x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Şeful ANAF este cercetat pentru complicitate la contrabandă şi evaziune fiscală

Şeful ANAF este cercetat pentru complicitate la contrabandă şi evaziune fiscală

de Oana Dobre    |    16 Mar 2011   •   08:11
Şeful ANAF este cercetat pentru complicitate la contrabandă şi evaziune fiscală
Sursa foto: Dragoş Stoica/Jurnalul Naţional

156464-dragosstoica-20101013145027011.jpg

"Spaima contrabandiştilor" în fişa ofi­cială de post, presupus membru al "Fa­migliei" infractorilor din Bra­şov. Aceste două supranume, contradicto­rii în aparenţă, descriu unul şi acelaşi personaj: pe preşe­dintele ANAF, Sorin Blejnar, iar concluzia respectivă aparţine anchetatorilor braşoveni. Potrivit unor surse judiciare, încă din vara anului 2010 Blejnar este investigat de poliţişti şi procurori, pe baza unei suspiciuni extrem de grave: protejarea contra cost a unor grupări specializate în contrabanda cu petrol şi evaziune fiscală.

Şeful ANAF încă nu a fost pus sub acuzare oficială, dar lucrările în dosar sunt încă în derulare. An­chetatorii nu i-au adus, încă, la cunoştinţă existenţa investigaţiilor, astfel încât Blejnar are toate şansele să afle din Jurnalul Naţional că în ultimele luni a fost subiect de anchetă.

Concluziile preliminare ale in­vestigaţiilor, consemnate în dosar, sunt cât se poate de alarmante, atât pentru preşedintele ANAF, cât şi pentru autorităţi: "Din eşalonul de con­du­cere şi consiliere (al grupării cer­ce­tate – n.r.) face parte şi şeful ANAF, So­rin Blejnar, zis Naşul Mare, care, în schimbul prestaţiilor şi in­ter­ven­ţiilor la autorităţile competente din teritoriu (autorizări antrepozit fis­cal, variante de evaziune, declarare fic­tivă a livrărilor intracomunitare, contracte de management, închiriere etc.), ar fi pretins 3 mi­lioane de euro, su­mă ce urmează să-i fie virată în­tr-un cont la o bancă din străi­nă­tate".

Cercetările se referă la o grupare infracţională "împletită" în jurul lui Ce­cilian Morcov, care a fost deja in­cul­pat oficial în cauză. În acelaşi do­sar, în octombrie 2010, au fost re­ţinuţi şi doi subordonaţi ai lui Sorin Blejnar: Monea Claudiu Gheorghe – directorul Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Brasov, şi Ciobanu Dorel, şef Birou Suprave­ghe­re Produse Accizate din cadrul ace­leiaşi instituţii. Cei doi au fost puşi sub acuzare pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, com­pli­citate la evaziune fiscală şi fals in­te­lectual. Prejudiciul cauzat statului a fost estimat la 11.730.891,574 RON.

Potrivit investigatorilor, gruparea infracţională condusă de Cecilian Morcov desfăşura în mod aparent ac­tivităţi de antrepozit fiscal cu combus­tibili, minereuri, metale şi produ­se chimice pentru industrie înce­pând cu anul 2009. În realitate, prin circuitul firmelor pe care le controlau, livrările de produse energe­tice achiziţionate în regim suspensiv de la plata accizei erau înregistrate scriptic în mod fictiv în documentele contabile, iar produsele erau livrate fără documente sau cu documente fictive emise de societăţi-fantomă utilizatorilor finali. Cele mai importante firme implicate în filieră erau SC Carexima SRL Braşov, 3M Business SRL Braşov, SC Plan Oil Industries SA Bucureşti, SC Awa Oil SRL Sibiu, SC DG Petrol SRL Bucureşti şi SC Downstream SRL Măgurele – Ilfov. Anchetatorii susţin că în perioada în care gruparea şi-a desfăşurat acti­vităţile suspectate ca infrac­ţionale, reprezentanţii cu atribuţii de conducere şi control a structurilor competente să efectueze inspecţii fiscale (ANAF, ANV, Garda Financiară) au sprijinit membrii grupului şi i-au consiliat cu privire la modul de depunere a situaţiilor privind mişcările de produse energetice şi/sau încasarea contravalorii accizei aferente livrărilor din antrepozitele fiscale către bugetul de stat, au certificat Documentele Administrative de Însoţire şi au împiedicat orice control, deşi erau antrepozite noi şi tranzac­ţionau cantităţi mari de produse energetice. Pentru faptul că este cercetat pe­nal, dar şi pentru toate acuzaţiile pu­bli­ce care i s-au adus în ultimele săp­tă­­­mâni, Jurnalul Naţional cere de­mi­sia lui Sorin Blejnar.
Reamintim că pre­mierul Emil Boc a declarat nu cu mult timp în urmă că toţi miniştrii cercetaţi penal vor fi eliberaţi din funcţie.

"Nu mi s-a comunicat oficial"
Contactat telefonic de Jurnalul Na­ţional, preşedintele ANAF, So­rin Blejnar, a spus că nu ştie ni­mic despre investigaţiile de la Bra­­­şov. "Sunt nişte simple supo­zi­ţii. Nu mi s-a comunicat oficial că aş fi cercetat penal în România sau în altă ţară", a declarat Blejnar. Întrebat dacă îşi va da demi­sia în cazul în care cercetările se confirmă, Blejnar a închis telefonul.

×
Subiecte în articol: sorin blejnar