x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete SPP își specializează agenții să umble cu aparatele cu raze X pentru controlul bagajelor. „Lecția” costă bugetul aproape 90.000 de euro

SPP își specializează agenții să umble cu aparatele cu raze X pentru controlul bagajelor. „Lecția” costă bugetul aproape 90.000 de euro

de Ion Alexandru    |    23 Apr 2024   •   08:20
SPP își specializează agenții să umble cu aparatele cu raze X pentru controlul bagajelor. „Lecția” costă bugetul aproape 90.000 de euro

De mai bine de doi ani, SPP, serviciul care se ocupă cu paza și protecția demnitarilor, se dotează cu echipamente care de care mai interesant.

După ce, anterior, a investit în aparatură medicală și în mijloace de intervenție la dezastre, urgențe și crize, dar și în aparatură de monitorizare și interceptare inclusiv a dronelor, acum Serviciul de Protecție și Pază vrea să cumpere un simulator de control cu raze X a bagajelor, containerelor și coletelor, pe care intenționează să dea nu mai puțin de 430.000 de lei. Echipamentul va fi folosit pentru antrenarea agenților serviciului, ca să poată acționa în situații reale.

Serviciul de Protecție și Pază (SPP), instituție condusă de generalul Lucian Pahonțu, continuă seria de achiziții inedite cu care ne-a obișnuit de aproximativ doi ani. Instituția a publicat, în data de 17 aprilie 2024, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice) un anunț potrivit căruia intenționează să contracteze servicii de furnizare a unei soluții software simulator pentru controlul cu raze X.

Pentru această achiziție, SPP pune la bătaie un buget inițial estimat la 361.300 de lei fără TVA, respectiv de 429.947 de lei cu TVA inclusă (87.744,3 euro). Soluția software ar urma să fie livrată chiar la sediul central al Serviciului de Protecție și Pază, din Bulevardul Geniului, nr. 42B, iar, în vederea încheierii contractului, autoritatea contractantă nu organizează o licitație deschisă, ci o procedură simplificată de selecție de oferte, criteriul de atribuire impus fiind acela al prețului cel mai scăzut. Banii pentru această achiziție vin de la bugetul de stat, iar data deschiderii ofertelor a fost stabilită pentru 30 aprilie 2024.

Control neinvaziv

Conform documentației de atribuire, soluția software vizată de acest contract este necesară pentru exploatarea în sistemul server-clienți, într-o rețea offline, fără acces la internet și trebuie să furnizeze imagini radioscopice din două puncte de vedere pentru fiecare colet sau bagaj.

Soluția trebuie să simuleze documente de transport pentru containere de tip cargo, prelucrarea imaginilor trebuie să fie făcută în gama alb-negru, discriminare organic - anorganic, cu penetrare înaltă și joasă și cu evidențierea conturului. De asemenea, soluția trebuie să conțină minimum 2.000 de bucăți în Biblioteca de bagaje și să ofere posibilitatea de importare a imaginilor extrase din aparatele de control al bagajelor cu raze X, posibilitatea de analiză și de obținere de rapoarte pentru colete, bagaje, detecție obiecte periculoase sau tipul de antrenament.

În caietul de sarcini care stă la baza acestei achiziții se precizează că, în statutul său, Serviciul de Protecție și Pază este responsabil pentru asigurarea protecției demnitarilor României, a demnitarilor străini pe timpul șederii lor în România, a familiilor acestora, precum și pentru asigurarea pazei sediilor de lucru și a reședințelor acestora. „Pentru buna desfășurare a activităților specifice, SPP utilizează sisteme de control neinvaziv al bagajelor, containerelor și coletelor, în scopul amenințărilor specifice filtrelor de acces în obiectivele aflate în pază”, se arată în documentul citat.

Antrenarea operatorilor

Din aceeași documentație care stă la baza antamării acestei achiziții, aflăm că obiectul investiției îl constituie furnizarea soluției software pentru simulator control cu raze X „necesare pregătirii personalului Serviciului de Protecție și Pază pentru executarea misiunilor specifice”.

Achiziția acestei soluții reprezintă, potrivit aceleiași surse, o componentă esențială pentru partea de antrenament, evaluare și certificare a operatorilor de securitate din domeniul controlului neintruziv al bagajelor, containerelor și coletelor, operatori ce își vor forma și dezvolta cunoștințe ce vor fi folosite în situații reale, operând echipamentele de control cu raze X.

De altfel, nu este pentru prima dată când SPP face astfel de achiziții, serviciul condus de generalul Lucian Pahonțu dotându-se, în ultimii ani, cu echipamente din domeniul medical, din domeniul criminalisticii, al misiunilor de căutare și salvare sau chiar al armatei.

Zeci de contracte care transformă bodyguarzii prezidențiali în medici, pompieri, polițiști sau agenți de informații

Din 2021, până în prezent, Serviciul de Protecție și Pază pare să se fi specializat în misiuni care nu țin strict de obiectul său de activitate. „Jurnalul” a centralizat un număr de 24 de contracte de achiziție publică mai mult decât interesante, care certifică această realitate. Prezentăm, succint, aceste achiziții:

  • Echipamente medicale pentru dotarea capabilităților de asistență medicală ambulatorie a Centrului de Medicină al SPP;

  • Server pentru colectarea standardizată și descentralizată a datelor pentru analiza automată a volumelor mari de date;

  • Echipamente destinate reducerii infecțiilor nosocomiale;

  • Echipamente medicale pentru dotarea Secției de Medicină Internă și Secției de Medicina Muncii;

  • Echipamente pentru laboratorul de microbiologie;

  • Furnizare, instalare și punere în funcțiune de echipamente necesare sistemului multiplu de afișaj a informațiilor video pentru sistemul de video-wall;

  • Echipamente pentru suport logistic și sistem portabil de reflectoare aferente obiectivului de investiții „Intervenții la dezastre și crize”;

  • Echipamente, mijloace și materiale destinate pregătirii specifice și desfășurării de intervenții de tip multirisc la dezastre, urgențe și crize;

  • Echipamente pentru laboratorul de stomatologie;

  • Echipamente pentru laboratorul de biochimie;

  • Echipamente pentru laboratorul de biologie;

  • Aparatură de diagnosticare computerizată avansată specifică fiecărui brand auto;

  • Kit de echipamente, mijloace și materiale destinate pregătirii specifice și intervenției de tip multirisc la misiuni;

  • Camere video;

  • Echipamente hardware și aplicații informatice pentru identificarea și neutralizarea amenințărilor de tip UAV (avioane fără pilot - drone);

  • Echipamente pentru antrenamentele specifice de prim-ajutor și descarcerare;

  • Mijloace de căutare-salvare și intervenție;

  • Captatori balistici pentru prevenirea riscurilor de penetrare și/sau ricoșare;

  • Echipamente de pregătire pentru intervenții în operațiuni de căutare-salvare în mediul montan;

  • Baterii de probe psihologice;

  • Autospeciale pentru transport canin și stație meteo;

  • Soluție pentru investigarea dispozitivelor mobile, UAV-urilor și automobilelor;

  • Sistem de evidențiere a urmelor papilare de pe documente.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: spp agenti aparate raze x control bagaje