moldoveanu este şi naşul de cununie al perechii de mare succes Blejnar – Buzabrici.
Murgeanu şi Moldoveanu au plecat de la Cotroceni în 2014, dar proprietăţile pe care le-au “păstorit” rămân.
Dacă adăugăm şi prieteniile strânse dintre Udrea, Topoliceanu, Bica, cu favoriţii retrocedărilor conexaţi la Cotroceni, tabloul este complet.
Nu putea lipsi de la împărţirea caşcavalului nici ginerele Pricop, “înfipt” în moşia Brătienilor.
Jurnalul Naţional v-a prezentat reţeaua retrocedărilor din zona Lacului Plumbuita în care este implicată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.
Ea a fost arestată pentru 30 de zile în urma cererii procurorilor DNA în dosarul în care statul român a acordat despăgubiri de 150 de milioane de euro unui controversat om de afaceri, Gheorghe “Stelu” Stelian.
Oana Vasilescu, fostul vicepreşedinte al ARMP şi membru în comisia care a aprobat retrocedările, a fost reţinută și ea de procurorii DNA, după ce a fost nevoie să fie adusă cu mandat la audieri. Vasilescu a lucrat în Ministerul Justiţiei, fiind încadrată la categoria personal asimilat magistraţilor, în perioada în care Alina Bica era secretar de stat în aceeaşi instituţie.
Alina Bica şi-a dat demisia, preşedintele Traian Băsescu semnând decretul de eliberare din funcţie. Este prractic exclusă din magistratură.
Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii dispusese suspendarea din funcţia de procuror şef a Alinei Bica până la soluţionarea cauzei, dar a dispus ca aceasta să-şi continue activitatea în cadrul Parchetului General, cu toate că procurorul general i-a cerut demisia.
În acest dosar mai sunt acuzaţi, printre alţii, fostul vicepreşedinte al ANAF, George Dragoş Bogdan, şi deputatul Gabor Attila Marko, membri în comisia centrală pentru stabilirea despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor - ANRP. Procurorii DNA spun că Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, ar fi cerut 10.000.000 de euro pentru a interveni la ANRP.
Murgeanu a deschis Cutia Pandorei în retrocedări
Răzvan Murgeanu, fost consilier prezidenţial, primar şi viceprimar al Capitalei, ar fi girat una dintre cele mai mari afaceri imobiliare. Patru români de naţionalitate care au cerut restituirea în natură a unui teren de 9,3 hectare, dar li s-a acordat o suprafaţă de 23 de hectare, şi-au vândut drepturile litigioase avocatei Virginica Tanţi Dumitrescu şi lui Adrian Ciorobea. Cei doi sunt un cuplu nu numai în dragoste, ci şi în afaceri.
Numele celor doi apar în mai multe procese în care ei sunt fie debitori, fie creditori. Cei s-au au târat prin procese zeci de oameni şi instituţii. Cele mai multe dintre procese aveau ca obiect revednicarea unor imobile, cum ar fi clădirea Casei Oamenilor de Ştiinţă, ce ţine de Academia Română, sau cea a Bibliotecii Metropolitane.
Adrian Ciorobea ameninţa la începutul acestui an că va da în judecată Primăria Capitalei pentru că terenul pe care îl are pe Şoseaua Fabricii de Glucoză nr. 6 – 8 nu a fost expropiat de instituţie care intenţionează să lărgească această arteră. Pentru această lucrare trebuie expropiate mai multe terenuri şi clădiri, suma pe care ar fi trebuit s-o achite Primăria Capitalei cuplului Tanţi – Ciorobea fiind de aproape 10.000.000 de euro,similară cu cât ar fi cerut şi Dorin Cocoş şpagă pentru a interveni la ANRP. Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a vrut să aprobe această sumă pentru că este prea mare.
Terenul din Şos. Fabricii de Glucoză 6 – 8 a ajuns la Tanţi şi Ciorobea în 2005, în urma afacerii de la lacul Plumbuita. Primarul general interimar Răzvan Murgeanu i-a pus în posesia acestui teren în aprilie 2005.
Afacerile imobiliare ale unui consilier prezidenţial
Într-un document emis în 2009 de Primăria Municipiului Bucureşti se arată că Tanţi şi Ciorobea figurează alături de Adrian Birişiu ca fiind beneficiarii avizului de urbanism de modificare a planului de urbanism pe Şoseaua Fabricii de Glucoză 6 – 8. La câteva numere mai încolo, pe Şoseaua Fabricii de Glucoză nr. 38, avocata Mădălina Birişiu deţine 9.000 mp împreună cu un fost consilier prezidenţial în cadrul Departamentului Securităţii Naţionale în mandatul lui Traian Băsescu, Daniel Andrei Moldoveanu.
Din declaraţia din iunie 2007 reiese că Moldoveanu a achiziţionat acest teren în 2000, dar atunci deţinea 100% dintr-o suprafaţă de 4.500 mp. Până în 2012, terenul din Şoseaua Fabricii de Glucoză nr. 38 a ajuns la 9.000 mp, deţinut, aşa cum am precizat 50% de fostul consilier prezidenţial decorat cu Steaua României în grad de Cavaler şi 50% de Ionuţ Birişiu. Adrian şi Ionuţ sunt una şi aceeaşi persoană, procentele revenind unei rude, avocata Mădălina Birşiu. Moldoveanu a cumpărat în 2003 un imobil de 250
mp în Voluntari, pe strada Petru Rareş nr. 6A, cu un teren aferet de 380 mp. Aceste acareturi au fost vândute cu aproape 200.000 de euro de Moldoveanu către ANPCPPSR, aşa cum reiese din declaraţia de avere a acestui la aeliberarea din funcţie, în februarie 2014.
Dar ce este ANPCPPSR? Este un o organizaţie non-guvernamentală care apăra drepturile consumatorilor. Numele întreg este: Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania. Preşedintele acestui ONG este moderator de unei emisiuni la TVR. Trebuie observat faptul că nu întâmplător prima parte a denumirii ONG-ului seamănă izbitor cu ANPC – Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului. Daniel Moldoveanu, fostul consilier al Departamentului Securităţii Naţionale, este nimeni altul decât naşul de cununie al lui Sorin Blejnar, fostul şef al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, cercetat
penal de DNA într-un dosar de evaziune fiscală.
Conexiunea retrocedărilor care duce la Cotroceni îl include, pe lângă consilierii preşedintelui Traian Băsescu şi pe avocatul Radu Pricop, ginerele acestuia, implicat în mai multe lui Traian Băsescu, audiat şi el de procurori legat de retrocedarea unui teren de 90 de hectare în Argeş.