x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Scandalos! Contractele clanului Dinu-Cocoş cu spitalele din România au depăşit 103 milioane de euro

Scandalos! Contractele clanului Dinu-Cocoş cu spitalele din România au depăşit 103 milioane de euro

de Ion Alexandru    |    06 Mai 2016   •   08:54
Scandalos! Contractele clanului Dinu-Cocoş cu spitalele din România au depăşit 103 milioane de euro
Sursa foto: RADU TUTA / AGERPRES FOTO

La sfârșitul guvernării Ungureanu, în mai 2012, firmele controlate de afaceristul penal Dorin Cocoş, implicate în contractele finanţate de la bugetul Sănătăţii, atingeau suma de 59 de milioane de euro. În mod scandalos, deşi presa a semnalat, chiar în vara anului 2012, existenţa acestor contracte atribuite într-o perioadă în care finanţarea sistemului sanitar a fost, efectiv, sugrumată prin politica guvernării PDL, afacerile au continuat şi după ce la putere a venit USL, apoi în timpul guvernelor Ponta şi se derulează chiar şi astăzi, în plină guvernare tehnocrată. Bilanţul sumelor intrate în conturile firmelor patronate de Anca Dinu, sora lui Cocoș, şi soțul acesteia se ridică, la zi, la peste 103 milioane de euro, bani aruncaţi de spitale importante pe feşe, reactivi de laborator şi alte materiale sanitare livrate de clanul Cocoş-Dinu. În mod spectaculos, în prezent, aceste afaceri continuă la vedere, dar nu direct, ci printr-un intermediar al Ancăi Dinu, fost asociat cu aceasta într-o companie înfiinţată de grupul NIRO, prin fratele lui Nicolae Dumitru, Ionel. Oficial, firmele familiei lui Cocoş nu au mai încheiat niciun contract cu spitalele din martie 2014. Firma-paravan, însă, despre care vom vorbi în contrinuare, a depăşit, practic, toate aşteptările în priviinţa sumelor înghiţite de la stat.

Paravanul prin care gruparea patronată de Dorin Cocoş „suge” încă zeci de milioane de euro de la bugetul spitalelor se numeşte SC Limas Group SRL, o companie deţinută, oficial, de un anume Marian Chiriac. Numele de familie al personajului este acelaşi cu cel luat, după a doua căsătorie, de prima soţie a lui Dorin Cocoş, Olguţa Chiriac, fostă Cocoş, însă nu există, până la această dată, informaţii portivit cărora Marian şi Olguţa ar fi rude prin alianţă.

Firmă de apartament, capital social de un milion de lei

Potrivit informaţiilor furnizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, SC Limas Group SRL a fost înfiinţată, în anul 1998, de către Niculaie Chiriac, tatăl lui Marian, iar, încă din decembrie 2004, societatea a avut ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice. Sediul social al firmei a fost, şi atunci, ca şi acum, într-un apartament din strada Grigore Moisil nr. 4. Acest amănunt este extrem de important, aşa cum se va vedea puţin mai târziu.

În februarie 2005, Niculaie Chiriac decide să îi cedeze fiului său, Marian, 90% din acţiunile firmei, dar şi administrarea afacerii, iar, în mai 2007, bătrânul iese cu totul din companie, Marian devenind unic asociat. În iunie 2014, Marian Chiriac se mută din apartamentul în care locuia, situat în Calea Plevnei, direct într-un apartament din cartierul retrocedat de Neculai Onţanu lui Gheorghe Stelian, zis Stelu, săgeata lui Cocoş, mai exact într-un bloc situat în strada Wolfgang Amadeus Mozart, din cartierul Floreasca.

Tot de la Registrul Comerţului am mai aflat şi faptul că tatăl lui Marian Chiriac, bătrânul Niculaie, împreună cu SC Limas Group SRL, au înfiinţat, în anul 2015, o altă companie, SC Mercury ATC Company SRL, cu sediul în Mozart, cu un capital social în valoare de un milion de lei noi, Limas deţinând 99% din acţiuni, până 19 ianuarie 2016, când a cedat acest pachet lui Marian Chiriac. Obiectul de activitate declarat al acestei noi companii este consultanţa pentru afaceri şi management.

 

Partener cu Anca Dinu şi pe persoană fizică, şi pe persoană juridică

SC Limas Group SRL este strâns legată de afacerile imobiliare pe care Anca Dinu, sora lui Dorin Cocoş, le-a derulat împreună cu fraţii Ionel şi Nicolae Dumitru, zis Niro.

În noiembrie 2007, Limas Group SRL, dar şi Marian Chiriac, pe persoană fizică, intră în acţionariatul unei firme controlate de familia lui Nicolae Dumitru, zis Niro, respectiv SC Zenith Business Group & PartnerS SRL, alături de SC Zenith Business Group, SC Imobiliare Dinamic Business SRL (controlată de un anume Marin Lixandru) şi SC Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional SA (firma lui Dorin Cocoş şi a fostei consiliere în Consiliul General, pe vremea lui Băsescu, Mioara Radu). În 2008, Zenith Business Group iese din Zenith Business Group & Partners şi intră Ionel Dumitru, fratele lui Niro, cu un pachet de 40% din acţiuni, dar şi compania SC Meditest Global 2002 SRL, deţinută de Anca şi Florin Dinu (sora şi cumnatul lui Dorin Cocoş). Ulterior, Ionel Dumitru cesionează o parte din acţiuni către SC Central Residential Park SA, companie a grupului Niro care a construit două blocuri de lux în curtea IGPR, în Şoseaua Ştefan cel Mare.

În decembrie 2009, Limas Group SRL cesionează cele cinci procente pe care le mai deţinea la SC Zenith Business Group & Partners SRL către Anca Dinu. Din documentele depuse la Registrul Comerţului aferente acestei tranzacţii am aflat că sora lui Dorin Cocoş domicilia, în acte, într-un apartament din acelaşi bloc, situat în strada Grigore Moisil nr. 4, unde îşi are sediul SC Limas Group SRL şi domiciliul fondatorul acestei firme, Neculai Chiriac. Interesant este că, în 2010, Limas Group reintră în acţionariatul SC Zeith Buiness Group & Partners SRL, redevenind partener de afaceri cu Anca Dinu, cu firma lui Cocoş (Centrul de Diagnostic Clinic Internaţional) şi cu fratele lui Niro.

 

Triada contractelor pe banii Sănătăţii

Legăturile dintre Anca Dinu, Dorin Cocoş şi Marian Chiriac, patronul Limas Group SRL sunt, astfel, mai mult decât evidente. În aceste condiţii, putem observa că Limas Group a intrat, încă din anul 2007, într-o reţea controlată de familia Cocoş cu acces direct la bugetul spitalelor din România. Limas Group SRL, împreună cu firmele familiei Ancăi Dinu – SC Meditest Global 2002 SRL şi SC Imuno Diagnosctika SRL, au participat, în tandem, la toate licitaţiile sau negocierile directe organizate, în perioada 2007 – 2013, de către zeci de unităţi spitaliceşti, deţinând, într-o perioadă, un monopol pe această linie.

Antena 3 şi „Jurnalul Naţional” au dezvăluit, atât în 2012, cât şi anul trecut, faptul că aceste trei firme, împreună, au primit, în peroada în care Traian Băsescu s-a aflat la Cotroceni, iar Elena Udrea conducea, practic, finanţele României, contracte de la spitale în valoare de 59 de milioane de euro.  În schimbul acestor bani, firmele în cauză au livrat pentru unităţile spitaliceşti care le-au arvunit, material sanitare, reactivi pentru laborator sau mănuşi chirurgicale.

Între 2007 și aprilie 2012, când guvernarea portocalie a părăsit puterea, Meditest Global 2002 SRL a încheiat nu mai puţin de 35 de contracte cu spitalele, în valoare de 35 de milioane de euro. A doua societate controlată de familia Dinu-Cocoş, SC Imuno Diagnostika SRL, primise, în aceeaşi perioadă, 14 contracte în valoare de 19 milioane de euro. Firma paravan, Limas Group SRL, controlată de Marian Chiriac, derulase, la rândul ei, tot în perioada de referinţă, alte 34 de contracte cu spitalele din România, în valoare de 5 milioane de euro.

 

Ultimele „tunuri” oficiale ale familiei Cocoş

Lucrurile nu s-au oprit, însă, aici. Afacerile au continuat şi după ce PDL a fost exclus de la guvernare. Astfel, am descoperit faptul că, în perioada aprilie 2012 – martie 2013, SC Imuno Diagnostika SRL a mai derulat încă opt contracte, în valoare de 87.085.982,4 lei cu TVA, adică 19.352.440,5 euro, peste cele 19 milioane de euro deja derulate în perioada anterioară. Cine a cadorisit firma în cauză cu aceste sume? Iată: Spitalul Militar „Carol Davila” – a achiziţionat de la firma familiei Dinu, în 19 iunie 2012, reactivi în valoare de 3.391.424,8 euro. Spitalul CF2 a cumpărat, în 5 iulie 2012, rectivi de 1,5 milioane de euro. Spitalul de Urgenţă Floreasca a achiziţionat, în 12 septembrie 2012, de la Imuno Diagnostika reactivi de 1.286.169.3 euro. Instiutul Clinic Fundeni a cumpărat tot reactivi în valoare de 3.685.494,9 euro

Reactivi a cumpărat, de la aceeaşi firmă, în 2013, şi Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu, în valoare de 1.222.489.8 euro. În 14 mai 2013, Imuno Diagnostika a primit un contract similar de la Spitalul Alexandru Obregia, în valoare de 5.461.048,1 euro, precedat de un alt contract de 1.971.352 euro.

Institutul Naţional de Geriatrie „Ana Aslan” a atribuit firmei Ancăi Dinu, în 19 august 2013, un contract de 644.932,3 euro. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a încheiat, în data de 27 martie 2013, un ultim contract cu Imuno Diagnostika, în valoare de 189.937,7 euro.

În ceea ce priveşte contractele celei de-a doua firme a familiei Dinu, SC Medites Global 2002 SRL, primite după ce PDL a plecat de la Guvernare, acestea sunt în număr de trei, încheiate în 19 iunie 2012, 18 februarie 2013 şi 3 decembrie 2012 cu Spitalul Militar „Carol Davila”, Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş“ şi cu Spitalul „Victor Babeş”, în valoare totală de 43.236.999,6 lei cu TVA (9.608,222,1 euro).

 

Chiriac a preluat „greul”: 14,3 milioane de euro din contracte

După martie 2013, cele două firme nu au mai primit niciun contract de la stat. În schimb, partenerul Ancăi Dinu şi al fratelui lui Niro din compania Zenith, Marian Chiriac, a dat, practic, tun după tun la bugetul spitalelor din România. Firma Limas Group SRL a primit, din mai 2012, până în martie 2016, nu mai puţin de 69 de contracte, în valoare totală de 64.109.436 lei cu tot cu TVA, adică 14.363.439,1 euro.

“Jurnalul Naţional a centralizat toate aceste contracte încheiate de partenerul de afaceri al Ancăi Dinu, sora lui Cocoş. Astfel, Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca a atribuit, în această perioadă, companiei în cauză, patru contracte în valoare de 1.306.476,5 euro. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti a încheiat cu Limas Group SRL 15 contracte, în valoare de 3.074.145,8 euro.

Institutul Oncologic „Prof. Dr. Chiricuţa” din Cluj Napoca a atribuit firmei lui Chirac un singur contract, în valoare de 22.316,5 euro, în timp ce Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a încheiat cu aceeaşi firmă patru contracte în valoare totală de 668.759,3 euro.

Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” a atribuit Limas Group SRL şase contracte, în valoare de 1.212.959.3 euro, iar Spitalul Clinic de Recuperare Iaşi a derulat un singur contract, în valoare de 1.101,9 euro. Asta, în timp ce firma lui Marian Chiriac a primut de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Vâlcea două contracte de 137.499.6 euro şi de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara şapte contracte, în valoare de 87.186,3 euro.

Institutul Clinic Fundeni a virat, în aceeaşi perioadă, în conturile societăţii cu pricina, 4.351.268,7 euro, concretizate în şapte contracte atribuite. Şi Institutul Regional Oncologic din Iaşi a încheiat cu Limas Group SRL două contracte în valoare de 428.5486,6 euro, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj a parafat în favoarea aceleiaşi firme cinci contracte în valoare total de 622.443,3 euro.

Mai departe, Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” a atribuit firmei Limas Group SRL cinci contracte, în valoare de 1.103.840,1 euro, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Craiova două contracte de 142.999,7 euro, iar Spitalul Universitar de Urgenţă Elias un contract în valoare de 28.745,5 euro.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Brăila a atribuit tot un singur contract. însă mult mai mare, în valoare de 768.571,5 euro. Cu sume mai mici se regăsesc Ministerul Apărării, prin UM 02558 Timişoara, cu un contract de 10.057,4 euro, şi Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, cu un contract în valoare de 12.935,5 euro.

Academia de Ştiinţe a atribuit societăţii lui Marian Chiriac un contract în valoare de 205.909,6 euro, Spitalul de Urgenţă Judeţean Slatina, un contract de 45.160,4 euro, Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale “Dr. Victor Babeş“ un contract de 126.350,4 euro, iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Spiridon” din Iaşi a încheiat cu SC Limas Group SRL un singur contract, în valoare de 7.225,2 euro.

×
Subiecte în articol: Dorin Cocos