Piaţa românească a fost invadată de firmele străine care îşi caută victimele printre bătrânii dispuşi să împrumute sume de zece ori mai mari decât venitul lor lunar, pentru a cumpăra o saltea sau o pătură „de fiţe”. ANPC primeşte sute de sesizări, dar firmele dispar fără urmă.
„Am primit un pliant de la cineva, pe stradă, acum două luni. Cel care mi-a dat pliantul a vorbit foarte frumos şi mi-a făcut o invitaţie la o prezentare, pentru două persoane. M-am dus acolo cu o prietenă, într-un hotel de lângă Metro Militari, dar ni s-au părut mult prea mari preţurile şi am spus că nu ne permitem să cumpărăm aşa ceva: garnituri de pat la 3.000 de lei, o pătură de 5.000... Atunci, unul dintre băieţi a devenit cam obraznic şi încerca să ne spună că ar trebui să cumpărăm şi, chiar dacă nu avem bani, am putea să facem un credit”, povesteşte Ioana Georgescu, ingineră pensionară, din Bucureşti.
Cele două persoane au refuzat una dintre ofertele cu preţuri nejustificate faţă de calitatea produselor, însă mulţi pensionari ajung la împrumuturi de mii de lei, pentru a plăti fie ceva de care nu au nevoie, fie un fals.
Cel mai reclamat produs la ANPC
Pătură magnetică, Aparat medical, Turn purificare apă, Aparat terapie laser, Pătură ceramică sau Aparat masaj sunt printre cele mai reclamate produse la Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului (ANPC). Salteaua magnetică pulsatilă este în topul reclamaţiilor la ANPC, cu 42 de sesizări în 2014 şi peste 120 anul acesta.
„Principalele aspecte reclamate sunt refuzul rezilierii contractului, pe motiv că nu se poate restitui contravaloarea după desigilarea produsului. Produsele sunt prezentate ca aşa-zise dispozitive medicale, dar fără aviz valabil de la Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale. Măsurile dispuse au fost de restituire a contravalorii produselor către petenţi şi s-au aplicat sancţiuni contravenţionale, prin amenzi, în valoare totală de circa 107.000 lei, de la începutul anului. Operatorii economici au fost sancţionaţi pentru împiedicarea controlului şi pentru neîndepli-nirea măsurii dispuse”, explică Marius Dunca, preşedintele ANPC. Saltelele „magice”, care vindecă de diverse boli, pentru un preţ de 8.000 mamifere australiene, cu un preţ de 5.000 de lei, sunt câteva dintre păcălelile care-i determină pe oamenii creduli să facă împrumude lei, sau pături din lâna unor turi la diverse case de împrumut, ca să nu refuze oferta.
Păcăliți și amenințați cu procese
„Metoda de manipulare foarte eficientă este ca mai întâi să-i atragi pe oameni, să le stârneşti interesul, oferindu-le ceva, pentru ca apoi să-i obligi cumva să cumpere produse foarte scumpe. De regulă, publicul-ţintă este format din pensionari şi oameni care nu pot refuza o ofertă insistentă. Unora li se oferă nişte contracte, pe care le semnează, apoi sunt ameninţaţi că vor fi daţi în judecată sau vor fi puşi să plătească sume mari de bani. Din nefericire, acestor victime le este frică să vorbească şi mulţi preferă să plătească şi să scape de aşa-zisele consecinţe, deşi acele contracte nu sunt legale, sunt abuzive”, explică psihologul Valentin Dinu.
Semnele escrocheriei
- Flyerele şi pliantele înmânate consumatorilor prezintă produsul ca şi cum acesta ar fi susţinut de medici
- Se promit consultaţii medicale gratuite, chiar prin e-mail, pentru cei din provincie, deoarece cabinetul medical se află la sediul societăţii comerciale, în Bucureşti
- Prezentările nu se fac niciodată la sediul firmei
- Produsele se prezintă împreună cu unele consultaţii medicale succinte şi gratuite, în colaborare cu asociaţii nonprofit
- Produsele sunt declarate şi încadrate ca dispozitive medicale
- Publicitate înşelătoare a produsului care nu are efectele prezentate