x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Operațiunea „Asfalt contra voturi” a ajuns la Sibiu. Urmașa lui Iohannis semnează patru contracte pe zi

Operațiunea „Asfalt contra voturi” a ajuns la Sibiu. Urmașa lui Iohannis semnează patru contracte pe zi

de Ion Alexandru    |    02 Feb 2024   •   08:00
Operațiunea „Asfalt contra voturi” a ajuns la Sibiu. Urmașa lui Iohannis semnează patru contracte pe zi

Frenezia investițiilor în infrastructura urbană, odată cu începerea anului electoral 2024, nu ocolește nici orașul președintelui Klaus Iohannis, unde Primăria, la conducerea căreia se află urmașa șefului statului, Astrid Cora Fodor, a declanșat un adevărat tur de forță pentru reabilitarea străzilor.

Numai contractele încheiate luna trecută se ridică la peste 9,3 milioane de euro, iar acestea se adaugă obiectivelor de investiții aflate și la acest moment în derulare, dar care au fost parafate anul trecut, care se ridică, la rândul lor, la peste 93,4 milioane de lei. Cu mici excepții, aceste contracte nu au făcut obiectul vreunei proceduri de licitație deschisă, ci al unor proceduri simplificate de selecție de oferte.

În 18 ianuarie 2024, Primăria Municipiului Sibiu a încheiat cu SC MGM Construcții Generale SRL, un contract în valoare de 2.208.684,8 lei cu TVA inclusă, pentru execuția lucrărilor de modernizare a străzii Trifoiului. Este vorba despre lucrări de realizare și de modernizare a carosabilului, a trotuarelor, a aleilor, a zonelor de parcare și a spațiilor verzi, despre lucrări la rețelele hidroedilitare, în vederea realizării și extinderii rețelei de canalizare menajeră și pluvială, despre lucrări pentru siguranța circulației, montarea de indicatoare și marcaje rutiere orizontale, la care se adaugă lucrări de reabilitare a sistemului de iluminat public eco-eficient, cu LED-uri, precum și a rețelei de cablaj subteran. 

Contractul, care are o durată de 10 luni și o garanție prevăzută de 60 de luni, a fost atribuit fără licitație, prin procedură simplificată de selecție de oferte.

Cu două zile înainte, aceeași instituție publică a contractat companiile Viahar SRL și SAV Sib SRL, cărora le-a atribuit o afacere de 21.234.717 lei cu tot cu TVA, pentru execuția unor lucrări de marcaje rutiere în municipiul Sibiu. Este vorba despre un acord-cadru cu o durată de opt ani, atribuit, de asemenea, prin procedură simplificată, în cadrul căruia trebuie executate mai multe obiective.

În primul rând, trebuie trasate marcaje rutiere cu vopsea convențională pe arterele de circulație și vopsirea bordurilor în intersecții, giratorii, în stațiile de autobuz, în stațiile de taxiuri și în scuaruri. Apoi, trebuie trasate marcaje rutiere cu vopsea convențională pentru parcări, marcaje rutiere cu vopsea bicomponentă pe restul arterelor de circulație, montarea de ansambluri rutiere termoplastice pe arterele reparate, pentru marcajele la trecerile pentru pietoni, precum și alte lucrări specifice.

Patru afaceri, parafate în aceeași zi

De la începutul acestui an, municipalitatea a anunțat o serie mult mai extinsă de investiții, exact în anul în care au loc alegeri locale. Dacă în data de 10 ianuarie a fost semnat, cu SC Inv Const SRL, un contract de 8.169.250,7 lei cu TVA, pentru reabilitarea Școlii Generale 25, în vederea îmbunătățirii eficienței energetice, tot prin procedură simplificată, în data de 8 ianuarie 2024 par să se fi aliniat astrele pentru proiectele de investiții ale Primăriei Municipiului Sibiu.

Concret, în acea zi, au fost atribuite nu mai puțin de patru contracte de achiziții publice. Niciunul însă nu a făcut obiectul unei licitații deschise, fiind, de fiecare dată, aleasă calea procedurii simplificate de selecție de oferte.

Astfel, un prim contract a fost parafat cu Dracon General Construct SRL, în valoare de 1.562.951,5 lei cu TVA, pentru modernizarea străzii Atena. Aici intră modernizarea cu îmbrăcăminte asfaltică, inclusiv realizarea de trotuare pietonale, modernizarea rețelei de distribuție a apei, modernizarea rețelei de canalizare pluvială, asigurarea racordurilor de canalizare menajeră, modernizarea iluminatului public stradal și realizarea rețelei de cablaj subteran.

Al doilea contact, încheiat cu SC Nord Construct SRL, Neo Plan SRL și Terra Building SRL, în valoare de 2.979.805,4 lei cu TVA, constă în servicii de proiectare și execuția drumului de legătură între Intrarea Arieșului și Calea Dumbrăvii. După care a fost încheiat alt contract, cu SC Construcții Feroviare Mureș SA, în valoare de 4.372.119,6 lei cu TVA, în vederea amenajării trecerii la nivel cu calea ferată Calea Turnișorului, unde va fi montată inclusiv o barieră automată.

De asemenea, Beta Cops SRL a primit un contract de 409.955 de lei cu TVA, pentru construcția unui drum de legătură între cartierele Tineretului, Veteranilor și Calea Șurii Mari. În contract intră exclusiv realizarea studiului de prefezabilitate. Nu în ultimul rând, în data de 27 decembrie 2023, Primăria Sibiu a încheiat cu Nord Construct SRL, cu Terra Building SRL și cu Neo Plan SRL, un contract de 4.992.869,9 lei cu TVA, pentru servicii de proiectare și execuția lucrărilor pentru construirea unei piste pentru biciclete pe strada Theodor Aman.

Lucrările antamate în 2023, dar care se derulează în 2024, depășesc 93 de milioane de lei

Primăria Municipiului Sibiu, care a angrenat, în an electoral, aceste proiecte de investiții, este condusă, în calitate de primar, de Astrid Cora Fodor (FOTO), reprezentanta Forumului Democrat al Germanilor din România (FDRG). Viceprimarii sunt Corina Bokon, tot de la FDRG, și Mihai Cercel Onițiu, de la PNL. Consiliul Local are în componența sa 9 consilieri de la PNL, 8 consilieri de la FDRG, 4 consilieri de la USR și 2 consilieri de la PSD.

De altfel, instituția în cauză are, pe lângă aceste contracte, în derulare și alte investiții antamate în cursul anului trecut. Spre exemplu, este vorba despre un contact în valoare de 67.095.644,1 lei cu TVA, încheiat cu Terra Building SRL și cu Asterda Con SRL, pentru întreținerea și repararea străzilor din municipiul Sibiu. Un contract pe patru ani, care se referă la întreținerea și repararea suprafețelor rutiere asfaltate, refacerea bordurilor, a pavajelor, a arterelor rutiere construite din pământ și balast, la care se adaugă lucrări curente la poduri și podețe.

Alt contact, în valoare de 14.992.587,3 lei cu TVA, a fost încheiat, de asemenea, cu Terra Building, pentru refacerea străzii Bruxelles din Sibiu. Atlas Sport SRL a încheiat, în schimb, cu municipalitatea un contract de 11.366.106,2 lei cu TVA pentru amenajarea unui spațiu de agrement în zona Obor.

În total, valoarea acestor contracte se ridică la 139.405.496,2 lei cu TVA, adică 28.450.101,3 euro.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: reparatii asfaltare electoral sibiu