x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Începuturile afacerilor lui Marian Vanghelie. Schema business-ului „care este” de Ferentari

Începuturile afacerilor lui Marian Vanghelie. Schema business-ului „care este” de Ferentari

de Ion Alexandru    |    15 Iul 2015   •   15:06
Începuturile afacerilor lui Marian Vanghelie. Schema business-ului „care este” de Ferentari
Sursa foto: Agerpres

Jurnalul Naţional prezintă schema afacerilor în care edilul suspendat de la Sectorul 5 a fost implicat, alături de fosta sa soţie, împreună cu doi indivizi care au falimentat zeci de firme, după ce au acumulat datorii incredibile către diverşi creditori. Este vorba despre afaceri derulate de Vanghelie cu puţin timp înainte ca primarul, trimis în judecată de DNA pentru corupţie, să intre în caruselul contractelor penale acordate de instituţia pe care a condus-o.

Mai mult, în perioada primului mandat la Primăria Sectorului 5, fosta soacră a lui Marian Vanghelie a fost denunţată la procuratură de mai multe persoane din nordul Moldovei pentru sclavie, într-o afacere dubioasă prin care femeia în cauză, fostă avocată, strămuta contra cost - în bani sau în natură - diverse dosare civile de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie către alte instanţe inferioare.

Dan Marian Vanghelie a avut-o drept tovarăşă de viaţă, până în urmă cu câţiva ani, pe Hannerl Charlotte Dragoe (foto medalion), cu care primarul de la Sectorul 5 are un băiat, pe nume Alexandru Tudor Cezar Vanghelie. Fosta consoartă a lui Vanghelie a deţinut pachetul de acţiuni al unei societăţi, Hannerl Company Impex SRL Bucureşti, înfiinţată în anul 1992 şi care avea sediul în zona traficanţilor de heroină din cartierul Ferentari, respectiv în Aleea Livezilor din Sectorul 5. Prin anii 2000, Charlotte a decis să cesioneze firma către două persoane fizice, pe nume Bogdan Boldaş, respectiv Florin Cătălin Mărculescu. În schimbul acţiunilor, Charlotte Dragoe a primit, la vremea respectivă, de la cei doi, suma de 30 de milioane de lei vechi.

Firmele asociaţilor, băgate în faliment În anul 2006, Marian Vanghelie însuşi a decis să se asocieze cu cei doi afacerişti într-o firmă pe care edilul Sectorului 5 o deţinea la acea dată. Potrivit Monitorului Oficial al Româ-niei, partea a IV-a, cu numărul 2.172 din 16 septembrie 2006, Vanghelie i-a primit pe Florin Cătălin Mărculescu şi pe Bogdan Boldaş în acţi-onariatul firmei Company Vanghelie Impex SRL, pe care, ulterior, au redenumit-o Global Holding International Grup SRL.

O scurtă radiografie a afacerilor deţinute de cei doi asociaţi ai lui Vanghelie arată, însă, nivelul „ţepelor” pe care aceştia le-au dat. Toate firmele, fără excepţie, pe care Mărculescu şi Boldaş le-au deţinut în calitate de acţionari majoritari sau minoritari au fost băgate în faliment, radiate de la Registrul Comerţului sau târâte prin instanţele de contencios administrativ în vederea recuperării debitelor de către diverşi creditori.

Astfel, Florin Cătălin Mărculescu figurează ca asociat în nu mai puţin de 24 de societăţi comerciale , atât din Bucureşti, cât şi din Constanţa, Dâmboviţa sau Braşov. În ceea ce-l priveşte pe cel de-al doilea asociat al lui Dan Marian Vanghelie, Bogdan Boldaş, acesta figurează în evidenţele Oficiului Naţional al Registrului Comerţului ca asociat în opt societăţi comerciale, în majoritatea fiind partener cu Florin Cătălin Mărculescu.

O parte dintre companiile ruinate și apoi înstrăinate
• Best Art SRL, având ca obiect de activitate „investigaţii şi protecţie a bunurilor şi persoanelor”, iar din anul 2003 şi până în anul 2009 nu a mai depus bilanţul contabil. Însă, potrivit bilanţului contabil depus de societatea în cauză în anul 1999, firma înregistrase deja datorii în valoare de 749.473.000 lei vechi. Datoriile societăţii în anul 2000 au ajuns la suma de 1.240.367.000 lei, iar cele din anul 2002 au atins valoarea de 5.689.447.000 lei.
• Sorex Travel SRL, potrivit bilanţului contabil pe anul 2001, a acumulat datorii de 8.640.000 lei, iar în anul 2002 a înre-gistrat datorii de 11.145.000 lei.
• Tarantino Special Securiti SRL, care s-a ocupat de activităţi de investigare şi protecţie, iar singurele bilanţuri contabile depuse la Ministerul Finanţelor Publice au fost în anul 2001 şi 2002, când socie-tatea figura cu datorii de 1.925.621.000 lei, respectiv de 2.753.075.000 lei.
• Agrotravel SRL, care s-a ocupat de comerţul cu ridicata al produselor agri-cole brute şi animalelor vii, a acumulat în anul 2000 datorii de 135.086.000 lei, în anul 2001 a avut datorii de 1.187.976.000 lei, iar în anul 2002 a înregistrat debite de 2.753.075.000 lei.
• Dani Dor Product SRL, care s-a ocupat de comerţul cu ridicata al bunurilor alimentare, băuturilor şi produselor din tutun. Datoriile firmei în anii 1999, 2000, 2001, 2002 şi 2003 s-au ridicat la 503.085.000 lei, 1.350.074.000 lei, 1.799.562.000 lei, 2.416.227.000 lei, respectiv 3.691.984.000 lei.
• SIR Total Grup S R L din Piteşti, care s-a ocupat cu construcţia de clădiri şi lucrări de geniu, iar în perioada 1999- 2002 a acumulat datorii de peste 8,8 miliarde de lei vechi.
• Bucur Servimpex SRL a înregistrat, în perioada 1999- 2002, datorii de 730 milioane de lei vechi.
• Consins Intercom SRL Dâmboviţa a acumulat datorii, în perioada 1999 -2003, de 615 milioane de lei vechi.

O poveste cu furt din magazinul Metro
Documente aflate în arhiva Judecătoriei Sectorului 6 din Bucureşti arată o posibilă implicare a unuia dintre foştii asociaţi ai lui Dan Marian Vanghelie în fapte penale de drept comun. Astfel, pe rolul instanţei mai sus menţionate s-a judecat, în urmă cu nouă ani, dosarul cu numărul unic 3314/303/2006, privind săvârşirea infracţiunii de furt. Parchetul Judecătoriei Sectorului 6 i-a trimis în judecată, în calitate de inculpaţi, pe numiţii Rotaru Mihail Peter şi Mărculescu Florin Cătălin, pentru furt din cadrul supermarketului Metro Militari. În dosar, ca parte vătămată, figurează SC Metro Cash&Carry – Magazinul Militari. La data de 6 iulie 2006, judecătorii au pronunţat soluţia, prin care l-au condamnat pe inculpatul Mărculescu Florin la pedeapsa de un an şi şase luni închisoare, dar au dispus suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de trei ani şi şase luni. Potrivit unor surse din cadrul Inspectoratului Naţional pentru Evidenţa Persoanelor, la nivelul Capitalei nu există în evidenţe decât o persoană cu numele Mărculescu Florin Cătălin, care este născut la data de 19 noiembrie 1983. Respectiv asociatul lui Marian Vanghelie în firma Global Holding International Grup SRL, fostă Company Vanghelie Impex SRL Bucureşti.

Din ciclul „soacră-soacră, poamă… latifundiară” și acuzaţii de sclavie
O altă istorie cu iz penal a familiei lui Marian Vanghelie a fost activitatea pe care a desfă-şurat-o fosta soacră a acestuia. Este vorba despre Lelia Anny Desideriu, mama lui Hannerl Charlotte Dragoe. Femeia a devenit membră a Baroului Bucu-reşti în data de 29 ianuarie 1985. În prezent, însă, ea figurează ca sancţionată, fiindu-i retras dreptul de practică a profesiei de avocat. Sancţiunea i s-ar fi tras de la aface-rile necurate pe care aceasta le-a derulat undeva în anul 2004, când zeci de familii din localităţi precum Ulma, Izvoarele Sucevei, dar şi din municipiul Rădăuţi, cu procese în instanţele locale, au fost convinse de către avocata Lelia Desideriu să meargă pe mâna ei, în schimbul unor sume de bani sau, cel mai des, în schimbul unor plăţi în natură. Presa locală suceveană nota, la vremea respectivă, că Lelia Desideriu, proprietara unui latifundiu impresionant undeva prin zona Măgurele, între Bucureşti şi Jilava, a încărcat de la Suceava TIR-uri întregi cu material lemnos, fân, alte produse agricole, pe care le-a trimis către conacul său, toate acestea fiindu-i puse la dispoziţie de către cetăţenii care au fost convinşi de către avocată că are relaţii sus-puse la Bucureşti şi că, prin intermediul acestora, le vor fi rezolvate problemele.

Asistenţă juridică remunerată în natură
Lelia Desideriu i-a convins repede pe bucovinenii cu probleme de fond funciar de faptul că ea le va rezolva necazurile, pentru că îi cunoaşte pe mai toţi judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Pentru cei care nu puteau să îi ofere bani sau produse, problema se putea rezolva şi într-o altă manieră. Aceştia trebuiau să muncească fără plată pe moşia avocatei de la Măgurele, timp de o lună, două sau mai multe, în funcţie de complexitatea cauzei. Unii dintre clienţii bucovineni ai avocatei Desideriu îi îngrijeau acesteia recoltele, alţii îi păzeau oile, iar cei cu mai multă stare îi încărcau TIR-urile trimise din Suceava cu lemn de construcţie, cu fân sau cartofi, cu destinaţia ferma de la Măgurele.

În aproape toate cazurile, fosta avocată obţinea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie strămutarea dosarelor la alte instanţe din ţară, numai că, ulterior, nu se mai interesa de soarta lor. Acest lucru a condus la pierderea proceselor de către cei care îşi puseseră speranţa în soacra lui Marian Vanghelie. Astfel, o bună parte dintre cei care s-au considerat traşi în piept de avocata venită de la Bucureşti s-au adresat Parchetului Naţional Anticorupţie, pentru verificarea activităţii acesteia. În acelaşi timp, Serviciului Teritorial PNA Suceava i-a fost solicitată comisie rogatorie de la PNA Bucureşti, pentru clarificarea activităţii avocatei Lelia Anny Desideriu la Suceava.

×
Subiecte în articol: ferentari Marian Vanghelie